23 Oca 2014

Avokado Soslu , Domates Confit ve Sebzeli Sandviç



Martha Stewart'ın sayfasında gezerken Thomas Keller'in domates confit tarifini gördüm ve mutlaka bu tekniği denemem gerektiğini düşündüm.  Domates confit ismi çok havalı durduğundan bilmeyenler uygulamasının zor olacağını düşünebilirler, asıl amacı bir çeşit saklama yöntemi olan bu teknik aslında çok basit. İlk kez, pişmiş meyvelerin şurup veya bal içinde saklanmasını anlatmak için kullanılmış. Fransızca’daki confiture (reçel) kelimesi de oradan geliyor. Ardından sirkede bekletilip turşu haline gelen sebzeler, tuzlanıp saklanan bazı yiyecekler ve kalın bir yağ tabakası altında saklanan pişmiş etler için kullanılan bir yöntem olarak kullanılmış.



Domatesler bol zeytin yağının içinde, kuru kekik eşliğinde, fırında ağır ateşte uzun uzun pişiyorlar ve bu teknikle pişen her domates bence çok lezzetli oluyor, fakat maalesef çok uzun ömürlü olamıyorlar. Kış aylarında yazın yediğimiz domateslerin lezzetini bulmamız mümkü olmuyor. Benimde kullandığım domatesler bu teknikle  pişmeden önce çokta lezzetli  değillerdi ancak bu teknikle piştiklerinde dünyanın en güzel  domatesleri oldular. Piştikten sonra kalan zeytin yağına ekmeğinizi banıp yerseniz, hayatınız boyunca unutamayacağınız bir lezzeti keşfetmiş olursunuz.

2-3 ay kadar önce mangalda burger yaptığımız bir gün, arkadaşımın yanında getirdiği ve herkesin burgeri bir kenara bırakıp, ekmekle avokado sosunu yediği günü unutamam. Daha sonra bu sosun sandviçin içine de yakışabileceğini düşünerek sabırsızlıkla tarifi almak için arkadaşımı aradım, maalesef tam anlamıyla ortada bir tarif yoktu, sadece malzemeler ve göz kararı konan oranlar biraz hayal kırıklığı yaratsada tarifi bulmak için çalışmalara başladım. İlk başta biraz sarımsağı fazla gelsede, sonradan oranı tutturdum ve güzel bir sonuç elde ettim.

Sebzeli sandviçin içine sebzeleri nasıl koysam diye düşünürken, aylar önce benden hafif bir sebze tarifi isteyen ablam için yarattığım tarifimi uygulamaya karar verdim. Sebzeleri adının ne olduğunu bilmediğim ve sebzeyi traşlar gibi incecik kesmeye arayan bir aletle kesip, bol kekik ve az miktarda zeytin yağı ile karıştırıp, fırında 20 dakikada çıtır çıtır olan sebzelerden yaptım. Havuç ve kabakları bu şekilde yaptıktan sonra bir miktarda kırmızı biberi zeytin yağı ve kekikle pişirip sandviçime ekledim. Sebze olarak kabak, biber ve havuç kullandım ama bu sizin zevkinize ve evde olan malzemelerinizin durumuna göre değişebilir.   


Sandviç denince benim aklıma eski kaşar gelir ve bu sandviçde de güzel bir eski kaşar olmadan olmaz diye düşünerek onuda ekledim.

AVAKADO  SOSLU  , DOMATES  CONFİT  ve SEBEZELİ  SANDVİÇ  TARİFİ

- 4 kişilik

Domates Confit 

Domates confit tarifi : http://www.marthastewart.com/318889/thomas-kellers-tomato-confit   sayfasından alınmıştır

Malzemeler :

  • 6 adet domates
  • 2 çorba kaşığı kuru kekik
  • 1 su bardağı zeytin yağı
   Yapılışı :
  1. Domatesleri soyup ikiye bölüyoruz ve fırın tepsisine yerleştiriyoruz. 
  2. Üzerine zeytin yağını döküyoruz.
  3. En son kuru kekiğimizi serpip 150 derecede 30 dakika pişiriyoruz.
Fırında Sebze 

   Malzemeler :

  • 1 kg kabak
  • 1 adet havuç 
  • 2 adet büyük kırmızı biber
  • 2 çorba kaşığı kuru kekik
  • 2 çorba kaşığı zeytin yağı
  Yapılışı :
  • Kabakları  yukarıdan aşağı doğru tıraşlıyoruz. Kabağımızın iç kısımlarını kullanmıyoruz ve her taraftan sadece iki defa tıraşlama yapıyoruz. Yani kabağın tüm yüzeyi sadece  iki  defa  soyulmuş oluyor  ve sadece  bu soyulan kısımları kullanıyoruz.
  • Havucumuzu  tıraşlama aleti  ile  güzelce  kesip  kabaklarla  beraber  karıştırıyoruz. Üzerine  1 kaşık  zeytin  yağını  ekleyip  yağlı  kağıt  serdiğimiz  tepsimize  karışımı  çok  bastırmadan serper gibi  yerleştiriyoruz.
  • 175 derecede  15  dakika  pişiriyoruz.
  • Kırmızı  biberlerimizi bütün olarak 200  derecede  15  dakika pişiriyoruz.
Avokado Sos

   Malzemeler :

  • 3 adet  yumuşak  avokado (  sert  olanları olgunlaşmamış oluyor)
  • 1/2 diş  sarımsak
  • 1/2 limon  suyu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  Yapılışı :
  1. Avokadolarımızı  ortadan ikiye  bölüp  içlerini  kaşıkla  çıkartıp  bir  kabın  içinde  çatalla  eziyoruz. ( Çok  fazla  sulanmaması  için  ezme işlemini  çok fazla uzatmıyoruz)
  2. Sarımsağımızı  rendeliyoruz.
  3. Limon suyumuzuz  ve tuzumuzu  ekleyip  güzelce  karıştırıp  buzdolabında  bekletiyoruz.
Sandviçin  Birleştirilmesi 

    Malzemeler :

  • Avokado  sos
  • Domates  confit
  • Fırında  sebze
  • 200 gram  kaşar (12 dilime olarak kesiyoruz)
  • 8 dilim çavdar ekmeği
  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber
    Yapılışı:
  1. Her dilim ekmeğimize  avokado  sosumuzda  1 er  tatlı  kaşığı  sürüyoruz.
  2. Sosu  sürdükten  sonra  her bir sandviç için 3 dilim kaşar diziyoruz.
  3. Kaşarları dizdikten sonra kaşarın üzerine yarım közlenmiş biber yerleştiriyoruz.
  4. Sebze karışımımızı 4'e bölüp her sandviçlerimize bölüştürüyoruz.
  5. Sebzelerimizin üzerine her bir sandviçe 3 adet yarım domates yerleştiriyoruz.
  6. Ekmeğin ikinci kısmını domateslerin üzerine yerleştirip servis ediyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

2 yorum:

  1. Sandviçin her aşaması ayrı güzel...Bence sosun yapılması ve sebzelerin pişirilmesi ayrı güzel olmuş.
    Avadako sosunu bir iki defa yaptım,ama ev halkının pek sevdiğini söyleyemeyeceğim. Farklı bir deneyim oldu benim içinde :)..Domates ve diğer sebzelerin fırınlamasını sevdim.En kısa zamanda deneyeceğim.Ellerinize sağlık.Oldukça albenisi olan bir sandeviç olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şeniz - avokado sos bizim çok alıştığımız bir lezzet olmasada sandviçin içinde bir destekleyici tat niteliğinde ama sen onun yerıne pesto sos veya keyfine gore bir sosta sürebilirsin , domates ve sebzelerin fırınlanması gerçekte sandviçe güzel bir lezzet katıyor.

      Sil