29 May 2015

PESTOLU ve ISPANAKLI GALETTE

galette_pesto

Ispanak, tuzlu yoğurt, kimyon, biber salçasıyla hazırlanan Antakya'nın meşhur katıklı ekmeğinin geleneksel yapım sürecinde, iç harç evlerde hazırlanıp, taş fırına yollanıyor, sonrası fırıncının maharetine kalıyor. Bu iç harç hamurun arasına konulup incecik açıldıktan sonra taş fırında pişiriliyor.

4-5 ay önce katıklı ekmeğe yeni bir yorum katmanın yollarını ararken daha önce sık sık kendisinden bahsettiğim arkadaşım Piyer, katıklı ekmeği pestolu yapma fikrini ortaya attı.



Fikir çok mantıklı geldi ve nasıl yapacağımızı düşünmeye başladık. Ispanağı hafif soteleyip pestoyla karıştırmaya karar vererek ilk denememizi yaptık ancak ıspanak diriliğini kaybetti ve görüntüsünü de beğenmeyerek farklı bir yöntem denemeye karar verdik.  Uygulama şeklini değiştirip hamurun üzerine önce pestoyu sürmeyi pestonun üzerine de ıspanakla zeytinyağını hafifçe soteleyip koymayı planladık. Teoride her şey mantıklıydı, malzemeler hazırlandı fırının yolu tutuldu, fırıncının bakışları, 'bu ne!' deyişi aklımdan hiç çıkmıyor, 'ben bununla uğraşamam' deyip bizi başından savmaya çalışsada, biraz ısrar sunucunda istediğimizi yapmaya ikna ettik. Böylece pestolu ve ıspanaklı katıklı ekmeği yaratmış olduk. Muhteşem bir lezzet oldu ve beklediğimizden çok daha lezzetliydi.

Bu muhteşem lezzeti bir an önce blogumda paylaşmanın hayallerine kapılsam da büyük şehirlerde taş fırınların olmayışını ve insanların pratik tarifler aradıklarını düşünerek pestolu katıklı ekmeğimizi uyarlamaya karar verdim.


Evde rahatlıkla yapılabilecek tuzlu galeta hamurunu kullanarak ilk denememi yaptım ve normalde ilk denemelerde istediğim sonuca ulaşmam biraz zor olsa da bu tarifte ilk denemede mutlu sonuca ulaştım. 

PESTOLU  ve  ISPANAKLI  GALETTE  TARİFİ

- 4 kişilik 


Malzemeler

Hamur içi 
  • 1 + 3/4 su bardağı un
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 110 gram teryağı (küp küp kesilmiş ve soğuk)
  • 1/4 su bardağı krem peynir
  • 1/4 su bardağı çok soğuk su
  • 1 adet yumurtanın sarısı (hamurun üzeri için)
  • 1 çorba kaşığı su (hamurun üzeri için)
Üst harç için
  • 2 çorba kaşığı pesto
  • 6-7 dal ıspanak (sapları ayıklanmış)
  • 1/2 çorba kaşığı zeytin yağı
Yapılışı
  1. Un ve tuz mutfak robotuna konup üzerine küp küp kesilmiş tereyağı eklenip 2-3 dakika hamur kumsu kıvama gelene kadar, mutfak robotu arada durdurularak çalıştırılır. 
  2. Kumsu kıvama gelen karışıma su ve krem peynir ilave edilerek 2 dakika kadar daha homojen bir hamur oluşana kadar karıştırılır.
  3. Hamur streç filme sarılıp buzdolabında yarım saat dinlendirilir.
  4. Ispanaklar yıkanıp kurutulduktan sonra, 3 santim kalınlığında şeritler halinde doğranır. Orta boy bir tavaya 1/2 çorba kaşığı zeytin yağı konup 1 dakika ısıtıldıktan sonra ıspanaklar eklenerek 1 dakika hafifçe sotelenir ve orta boy bir tabağa aktarılır.
  5. Pesto küçük bir kaba konup hazır halde bekletilir. (isterseniz hazır pesto kullanabilirsiniz fakat ben hazır pestolar yerine kendi pestomu yapmayı tercih ettim, postonun tarifini de alt kısımda sizlerle paylaşmak isterim)
  6. Dinlenen hamur iki yağlı kağıdın arasına konup açılır. Hamur açılırken merdane ile sürekli farklı yönlere doğru bastırılarak hamur açılır.
  7. Hamur 1 santim kalınlığına geldikten sonra üstteki yağlı kağıt kaldırılıp hamurun kenarları 20 şer santim uzunluğunda   kesilerek düzeltilir. Kesilen hamur parçaları hamurun kenarlarına ilave edilerek boşluklar doldurulup tekrar yağlı kağıt konup merdane ila açılarak düzeltilir ve kare formda hamur elde edilir. Hamur en son tekrar kesilerek kenarları düzeltilir.( 20*20 santimlik kenarları düzgün bir hamur elde etmek görsellik için önemlidir, kare bir hamur yerine yuvarlak formda bir hamurda oluşturabilirsiniz)
  8. Fırınımızı 170 derecede çalıştırıyoruz.
  9. Kare form alan hamurumuzun karşılıklı iki kanarından 1 santimlik kısım katlanır. (fotoğrafta görüldüğü gibi)
  10. Daha sonra hamurun diğer iki kenarında 1 er santim diğer hamurların üzerine katlanır ve hamurumuzun kanarları oluşmuş olur (üst taraftaki fotoğrafı inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz)
  11. Hamurları kenarları katlandıktan sonra hamurumuzu yaglı kağıt ile birlikte tepsimize alıyoruz. Tepsiye aldığımız hamurun tabanına çatalla delikler açıyoruz (bu işlemi hamurun pişerken kabarmasını önlemek amacı ila yapıyoruz)
  12. Yumurta sarısı ve 1 çorba kaşığını suyu güzelce çırpıp hamurumuzun kenarlarına sürüyoruz. Hamurumuzu fırına atıp 30 dakika pişiriyoruz. Fırını 15. dakikada açıp hamurun kenarlarına tekrar yumurta sürüyoruz. Hamurumuzun tabanında şişme var ise tekrar çatalla bastırıp düzeltiyoruz.
  13. Pişen hamurumuzu çıkartıp tabanına pestomuzu sürüyoruz. Pestomuzu sürdükten sonra ıspanaklarımızı gelişi güzel dizdikten sonra tartımızı tekrar fırına atıp 2 dakika daha pişirdikten sonra servis ediyoruz.
Pesto Tarifi

- 4 yemek kaşığı için


Malzemeler

  • 1 demet fesleğen (25 gram)
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı (18 gram )
  • 80 gram rendelenmiş parmesan
  • 4 yemek kaşığı zeytin yağı 
  • 1 çay kaşığı okyanus tuz 
Yapılışı
  1. Fesleğen havana konur, 1 dakika kadar dövülen fesleğene hafifçe ezdiğimiz sarımsaklar ve bir çay kaşığı okyanus tuzu ilave edilerek 1 dakika daha dövülür. 
  2. Karışıma çam fıstıklarınıda eklenip 1 dakika daha dövülür.
  3. Havandaki karışıma parmesanın yarısı ve  zeytinyağı ilave edilip 1 dakika daha pesto sos kremamsı bir kıvam alana kadar dövülür.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder