EN YENİLER
Sidebar
EN NEFİS TARİFLER 40GRAM...

25 Oca 2016

Vanilyalı Salep


Hayatımda içtiğim en iyi sahlebin yapıldığı yer artık sahlep yapmıyor. Aslında yapıyor olsa bile canım istediği zaman gidip orada sahlep içme şansım pek yok.

Bahsettiğim yer, üniversite yıllarımda Ankara Bahçelievler'de evime çok yakın olan 'Happy Days' isimli bir kafeydi. Orada tesadüfen içtiğim sahlebin tadını hiçbir zaman unutamadım.

Sahlebi sade şekilde içmeyi severim. Üzerine tarçın bile koymadan. Bazı yerlerde sahlebi yaparken üzerini kuruyemiş dükkanına çeviriyorlar, fındık fıstık, ne varsa koyuyorlar. Bazı yerlerde de kıvamı tutmamış su gibi bir sahlep yapıyorlar. Bence sahlepteki en önemli şey kıvamı ve şekerli tadından çok sahlebin doğal tadını almak.


Benim bu beklentilerimi kolay kolay hiçbir yer karşılayamadığı için kendi sahlebimi yapmaya karar verdim. Şeker oranını azaltmak için sahlebe vanilya ekledim. Bence vanilyalı sahlep tarçınlısından güzel oldu. Böylece yoğun kıvamı ile hayalimdeki sahlebe kavuşmuş oldum.

VANİLYALI SAHLEP TARİFİ

- 2 Kişilik


Malzemeler

  • 2,5 su bardağı süt
  • 2 adet çubuk vanilya
  • 2 çorba kaşığı toz şeker (silme)
  • 1 çorba kaşığı saf salep
Yapılışı
  1. Ora boy bir tencereya süt konur.
  2. Vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü çıkartıp sütün içine atıyoruz.
  3. Saf sahlebimizide süte ilave edip tel çırpıcı ile güzelce çırpıp homajen bir karışım elde ediyoruz. Eger çok iyi karıştırmaz isek karışımda topaklanmalar olabilir.
  4. Karışıma şekerimizide ilave edip karıştırdıktan sonra tenceremii hızlı ateşe alıp sürekli tel çırpıcı ile karıştırrak sahlebimizi pişiriyoruz. Yaklaşık 4 dakika karışım kaynayıp fokurdayana kadar pişirip servis ediyoruz.

Gönderen ahmet budak

Vanilyalı Salep

10 Oca 2016

Mandalinalı Zeytin

mandalinalı zeytin

Zeytini her öğünde keyifle tüketebilen bir insanım. En çok küçük yeşil zeytinleri sevsemde zeytinin her türlüsüne büyük sempatim var ve bu kadar çok sevdiğim bir ürünü neden blogumda paylaşmıyorum diye düşünmeden edemedim.

Ben yeşil zeytini genellikle nar ekşisi ve hafif zeytin yağı ile karıştırıp yemeği seviyorum ama  son zamanlarda yepyeni bir karışımla zeytini tüketmeye başladım.

Kendi yaptığım nar ekşisi ,en sevdiğim meyve olan mandalina ve taze kekik ile zeytini buluşturdum. Biraz farklı gibi görünse de tatlı ekşi, hafif asidik, biraz tuzlu bir lezzet elde ettim. Yapımı çok basit; tatlandırılmış yeşil zeytini nar ekşisi ve mandalina suyu ile en az  1 gün marine edip tüketiyorusunuz. Marinasyon zeytinin boyutuna göre, etinin kalınlığına göre değişim gösterebiliyor. Küçük ince etli zeytinlerde marinasyon daha kısa sürerken, et kalınlığı fazla ve büyük zeytinlerde süre uzuyor. 

Marinasyonu yaptığınız suya ekmeğinizi batırıp afitle yiyebilirsiniz.

Bu karışımı yapıp buzdolabında zeytininizi 15 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Hemen tüketmeyeceğiniz zeytini ağzı kapalı bir kavanozda saklamanızı tavsiye ederim. Çok uzun süre bekletmelerde zeytinlerde kararmalar olabiliyor. Benim tavsiyem taze taze tüketmektir.


- 2 Kişilik

Malzemeler
  • 100 gram yeşil tatlandırılmış zeytin
  • 1 mandalinanın suyu + 2 dilim mandalina
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 3 dal taze kekik
Yapılışı
  1. Tüm malzemeler orta boy cam bir kaba konur ve güzelce karıştırıldıktan sonra üzeri streç film ile kaplanarak buzdolabında bekletilir.
  2. Dinlendirilen zeytinler buzdolabından çıkartılıp afiyetle tüketilir.

Gönderen ahmet budak

Mandalinalı Zeytin

3 Oca 2016

Kahvaltılık Salça

kahvaltılık salça

Kahvaltıya takıldım kaldım son zamanlarda. Her sabah ne yesem diye akşamdan planlar yapmaya başladım. Eskiden basit kahvaltılar ederdim, bazen hiç birşey yemeden direk öğlen yemeğine geçerdim. Son bir kaç aydır sabahları zeytin, peynir, bazen granola, bazen yumurtayla büyük bir keyifle kahvaltı ediyorum. Akşamları saat 10 civarında ertesin gün ne kahvaltıda ne yesem diye hayal etmeye başladım.

Birkaç hafta önce instagram'da Ali Erol, Oya Terzioğlu'nun videosunu paylaşmış. Videoda ekmek salçaya batırılmakta. Videoyu izlerken ağzımın suyu aktı resmen, canım o kadar çok istedi ki ilk iş evde kendi salçamı yapmak oldu. Aslında gidip yerinde yemek gerekirdi ama o zamana kadar bekleyemeyecektim.

Aslında Oya Hanım'ın salçasının tadını bilmesemde kendimce bir salça yaptım. Domates ve biber salçasını biraz zeytinyağı ile kavurup üzerine bir miktar mandalina suyu ekleyip yavaş ateşte kavurduktan sonra soğumaya bıraktım.

Biber salçası ve mandalina nasıl olur diye merak ettiğinizi biliyorum. Ben de ufak bir çılgınlık yaptım ama sonuç muhteşem oldu. Acı ve tatlı aynı anda damağınızda, geriden gelen mandalinanın tatlılığı aklınızı başınızdan almaya yetiyor. 


Soğuyan salçama sızma zeytinyağımı ilave edip kızarmış ekmeklerle keyifle tükettim. Kahvaltıda ekmeğin üzerine sürerek ya da tostun içinde harika oluyor. Kahvaltı keyfini artırmak isteyenler için güzel bir tarif.

KAHVLTILIK SALÇA TARİFİ


Malzemeler

  • 1 çorba kasıgı biber salçası
  • 2 çorba kasıgı domates salçası
  • 2 + 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 mandalinanın suyu
  • 4 yemek kaşığı su 
Yapılışı
  1. Biber salçası, domate salçası ve mandalina suyu ufak bir kapta güzelce karıştırılır. 
  2. Karışım orta boy bir tava konup 3 dakika kavrulduktan sonra 1 yemek kaşığı su ilave edip karıştırılır. Karışıma 1 yemek kaşıpı su daha ilave edip tekrar karıştırılıp kavrulmaya devam ettırılır. 
  3. Kalan son iki kaşık suda ilave edilip kavrulduktan sonra 2 çorba kaşığı  zeytin yağı ilave edilir. Zeytin yağı ile birlikte 1 dakika daha kavrulan salça ateşten alıp servis kesasine konur ve soğumaya bırakılır.
  4. Servis sırasında kalan 2 yemek kaşığı zeytin yağı ilave edilerek servsi edilir.

Gönderen ahmet budak

Kahvaltılık Salça

25 Ara 2015

Çikolatalı Panna Cotta

çikolatalı panna cotta

Bir kaç hafta önce tam da akşam yemeğini yedikten sonra, karşıma çıkan panna cotta fotoğrafı @styleandberry isimli hesaba aitti. Uzun zamandır  baktığım fotoğraftan canım tatlı çekmemişti. O kadar canım istemiş ki ben de panna cotta yapmak için mutfağa girdim. Daha önce kirazlı panna cotta yaptığım için bu sefer çikolatalı  panna cotta yapmaya karar verdim. Aslında tarif biraz doğaçlama oldu. Panna cotta tarifimi temel alarak biraz çikolata, biraz mandalina, biraz da krema ilave ederek yeni bir tarif oluşturdum. Kıvamı tutar mı tutmaz mı düşünceleri ile ilk denemeyi gerçekleştirdim. Tatlı ihtiyacını tatmin eden bitter çikolatanın lezzeti mandalina ile birleşti.


Fotoğraf çekimi için büyük bir porsiyon oluşturmuş olsam da bitter çikolatanın tatmin edici tadından dolayı küçük porsiyonlar yapmanızı tavsiye ederim. Küçük ancak önemli bir detay olarak, tatlınızı kaptan ters çevirerek çıkarmak için kalıbınızı ılık suya hafifçe batırıp tabağınıza ters çevirmenizi tavsiye ederim. Suyu çok sıcak yaparsanız karışım eriyip sulanabilir. Burada amaç, buzdolabından çıkan kabı hafifçe ısıtıp tatlımızın ayrılmasını sağlamak.

ÇİKOLATALI PANNO COTTA TARİFİ

- 6-8 KİŞİLİK

Malzemeler
  • 1 su bardağı süt (240 ml)
  • 1 + 1/2 yaprak jelatin (2 + 1/2 tatlı kaşığı toz jelatin)
  • 150 gram bitter çikolata
  • 2 mandalina kabugu rendesi
  • 200 + 100 ml krema
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri (80 gram)
  • 50 gram toz antepfıstığı(süsleme için, opsiyonel)

Yapılışı
  1. Yaprak jelatini orta boy bir kaseye koyup üzerini su ile doldurup 3-4 dakika suda bekletiyoruz.
  2. Sütün göz kararı üçte birini küçük bir kapta kaynama noktasına getirin. Jelatini sudan çıkartıp kaynama noktasına gelen sütün içine atıp karıştırıp bekletiyoruz.
  3. Çikolatayı  benmari  usulu ( küçük  bir  tencereye  iki  parmak  su  koyup  üzerine  cam  veya  metal  bir kase  oturtup  pişirme)  eritiyoruz. 
  4. Kalan sütü ve 200 ml kremayı orta boy bir tencereye koyuyoruz. Mazdalina kabuklarımızı rendeleyip tencereye ilave ediyoruz. Tencereyi orta ateşe alıp tel çırpıcı ile karıştırarak kayna noktasına getiriyoruz. Kaynama noktasına geldikten sonra 1-2 dakika daha pişirip altını kapatıyoruz. Jelatinli ve erittiğimiz çikolatayı sütü kremalı karışıma ilave edip karıştırıp bir kenarda bekletiyoruz.
  5. Kalan kremayı (100 ml) orta boy cam veya metal kaba koyup üzerine pudra şekerini ilave ederek hızlı devirde 3-4 dakika krema güzelce kabarana kadar çırpıyoruz.
  6. Çırptığımız kremayı sütlü karışıma ilave edip spatula ile yavaş yavaş karıştırarak homojen bir karışım elde ediyoruz.(krema çok hızlı karıştırırsanız krema söner ve kıvamını kaybedebilir)
  7. Hazır olan karışımı 6-8 adet servis kaplarımıza bölüştürüp oda sıcaklığına gelmesini bekliyoruz.
  8. Panna cotta ve sosumuz oda sıcaklığına gelince sosumuzu tüm kaplara eşit olarak bölüştürüp buzdolabında en az 2 saat dinlendirip servis ediyoruz.

Gönderen ahmet budak

Çikolatalı Panna Cotta

23 Ara 2015

Meyve Suyu (Şifa Niyetine)

meyve suyu tarifi

Meyve suyunun da tarifi mi olurmuş demeyin. Aslında pek tariflik bir durumu yok, içinde sadece biraz zencefil var. Dışardan bakıldığında bünyesi çok hassas biri gibi görünmesem de, fazla hassas bir bünyeye sahibim. Soğuk algınlığına yakalanmam pek zor olmaz. Eh, yıllardır bu halde olunca, kendimi iyi tanıdığım için ne zaman kırgınlık hissetsem şifayı doğal yollarda ararım.


Gönderen ahmet budak

Meyve Suyu (Şifa Niyetine)

7 Ara 2015

RANCH SOS

ranch sos tarifi

Bir iki ay kadar önce evde kendi ranch sosumu yapmak için çalışmalara başlamıştım. Ranch sos için öncelikle ekşi krema yapmıştım, daha sonra da ekşi kremama mayonez, çeşitli baharatlar ve dereotu ekleyerek tarifimi hazırladıktan sonra fotoğraflarını çekip bitirmiştim. Aradan geçen zamanda tarifi paylaşma fırsatım olmadı ve fotoğraflarına baktığımda hiç beğenmediğim bir fotoğrafla karşılaştım. En güzeli, tarifi tekrar deneyeyim ve güzel fotoğraflar çekeyim diye düşündüm.

Yaptığım sosumu fırın patates ve havuçlarla keyifli bir şekilde tükettim, siz de evde keyifle ranch sos yapabilirsiniz. Sos yapmak bence büyük bir keyif.

RANCH SOS TARİFİ


- 300 ml sos için


Malzemeler



  • 250 ml ekşi krema(ekşi kremanın üzerine tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz)
  • 4 çorba kaşığı mayonez
  • 1 tatlı kaşığı toz sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 tatlı kaşığı toz hardal
  • 3 çorba kaşığı dere otu
Yapılışı
  • Dere otu ince ince doğranır.
  • Ora boy cam veya metal bir kapta tüm malzemeler konup güzelce karıştırılır. Karışım 1 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra tüketime hazır hale gelir.
  • Sosumuzu 3 hafta kadar buzdolabında bozulmadan saklayabilirsiniz. 

Gönderen ahmet budak

RANCH SOS

1 Ara 2015

EV YAPIMI PİZZA

ev yapımı pizza tarifi


Pizza sevmeyen pek yoktur. Bizim ülkemizde yıllarca Amerikan zincirlerinin aşırı kalın hamurlu ve içinde herşey olan pizzaları pazarlandı. Kalın pizzalar bazen o kadar kötüydü ki sanki somun ekmeğin üzerine en kötü malzemeler dizilip fırına atılmış gibiydiler adeta.

Gönderen ahmet budak

EV YAPIMI PİZZA