16 Eyl 2015

KAREMELİZE SOĞANLI EKMEK

karemelize soğan

Sosyal medyayı aktif olarak kullanmaya başladığımdan beri etkileşimde olduğum hesaplardan sizlere bahsetmekteyim. Bugün sizlere bahsetmek istediğim 'stlyeandberry', moda ve yemek içeriklerini muhteşem görsellerle paylaşan bir hesap. Bence sadece adı için bile takip edilebilir.


Bugünkü tarifim de işte sizlere bahsettiğim bu hesapta görüp hayran kaldığım soğanlı ekmek. Karamelize soğanı çok severim, hele bir de o soğanı ekmeğin içine koyarsanız o zaman o ekmek benim için tutkuya dönüşür.


Ben tarifi denerken soğan oranını biraz arttırdım, soğan oranını arttırınca tabii ki hamurun kıvamı tam olarak tutmadı ve bir miktar daha un ilave ettim. Ekmeği pişirdiğimde mutfaktaki koku aklımı başımdan aldı. Ekmeği zeytin yağına batırarak kahvaltıda ve öğlen yemeğinde bol bol tükettim. Bütün günü ekmek yiyerek geçirdikten sonra neyse ki ekmekler bitmeden fotoğraf çekmeyi başardım.

Tarif : Stlyandberry adlı instagram hesabından adapte edilmiştir.



KARAMELİZE SOĞANLI EKMEK TARİFİ


Malzemeler

  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 300 ml su (1 + 1/4 su bardağı)
  • 21 gram yaş maya veya 7 gram kuru maya
  • 470 gram un (3 + 1/3 su bardağı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz hardal
  • 3 çorba kaşığı maydanoz (ince ince doğranmış)
Yapılışı
  1. Soğanlarımızı soyup ortadan ikiye bölüyoruz. Böldüğümüz soğanları elimizden geldiğince ince olacak şekilde ve yarım daire olarak doğruyoruz. Doğradığımız soğanları orta boy bir tavaya atıp üzerin toz şekerimizi serpip hızlı ateşte 10 dakika kavuruyoruz. Soğanlar kahverengileşince üzerine zeytinyağını ekleyip yavaş ateşe alarak 20 dakika kısık ateşte kavurup soğumaya bırakıyoruz.
  2. Ora boy bir kaseye suyu koyup mayamızı da ekleyip maya eriyene kadar karıştırıyoruz.
  3. Un, tuz, hardal tozu, maydanoz ve karamelize soğanı orta boy bir kaba koyuyoruz. Üzerine mayalı suyumuzu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. (Yoğurma işlemi isterseniz tezgahın üstünde isterseniz de mutfak robotunuzda yapabilirsiniz.)
  4. Ele yapışmayan elastik bir hamur elde ettikten sonra hamurumuzu tezgahın üzerinde yuvarlayıp top haline getirerek cam bir kaseye koyuyoruz. Hamurumuzun üzerinin kurumasını engellemek için üzerine hafif nemli bir bez koyup 2 saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakıyoruz. (Hamuru yoğururken kullanılan maya ve hava sıcaklığına göre hamurumuza bir miktar un ekleme durumunda kalabiliriz, ele yapışmayan ve çok cıvık olmayan bir hamur elde etmek çok önemli)
  5. Mayalanan hamurumuzu hafifçe unladığımız tezgahımıza alıp el ile yoğurarak hamurun havasını alıyoruz ve hamurumuzu ikiye bölüyoruz. İkiye böldüğümüz hamurlarımıza yuvarlak top şeklini vererek fırında pişirmeyi düşündüğümüz tepsimize yerleştiriyoruz. Hamurlarımızı birbirlerine yapışmasını önlemek için birbirinden uzak şekilde yerleştirmek çok önemli.(Hamurlarımızı isterseniz top şeklinde isterseniz de somun ekmek şeklinde 15 cm uzunluğunda şekil vererek yerleştirebilirsiniz.)
  6. Tepsiye yerleştirdiğimiz hamurlarımızın üzerlerine nemli bez sererek 30 dakika daha dinlendiriyoruz.
  7. Dinlendirme sürecinin 25. dakikasında fırınımızı 220 derecede çalıştırıyoruz. Dinlenen hamurlarımızı 220 derecede 20-25 dakika üzerleri kızarıp kabuk olana kadar pişiriyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..