1 Kas 2016

Balkabaklı ve Baharatlı Kek


Kış aylarının vazgeçilmez ürünü bal kabağı. Balkabağı ile daha önce muhteşem bir tart yapmıştım. Tartı yaparken balkabaklarını fırında pişirip daha sonrada püre haline getirmiştim.

Birçok tarifte balkabakları haşlanıp daha sonra püre haline getirilse de ben bal kabağının haşlandığında tadını kaybettiğini ve fırında pişirmenin daha iyi bir yöntem olduğunu düşünmekteyim. Balkabaklarını güzelce temizledikten sonra yağlı kağıda sarıp fırında pişirerek kullanmak güzel bir seçenek.

Balkabağı ile baharatların çok yakıştığını düşündüğüm için bu kek için içine bol miktarda baharat ilave ettim. Biraz vanilya olmassa olmaz, biraz tarçın, bir miktar zerdeçal son olarakta muskat. Unutmadan çok az miktarda portakal kabuğu rendesi, kekin güçlü tadını dahada güçlendiren baharatlar.

NOT : Tüm tariflerimde 240 ml ölçüsünde bardak kullanmaktayım.

BALKABAKLI ve BAHARATLI KEK TARİFİ

- 8 - 10 Kişilik

Malemeler
  • 1 su bardağı balkabağı püresi (250 gram)
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker (200 gram)
  • 1 + 3/4 su bardağı un (245 gram)
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı toz zerdeçaz
  • 1/2 muskat rendesi
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 adet vanilya çubuğu 
  • 1/2 su bardağı süt (120gram)
  • 1/5 su bardağı sızma zeytinyağı (48 gram)
Yapılışı
  1. Öncelikle balkabağı püremizi hazırlıyoruz. 
  2. Fırınımızı 180 derecede çalıştırıyoruz.
  3. Yıkayıp temizlediğimiz balkabağımızı 4 er santimlik parçalara bölüp yağlı kağıda seriyoruz. (Parçaların çok büyük olmaması pişme süresini kısaltmanızı sağlamakta)
  4. Fırında 1 saat pişen balkabaklarını çıkartıp blenderdan geçirip püre haline getiriyoruz.
  5. Fırınımızı 180 derecede çalıştırıyoruz. 
  6. Püremizi hazırladıktan sonra tüm kuru malzemeleri, un ve baharatları bir kapta birleştiriyoruz.
  7. Toz şeker yumurta ve vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü ile birlikte yumurtalı karışıma ilave ediyoruz. Yumurtalı karışımı hızlı devirde 4 dakika çırpıyoruz.
  8. Çırpılan karışıma sütü ve zeytin yağını ilave edip yavaş devirde 30 saniye daha çırpıyoruz. 
  9. Karışıma balkabağı püremizi ilave edip yavaş devirde 30 saniye daha homojen bir karışım elde edene kadar çırptıktan sonra en yavaş devirde unumuzu ekliyoruz. Unu bir anda eklemek yerine yavaş yavaş en az 3 seferde ilave etmek karışımın topaklanmasını önlemektedir. 
  10. Hazır olan karışımımızı kalıbımıza döküp 35-40 dakika pişiriyoruz. Pişme süreci fırınınızın gücüne göre değişiklik gösterebilmekte ve süre uzayabilmektedir. Kekin pişip pişmediğini 35. dakikada keke kürdan sokup kürdanın ıslaklık durumunu kontrol ederek anlayabiliriz. Keke batırılan kürdan kuru ise kekin piştiğini anlarız, kürdanımız ıslak veya nemli ise pişirmeye devam ederek 5 er dakikalık aralıklarla keki kontrol ederek pişirme işlemimizi sonlandırırız. 
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder