29 Nis 2014

Dut Reçeli


Çok fazla reçel yeme alışkanlığı olan bir insan değilim. Hata oturup uzun uzun kahvaltı alışkanlığımda pek yok , benim için kahvaltı peynirli tost veya bol sütle yenen buğday gevreğinden ileri gitmese de arada sırada zorlada olsa uzun uzun kahvaltı masasında oturduğum zamanlar oluyor. Gecen hafta teyzemi görmeye gittiğimde güzel bir kahvaltı masası kurulmuştu. Tam yağlı beyaz peynir damağımı şenlendirirken ortada tereyağının yanında sanki kaseden çıkıp üzerime atlayacak gibi duran dut reçeli vardı. Hayatımda hiç dut reçeli yemediğimi söylemeden geçemeyeceğim bu arada. Bence en güzel reçel çilek reçeliydi taki dut reçelinin tadına bakana kadar. Dut şurubunu çok çok sevsemde dut reçelinin tadına hiç bakmamıştım. Bugünlerde yeni yeni hasat edilen taze dutlarla ne çok tatlı nede ekşi oluyorlar. Teyzem şeker ayarını o kadar iyi tutturmuştuki kahvaltı olarak sadece dut reçeli yenebilirdi. Kızarmış ekmek biraz tereyağı ve dut reçeli asla vazgeçilemeyecek bir lezzet damağımda yerini aldı. Bu reçelle pasta bile yapılır , insanın içini ferahlatan bir reçel olmuş.


Teyzeme tarifi sorduğumda her zamanki gibi yazılı bir tarif yoktu ve oranlarda 3 kutu dut 2 bardak şeker gibi bir şeylerdi. Maalesef onun tarifler göz kararı ve asla ondan başkası aynı tada ulaşamıyor. Ama tarif olmasa da tarifin mantığı şeker oranının taze meyveden daha az olması ve reçel pişirilirken çok fazla kaynatılmaması üzerine kurulmuştu. Fazla kaynatılırsa taneler bütünlüğünü kaybetmekte ve çok sıvı bir karışım oluşmakta.

Ben şekeri meyvenin yarısı kadar koydum ve 1 gün tamamen şeker eriyene kadar meyve ile şekeri beraber beklettim. Bu şekilde şeker ile meyve özümsedi ve bir miktar şekerli dut suyu oluştu. Daha sonra 10 dakika yavaş ateşte pişen meyveler reçele dönüştü. Üzerindeki köpükleri alırsanız reçeliniz çok daha lezzetli olmakta.

Malzemeler
  • 500 gram sapları ayıklanmış kara dut
  • 250 gram toz şeker (1+1/4 su bardağı )
  • 3-4 damla limon suyu
Yapılışı 
  1. Dutların yarısı orta boy bir tencereye konur. Üzerine şekerin yarısı serpilir. Kalan dutlar eklenir ve kalan şeker dutların üzerine serpilip 1 gün beklemeye bırakılır.
  2. Ertesi tencere kısık ateşe yerleştirilip 10 dakika hiç karıştırılmadan pişirilir. Üzerinde köpük oluşur ise dikkatlice kaldırılır. En son limon suyu sıkılır ve ateşten alınır.
  3. Oda sıcaklığında 2-3 saat bekledikten sonra saklama kabına alınabilir.
Not: reçelin pişerken karıştırılmamasının sebebi tanelerin diriliğini kaybettirmemektir. İstenirse hafifçe tencere sallanarak karıştırılabilir.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder