Arasına
kaşar ya da sucuk koyup,
tost
makinesinde 2 dakikada peynirin eriyip, ekmeğin de çıtır olma anını beklediğimiz
tost ekmeği...
Ekmek
yapmak hep çok zor gibi görünürdü. Hamuru yoğurmaktan çok hamurun mayalanmasını
beklemek hep zor gelirdi. Eskiden biraz sabırsızdım sanırım, yaptığım her şeyin hemen
sonuçlanmasını isterdim.
Yaşım
ilerleyip olgunlaştıkça sabretmeyi öğrendim. Öğrenir öğrenmez de ekmek yapmaya
başladım. Güzel bir ekmek yapmanın en büyük sırrı bence sabretmekle başlıyor.
Bir ekmeği yapmak için 3 saat harcayıp hamurun kabarmasını izlemek aslında
muhteşem bir duygu. Ekmeğin tadı da güzel olunca aldığınız keyif paha
biçilemez :)
Klasik
tost ekmeğini yaptıktan sonra tadına bakmak için kaşarlı bir tost yaptım. İlk
aldığım lokmada üniversite yıllarıma dündüm. Antakya'da havaalanı olmadığı için
tatillerde Ankara'dan otobüsle Antakya'ya gidip geldiğim günler aklıma geldi.
Gecenin 2'sinde Pozantı'da mola veren otobüsten inip buz gibi havada 'bi tost
bi ayran' aldığım günler hafızamda canlandı. Orada yediğim tostun ekmeği başka
hiç bir yerdekine benzemiyordu O lezzet sanki aklımdan uçup gitmişti, ta ki
yaptığım ekmekten aynı tadı alana kadar. Biraz o günlere dönüp duygulandım sanırım.
Düşünüyorum
da, Pozantı'da tost yediğim o günlerde biri gelip te bana 'bir gün bu ekmekten
yapacaksın' deseydi sanırım gülerdim.
Tarif : Necip Ertürk'ün Türk Mutfak Sanatı Kitabında adapte edilmiştir.
TOST EKMEĞİ TARİFİ
- 750 gramlık tost ekmeği
Malzemeler
- 25 gram yaş maya
- 19 gram toz şeker (1,5 su çorba kaşığı)
- 13 gram tuz (3 tepeleme çay kaşığı)
- 45 gram tereyağı (oda sıcaklığında)(3 yemek kaşığı)
- 250 gram ılık su (1 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
- 429 gram un (3 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
- 18 gram un (tezgahı unlamak için (2 yemek kaşığı)
- 1 çay kaşığı ayçiçek yağı
Yapılışı
- Un hariç tüm malzemeler yoğurma kabına konup karıştırılır. Tereyağı ve şeker suyla karışınca un ilave edilip yoğurulur. Yumuşacık puf gibi bir hamur elde edildiğinde ve hamur elimize yapışmadığında hamur olmuş demektir. (Ortamın sıcaklığına kullanılan un cinsine göre 1 çorba kaşığı un ilavesi olabilmektedir) Yoğurulan hamur 30 dakika üzerine bez koyup dinlendirilir.
- Tezgah hafifçe unlanır , hamur topu üzerine konup elle bastırılarak hamur dikdörtgen biçiminde açılır(40*20 cm). Açılan hamurun iki ucu ortada birleştirilir daha sonra bir ucu diğerinin üzerine yerleştirilip 30 dakika daha hamurun üzerine bez kapatarak dinlendirilir. 30 dakika sonra aynı işlem tekrarlanır ve hamur 30 dakika daha dinlendirilir.
- Dikdörtgen baton kek kalıbımıza (20*10 cm) ayçiçek yağımızı döküp fırça ile her yerine sürüyoruz.
- Dinlenen hamurumuzu tekrar (40*20 cm ) elimizle açıyoruz. Açılan hamurun iki ucu ortada birleştirilir daha sonra bir ucu diğerinin üzerine yerleştirilip hamurumuzu katlama yeri altta olacak şekilde kalıbımıza yerleştiriyoruz. Kalıba yerleştirilen hamurun tamamen mayalanması için 30 dakika daha üzerine bez yerleştirerek dinlendiriyoruz.
- Fırınımızı 225 derecede çalıştırıyoruz.
- Ekmeğimizi fırına atıyoruz. 25. dakikada ekmeği kontrol ediyoruz. Ekmeğimizin üzeri çok iyi şekilde kızarıp kabuklaşmış ise ekmek pişmiştir. Tam anlamıyla kızarmamış ise 5 er dakika aralıklarla kontrol ederek ekmeğimizi pişiriyoruz. İdeal pişirme 30 dakikadır. Fırınınızın gücüne göre bu süre 25 ile 35 dakika arasında değişiklikler göstermektedir. (Fazla pişirirseniz üzerinde ki kabuk bir miktar yanmakta fakat ekmeğin tadında çok fazla değişiklik yaratmamakta.)
- Ekmek piştikte sonra kalıptan çıkartıp yarım saat dinlendirdikten sonra dilimleme işlemi yapılabilir (ekmek sıcakken dilimlerseniz parçalanabilir)
0 Yorum:
Yorum Gönder