10 Ara 2014

Çikolatalı Cheesecake


Çok fazla cheesecake yaptığımı söyleyemem. Blogumdaki ilk cheesecake tarifini de bu yıl mayıs ayında yayınlamıştım. Yaptıklarım arasında ise en sevdiğim çeşit çikolatalı cheesecake olmasına rağmen blogumda tarifi bulunmuyordu. Onun yerine mandalinalı, kestaneli ve frambuazlı cheesecake tariflerimi paylaşmıştım. Ancak bu tarifin blogumda kesinlikle olması gerektiğini düşündüm ve daha önce hiç denemediğim çikolatalı cheesecake'i yapmak için kolları sıvadım. 



Hangi tarifi kullansam diye düşünürken instagramda fotoğraflarını ve fotoğraflarının altındaki muhteşem yazıları severek takip ettiğim Melis Yorgancıoğlu ile konuşurken konu cheesecake tarifine geldi ve elinde muhteşem bir cheesecake tarifi olduğunu söyleyerek hemen tarifi bana yolladı. Tarif, fırında pişen klasik bir cheesecake tarifi gibi görünse de uygulamada kıvamı ve tadı muhteşem oldu. Ben Melis'in tarifini bol miktarda çikolata ekleyerek uyguladım. İlk denememde %80 kakao içeren çikolata kullandım, tadı biraz sert  oldu, 2. ve 3. denememde %70 kakao oranına sahip çikolata kullandım ve hayal ettiğim lezzete ulaştım. Son denememde ise bitter çikolata sevmeyenlere sütlü çikolatayla bir deneme yaptım ve bu denememde çikolata oranını bir miktar arttırarak çok güzel bir sonuç elde ettim. Bu denemelerin hepsini aynı gün içinde yapınca evde 4 adet cheesecake oldu. Bu kadar cheesecake'i kim yiyecek diye düşünürken yaptığım tariflerin tadına bakmak isteyen birkaç arkadaşımı eve çağırdım ve hangisini daha çok sevdiklerini sorduğumda ortak fikir %70 kakao oranına sahip bitter çikolatalı tarif  oldu. 


Tarifi deneyecek okurlarım damak zevklerine göre sütlü veya bitter çikolata kullanabilirler, ben her iki çikolata çeşidine de uygun olacak şekilde bir tarif oluşturdum.


Tarif : Melis Yorgancıoğlu'nun tarifinden adapte edilmiştir.


ÇİKOLATALI  CHEESECAKE  TARİFİ

- 8 kişilik

Malzemeler

Taban  için
  • 50 gram badem
  • 10 gram kakao
  • 1 paket eti burçak bisküvi
  • 100 gram tereyağı
Cheesecake  dolgusu için 
  • 300 gram bitter çikolata (%70 kakao) veya 320 gram sütlü çikolata
  • 400 gram labne peynir
  • 2 yumurta
  • 1 vanilya çubuğu
  • 1 su bardağı toz şeker (200 gram)
  • 200 ml  krema (1 küçük kutu krema)
  • 2 çorba kaşığı un (18 gram)
Yapılışı

Cheesecake  tabanı
  1. Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt serilir. Üzerine 20 santimlik kelepçeli kalıp yerleştirilip hazırlanır. (tepsinizin yüzey alanı tam düz değil veya kalıbınızın alt kenarlarında boşluklar varsa kalıbın alt kısmına aliminyum folya sarıp dışarı taşmalara engel olabilirsiniz)
  2. Bademler mutfak robotundan geçirilerek ufalanır. (çok fazla toz olmamasına dikkat edilir)
  3. Bisküvi  mutfak robotunda toz haline getirilir üzerine badem ve kakao eklenir , homojen bir karışım olana kadar karıştırılır.
  4. Küçük bir tencerede tereyağı eritilip bisküvi karışımına ilave edilip güzelce karıştırılır.
  5. Karışım kalıbın tabanına yayılıp kaşık yardımıyla üzerin düzeltilip sıkıştırılır.
Cheesecake dolgusu
  1. Fırınımızı 175 derece çalıştırıyoruz.
  2. Çikolatayı  benmari  usulu ( küçük  bir  tencereye  iki  parmak  su  koyup  üzerine  cam  veya  metal  bir kase  oturtup  pişirme)  eritiyoruz. 
  3. Vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü çıkartıp , yumurta ve şeker ile birlikte çırpma kabına koyuyoruz. Karışımı 2-3 dakika hızlı devirde çırpıyoruz.
  4. Mikseri yavaş derive alıp unu ilave edip 1 dakika daha çırpıyoruz.
  5. Labne peynir ve kremayı ekleyip hızlı devirde 1 dakika daha çırpıyoruz.
  6. Mikseri yavaş devire alıp çikolatayı yavaş yavaş ilave ediyoruz. Çikolata tamamen karıştıktan sonar mikseri kapatıyoruz ve karışımı cheesecake tabanının üzerine yayıyoruz.
  7. Cheesecake'i 50 dakika 175 derecede pişirdikten sonra çıkartıp oda sıcaklığına gelmesini bekliyoruz. Oda sıcaklığına geldikten sonra en az 6 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis ediyoruz.(kalıbı buzdolabında dinlendirme işlemi bittikten sonra çıkartırsanız çok daha iyi olur , cheesecake yumuşakken kalıbı çıkarttığınızda kırılmalar olabilmekte. Kalıbı çıkartmadan ince bıçakla kenarlarını hafifçe kazırsanız yapışma riskini engellemiş olursunuz.)
  8. Cheesecake dinlenirken üst kısma bir miktar çökmekte ve çatlamakta. Ben  üstü kısımdaki bu görüntüyü kurumuş toprağa benzettim ve çatlakları elimle hafifçe vurarak arttırdım , isterseniz sizde bunu uygulayabilir veye kendi haliyle oluşan şekli ile servis edebilirsiniz.(eger bu islemi uygulamayaı düşünüyorsanız cheesecake oda sıcaklığına geldiğinde bu işlemi uygulamanızı tavsiye ederim)

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

3 yorum:
Join the discussionÇikolatalı Cheesecake

  1. Nefis görünüyor.evet çatlaklar benimde dikkatimi çekti. Ama harika görünüyor.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Yani Melis hanim in tarifinde ki 300 gr çikolata miktarını ne kadar arttırmış oldunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melis hanimin tarifinde hic cikolata yoktu ben onun tarifini cikolataliya donusturdum

      Sil