Çok fazla
cheesecake yaptığımı söyleyemem. Blogumdaki ilk cheesecake tarifini de bu yıl
mayıs ayında yayınlamıştım. Yaptıklarım arasında ise en sevdiğim çeşit
çikolatalı cheesecake olmasına rağmen blogumda tarifi bulunmuyordu. Onun yerine
mandalinalı, kestaneli ve frambuazlı cheesecake tariflerimi paylaşmıştım. Ancak
bu tarifin blogumda kesinlikle olması gerektiğini düşündüm ve daha önce hiç
denemediğim çikolatalı cheesecake'i yapmak için kolları sıvadım.
Hangi tarifi
kullansam diye düşünürken instagramda fotoğraflarını ve fotoğraflarının altındaki
muhteşem yazıları severek takip ettiğim Melis Yorgancıoğlu ile konuşurken konu
cheesecake tarifine geldi ve elinde muhteşem bir cheesecake tarifi olduğunu
söyleyerek hemen tarifi bana yolladı. Tarif, fırında pişen klasik bir
cheesecake tarifi gibi görünse de uygulamada kıvamı ve tadı muhteşem oldu. Ben
Melis'in tarifini bol miktarda çikolata ekleyerek uyguladım. İlk denememde %80
kakao içeren çikolata kullandım, tadı biraz sert oldu, 2. ve 3. denememde
%70 kakao oranına sahip çikolata kullandım ve hayal ettiğim lezzete ulaştım.
Son denememde ise bitter çikolata sevmeyenlere sütlü çikolatayla bir deneme
yaptım ve bu denememde çikolata oranını bir miktar arttırarak çok güzel bir
sonuç elde ettim. Bu denemelerin hepsini aynı gün içinde yapınca evde 4 adet
cheesecake oldu. Bu kadar cheesecake'i kim yiyecek diye düşünürken yaptığım
tariflerin tadına bakmak isteyen birkaç arkadaşımı eve çağırdım ve hangisini
daha çok sevdiklerini sorduğumda ortak fikir %70 kakao oranına sahip bitter
çikolatalı tarif oldu.
Tarifi deneyecek
okurlarım damak zevklerine göre sütlü veya bitter çikolata kullanabilirler, ben
her iki çikolata çeşidine de uygun olacak şekilde bir tarif oluşturdum.
Tarif : Melis Yorgancıoğlu'nun tarifinden adapte edilmiştir.
ÇİKOLATALI CHEESECAKE TARİFİ
- 8 kişilik
Malzemeler
- 8 kişilik
Malzemeler
Taban için
Sonraki Kayıt
Önceki Kayıt
- 50 gram badem
- 10 gram kakao
- 1 paket eti burçak bisküvi
- 100 gram tereyağı
Cheesecake dolgusu için
- 300 gram bitter çikolata (%70 kakao) veya 320 gram sütlü çikolata
- 400 gram labne peynir
- 2 yumurta
- 1 vanilya çubuğu
- 1 su bardağı toz şeker (200 gram)
- 200 ml krema (1 küçük kutu krema)
- 2 çorba kaşığı un (18 gram)
Yapılışı
Cheesecake tabanı
- Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt serilir. Üzerine 20 santimlik kelepçeli kalıp yerleştirilip hazırlanır. (tepsinizin yüzey alanı tam düz değil veya kalıbınızın alt kenarlarında boşluklar varsa kalıbın alt kısmına aliminyum folya sarıp dışarı taşmalara engel olabilirsiniz)
- Bademler mutfak robotundan geçirilerek ufalanır. (çok fazla toz olmamasına dikkat edilir)
- Bisküvi mutfak robotunda toz haline getirilir üzerine badem ve kakao eklenir , homojen bir karışım olana kadar karıştırılır.
- Küçük bir tencerede tereyağı eritilip bisküvi karışımına ilave edilip güzelce karıştırılır.
- Karışım kalıbın tabanına yayılıp kaşık yardımıyla üzerin düzeltilip sıkıştırılır.
Cheesecake dolgusu
- Fırınımızı 175 derece çalıştırıyoruz.
- Çikolatayı benmari usulu ( küçük bir tencereye iki parmak su koyup üzerine cam veya metal bir kase oturtup pişirme) eritiyoruz.
- Vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü çıkartıp , yumurta ve şeker ile birlikte çırpma kabına koyuyoruz. Karışımı 2-3 dakika hızlı devirde çırpıyoruz.
- Mikseri yavaş derive alıp unu ilave edip 1 dakika daha çırpıyoruz.
- Labne peynir ve kremayı ekleyip hızlı devirde 1 dakika daha çırpıyoruz.
- Mikseri yavaş devire alıp çikolatayı yavaş yavaş ilave ediyoruz. Çikolata tamamen karıştıktan sonar mikseri kapatıyoruz ve karışımı cheesecake tabanının üzerine yayıyoruz.
- Cheesecake'i 50 dakika 175 derecede pişirdikten sonra çıkartıp oda sıcaklığına gelmesini bekliyoruz. Oda sıcaklığına geldikten sonra en az 6 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis ediyoruz.(kalıbı buzdolabında dinlendirme işlemi bittikten sonra çıkartırsanız çok daha iyi olur , cheesecake yumuşakken kalıbı çıkarttığınızda kırılmalar olabilmekte. Kalıbı çıkartmadan ince bıçakla kenarlarını hafifçe kazırsanız yapışma riskini engellemiş olursunuz.)
- Cheesecake dinlenirken üst kısma bir miktar çökmekte ve çatlamakta. Ben üstü kısımdaki bu görüntüyü kurumuş toprağa benzettim ve çatlakları elimle hafifçe vurarak arttırdım , isterseniz sizde bunu uygulayabilir veye kendi haliyle oluşan şekli ile servis edebilirsiniz.(eger bu islemi uygulamayaı düşünüyorsanız cheesecake oda sıcaklığına geldiğinde bu işlemi uygulamanızı tavsiye ederim)
Nefis görünüyor.evet çatlaklar benimde dikkatimi çekti. Ama harika görünüyor.Ellerinize sağlık
YanıtlaSilYani Melis hanim in tarifinde ki 300 gr çikolata miktarını ne kadar arttırmış oldunuz?
YanıtlaSilMelis hanimin tarifinde hic cikolata yoktu ben onun tarifini cikolataliya donusturdum
Sil