İki yıldan uzun bir süre önce babam televizyonda izlediği bir elmalı kek tarifinden bahsetmişti. Anlattıklarını çok beğendim ve denemek istedim. Tarifi yaptım ama içindeki elmalar sulu sulu ve diri kalmış, her lokmada kekin süngerimsi yapısıyla sanki
elmayı direk yiyormuşcasına güzel bir lezzet oluşmuştu.
Bu kekten bahsettiğim ve beni çok iyi tanımayan arkadaşlarım benim enfes bir kek
yapabileceğime inanmadılar. Bunun üzerine hemen gidip bu tarifle bir kek yaptım
ve arkadaşlarıma götürdüm. Keki yiyen kız arkadaşlarım tadına bayıldılar ve benim bu kadar iyi kek yapmayı nereden öğrendiğimi ve nasıl yaptığımı meraklı sorularla ortaya koydular. O sıralarda henüz bloğum ortada yoktu ve arada kendimce tarifler deniyordum. Birkaç kez daha bu tarifi denedikten sonra tarif rafa kalktı ya da ben kaldırdığımı sanıyordum. Bir ay kadar önce bu tarif aklıma geldi ve bunu bloğumda mutlaka paylaşmalıyım diye düşündüm. Bir iki deneme yaptım o günkü sonucu elde edemedim.
Rafa kaldırdığımı sandığım tarif rafta yoktu hatta yazılı hiçbir yerde
yoktu!!!!!!!
Evdeki tüm defterleri yazılı kaynakları aradım bulamadım, o günlerde blog yazarı olmadığım için tarifleri arşivleme ya da yazılı hale getirme alışkanlığına pek sahip değildim. Bunca geçen zamanın ardından 2-3 gün önce Dorie Greenspan’in bir yazısına bakarken çok tesadüf eseri bir elmalı kek tarifi gördüm ve gördüğüm fotoğraf 2 yıl önce benim yaptığım kekti buna emindim. Çok büyük bir heyecana kapıldım 1 aydır heyecanla aradığım elmalı kek karşımda duruyordu. Yazıyı okudum ama altında tarif yoktu hemen internette aradım ve tarifin orijinline ulaştım. Tarif Fransız elmalı keki olarak geçiyordu. Elmalı kek dünyadaki büyük pastacıların sayfalarında farklı
yorumlarla mevcut. Bu kadar meşhur bir keki ben nasıl oldu da bulamadım derken içimdeki
heyecan sanki hazine bulmuşçasına devam etmekteydi. Bir blog yazarı için iyi bir tarif bence hazine gibidir.
Dorie Greenspan’ın ‘’around
my french table’’ kitabından aldığım bu tarifi hemen yapıp fotoğraflarını çekip bloğuma yazmak için işe koyuldum. Birinci deneme hüsran oldu kekin içi çok aşırı ıslaktı ve benim daha önce yaptığım keke hiç benzemiyordu. İkinci, üçüncü denemelerde de aynı hüsran devam etti. Sanırım orijinal tarifin oranlarıyla oynamam gerekiyordu. Oranları değiştirerek yaptığım ilk denemede istediğim sonuca biraz yaklaştım ama ancak dördüncü denemede mükemmel sonuca ulaştım. On defanın üzerinde denemenin ardından bu keki sizinle paylaşabiliyorum ancak. Bazen insanlar mutfağa giriyorum yarım saat bir kek yapıp bloğumda yazdığımı sanıyorlar ancak hiçte düşündükleri gibi olmuyor.
Tarifte kuru madde oranını bir miktar arttırıp ıslak malzeme oranını bir miktar azaltıp damağımdaki lezzete ulaştım.
Tarif: Dorie Greenspan'ın ''Around My French Table'' kitabından adapte edilmiştir
Malzemeler :
- 3 yeşil alma (granny smith çeşidi hafif ekşi elma)
- 120 gram un (1 su bardağından 1 parmak eksik)
- 3 gram kabartma tozu
- 1 çay kaşığı (4 gram) vanilya
- 80 gram tereyağı (5 yemek kaşığı)
- 3/4 su bardağı (150 gram) toz şeker
- 2 yumurta
- Fırınımızı 175 derecede çalıştırıyoruz.
- Tereyağımızı küçük bir cezvede kaynatmadan eritiyoruz.
- Elmalarımızı 4'e bölüp çekirdeklerini çıkartıp yarım santim kalınlığında kesiyoruz.(üstteki fotoğrafta görüldüğü gibi)
- Küçük bir kapta un , kabartma tozu ve vanilyayı birleştiriyoruz.
- Yumurtalarımızı 2-3 dakika yumurtalar güzelce köpürene kadar çırpıp , üzerine şekerimizi ekleyip 1-2 dakika daha şeker kaybolana kadar çırpıyoruz.
- Un karışımımızın ve erimiş tereyağımızın yarısını yumurtalı karışımımıza ekleyip 30 saniye kadar çırpıp , kalan unu ve tereyağımızı ekleyip un ve tereyağı tam kaybolana kadar 1-2 dakika daha çırpıyoruz.
- Karışımımıza elmalarımızı ekleyip plastik bir spatula ile güzelce karıştırıp 20 santimlik kelepçeli bir kapta 50-55 dakika üzeri altın sarı - kahverengi olana kadar , içine bıçak batırdığımızda temiz çıkana kadar pişiriyoruz.
ahmet bey elinize sağlık tarifi okur okumaz bende heyecanla mutfağa koşup tarifi denedim , şuan evde çayla beraber tüketiyoruz , sonuç mükemmel.
YanıtlaSilege - tarifi beyenmene çok sevindim , teşekkürler
Silfotoğraflar süper , elinize sağlık çok yoğun bir çalışma olmuş ama bence deymiş :) zamanım olursa bende bir ara tarifi deneyeceğim.
YanıtlaSilece - biraz fazla deneme yapmak zorunda kaldım ama bence de uğraşmama deydi
Silsende de ne sabır varmış , sabır taşı olsa çatlardı bence :) ben olsam 4. denemede vazgeçerdim sanırım :))
YanıtlaSilseda - başarmak için biraz sabır gerekiyor sanırım :)
Silson 5-6 tarifinizdeki anlatım ve fotoğraf kalitesi ilk yayınlara göre çok gelişmiş durumda , ben ilk zamanlardan beri takipteyim , hızlı bir yükseliştesiniz Ahmet bey , tebrik ederim.
YanıtlaSiltuğçe - çok teşekkürler tuğçe ilginiz için
SilMerhabalar,
YanıtlaSilBloğunuzu yeni keşfettim ve çok beğendim. Tariflerin hepsi birbirinden güzel. Bloğunuzu takibe aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimle,
selda - çok teşekkürler ilginiz için bende fırsat buldukça sayfanızı incelemeye çalışacağım , ilginiz için tekrar teşekkurler
SilAzminize hayran kaldım:) bende üç dört sene önce nefis acmalar yapardım tarifi kaybettim ve bir daha hiç o tadı bulamadım :(
YanıtlaSilbazen tesaduf eseride olsa aradığınız tarife ulaşabilmektesiniz , vazgeçmemek gerek bence
SilMerhabalar, sizi instagramdan takip ediyordum ve facete gezerken tesadüf blogunuzu da gördüm.
YanıtlaSilÇok güzel ve yaratıcı tarifleriniz var. Blogunuzu gezdim ve çok beendim...takipteyim artık...
Sabrınıza ve azminize hayran oldum... elmalı ratifleri severim, bu tarifi en kısa zamanda deneyeceğim:))) Kolaylıklar diliyorum... ayrıca anasayfadaki narlı tarifinizde çok güzel:))
filiz hanım güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim
Silhemen deneyecegim!!!!:)
YanıtlaSilhıc pişman olmıcaksın
Sil