27 Ağu 2014

Böğürtlenli Dondurma


Son bir kaç aydır bulduğum her meyve ile dondurma yapmaya başladım , meyveleri mevsimlerine göre tüketmeyi tercih eden birisi olarak tezgahlarda mevsiminde yer alan meyvelerden tarifler yapmayı seviyorum. Günümüzde yıl boyunca her türlü meyveye ulaşmak mümkün olsa da ben kendi mevsiminde yetişen meyveleri tercih ediyorum

Geçen hafta babam pazara gitmiş ve kocaman bir kova dolusu kırmızı böğürtlen almış ,bir tane böğürtleni tatmak için elime aldığımda böğürtleni biraz fazla sıkmış olmalıyım ki bütün yüzüm ve buzdolabı böğürtlenin suyuna bulandı.  Bol sulu , çok güzel bir aromaya sahip olan böğürtlenlerden ne yapsam diye fazla düşündüğümü söyleyemem, direk aklımda bu güzel meyveden yapacağım enfes dondurmanın fikri dolanmaya başladı. Eğer böğürtlen artarsa da biraz reçel yaparım diye düşündüm. 



Ve geçen hafta cuma günü hayatımda yediğim en güzel böğürtlenli dondurmayı yaptım. Bir top ile tatlı ihtiyacınızı karşılayan ,fazla şeker yüzünden boğazınızı yakmayan bir tarif yaratmış oldum. Aslında dondurma yapmak bende bir tutkuya dönüştü sanırım. Her meyvenin dondurmasını yapıp belki de bir dondurma kitabı bile yazabilirim , kitabı alıp okuyan olur mu bilmiyorum ama evde dondurma yapıp tüketmek dışarıdan alınıp içinde nelerin olduğunu bilemediklerimizi tüketmekten çok daha iyi bir tercih olur bence. Taze meyvelerle yapılan dondurmalar insanın vazgeçemeyeceği tatlar olup tatlı ihtiyacımızı karşılamak için çok iyi bir tercih. 


Malzemeler 
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 vanilya çubuğu
  • 1 su bardağı süt (200 ml )
  • 1 su bardağı ( 200 ml )
  • 1 çay kaşığı salep
  • 400 gram böğürtlen
  • 3/4 su bardağı toz şeker (150 gram )
Yapılışı 
  1. Böğürtlenlerin saplarını ayırıp önce ortadan ikiye bölüyoruz , daha sonra her bir parçayı da 3'e bölüp bir kaba kaldırıyoruz. ( isterseniz böğürtlenleri blendırdanda geçirebilirsiniz ancak çok fazla su bırakmaması için çok üzün süre blendırı çalıştırmamanızı tavsiye ederim)
  2. Orta boy cam veya metal bir kaba yumurta sarıları konur. Vanilya çubuğuna boylamasına ortadan bir çizgi çekilip içi açılır ve bıçak ile içindeki özü çıkartılıp yumurta sarılarına eklenir.
  3. Süt ve şeker orta boy bir tencerede yavaş ateşte 2 dakika ısıtılır. Süt kaynama noktasına gelmemelidir.
  4. Yumurta sarıları ve vanilya tel çırpıcı ile yavaşça çırpılır. Isıtılan süt çok yavaş bir şekilde yumurtaya ilave edilir ve bu sırada tel çırpıcı ile çırpma işlemi devam eder. 
  5. Tüm süt eklendikten sonra karışım tencereye geri dökülür. 
  6. Karışım çok yavaş ateşe alınır ve ateşte olduğu süre boyunca tel çırpıcı ile karıştırılır. Karışım kaynamamalıdır. 2 dakika ısıtılan karışım ateşten alınır ve üzerine krema ilave edilir.
  7. Krema ile beraber karışım 1 dakika tel çırpıcı ile karıştırıldıktan sonra içine böğürtlenler ilave edilip karıştırılır. 
Dondurma makineniz var ise :
  1. Makinenizin talimatlarına uyarak karışımı 15 dakika orta devirde karıştırıp derin dondurucuda 24 saat beklettikten sonra servis ederiz.
Dondurma makineniz yok ise :

  1. Tüm işlemlerden önce büyük bir kaba buz doldurup üzerine orta boy cam bir kase yerleştirip derin dondurucuda 1 saat bekletiyoruz. 
  2. Derin dondurucudan buzulu kabımızı alıp , buzun üzerindeki cam kaseye karışımı döküp hızlı hızlı tahta kaşık ile 15 dakika güzelce karıştırıyoruz. Karışım bir miktar yoğunlaşınca derin dondurucuda 24 saat dilendirmeye bırakıyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

1 yorum:
Join the discussionBöğürtlenli Dondurma

  1. Çok güzel bir tarife benziyor, en kısa zamanda deneyeceğim :) Güzel tarifleri bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil