17 Ara 2014

Kepekli Tost Ekmeği



Blogumda bugüne kadar hiç ekmek tarifi vermemiştim. Tart, kek, dondurma derken ekmek te yapmaya karar verdim. Hayatımda hiç ekmek yapmamıştım. Peki ilk ekmek tarifim ne olmalıydı ?  Annemin tarifini 1 hafta boyunca denedim ve birkaç kare fotoğraf çektim ancak üzerinde bir miktar daha çalışmam gerektiğine karar verdim ve o tarifi bir süre erteledim. Bu sırada bir okurumdan nohut mayasının tarifini denememe yönelik bir öneri geldi ve bana tarifini yolladı. O tarifi görünce nohut mayası tariflerini araştırmaya başladım ve  karşıma geçen sene kış sofrası yarışmasında hediye edilen ekmek kitabı çıktı. Sadece nohut mayasına bakmak için kitabı elime alıp bütün kitabı okudum ve bugün sizlerle paylaştığım kepekli ekmek tarifini buldum. Küçük değişiklikler yaparak sizlerle paylaşmak istedim. İlk ekmek tarifim böylece biraz deneysel olmuş oldu.




Tarif : Artmazsa Yetmez  Kitabından adapte edilmiştir

KEPEKLİ  TOST  EKMEĞİ

- 750  gram  ekmek

Malzemeler
  • 500 gram kepekli un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 + 1/2 su bardağı sıcak su
  • 11 gram instat maya
Yapılışı
  1. Sıcak su ve maya orta boy cam bir kase de karıştırılır ve üzeri steç filmle kapatılıp 15 dakika bekletilir.(bu işlem mayanın aktif hale gelmesi amacıyla yapılır , maya suda çok iyi şekilde eritilmeli ve kalıntı bırakılmamalıdır)
  2. Un , tuz  yoğurma kabında alınıp ortası çukur yapılıp maya su karışımını 2/3 lük kısmı eklenir ve yoğurma işlemine başlanır. 2-3 dakika yoğurduktan sonra suyun geri kalanı eklenir ve yogun bir hamur elde edilene kadar 2-3 dakika daha yoğurulur. Yoğurulan hamur top şekli verilerek kabın üzeri nemli bir bezle örtülerek 1 saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. (hamur yaklaşık iki katına çıkar)
  3. 1 saat mayalanan hamur 20*10 santimetre boyutlarındaki baton kek kalıbına göre şekillendirilir (hamuru elimize alıp çok fazla sıkmadan 20 santim boyunda bir rulo yapıp kek kalıbının içine oturtuyoruz , hamurla çok fazla oynarsan hamur sönebilir)
  4. Hamuru kalıba göre şekillendirdikten sonra kalıbın içine yerleştirip üzerine hafif nemli bezi yerleştirip yarım saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakıyoruz.
  5. Mayalanmanın 25. dakikasında fırınımızı 200 derece çalıştırıyoruz.
  6. Mayalanan hamurumuzu fırına atıp 25 dakika üzeri kızarıp kabuk olana kadar pişiriyoruz.
  7. 25 dakikanın sonunda ekmeğimiz tam olarak kızarmamış ise 2-3 dakika daha pişirebiliriz. (ben ekmeği 27 dakika pişirdim , fırınınızın durumuna göre bu süre 30 dakikada olabilir)
  8. Pişen ekmeğimizi kalıptan çıkartıp yarım saat dinlendirdikten sonra tüketiyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

8 yorum:
Join the discussionKepekli Tost Ekmeği

  1. Merhabalar,
    Tarifinizi çok beğendim. Hemen deneyeceğim. Fakat merak ettim; hiç yağ koymadınız mı içine?
    Sevgiler,
    Ece

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ece - çok teşekkürler , içinde hiç yağ yok

      Sil
    2. Bu kadar çabuk dönüş yaptığınız için teşekkür ederim. :) Bugün işten erken çıkabilirsem, deneyeceğim umarım. :)
      Ece

      Sil
    3. umarım hoşunuza giden bir sonuç elde edersiniz

      Sil
  2. Ekmek dilimleri cok lezzetli görünüyor, ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  3. MERHABALAR BU TARİFİ TAM BUĞDAY UNU İÇİNDE UYGULAYABİLİRMİYİZ ,TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil