Uzun zamandır sütlaca kendimce bir yorum katmak istiyordum. Narlı yapsam nasıl olur diye düşünüp geçen sene denemiştim ama aklımda kurduğum tada ulaşamayıp sütlaç hayalimi bir süreliğine rafa kaldırmıştım. Daha sonra lavantalı mı yapsam diye düşünürken internette birçok tarifte lavantalı sütlacın olduğunu gördüm ve lavantadan da vazgeçtim. Sütlaç işinden tam vazgeçmişken bir sabah kalkıp kahvaltı yaparken masanın kenarında kuruması için hasır tepsiye dizilmiş nane yapraklarını gördüm ve o an naneli sütlaç olabilir mi diye aklımda bir ışık yandı.
Kahvaltıyı hızlı hızlı bitirip işe koyuldum. Naneleri sütün içinde demlendirip tadının ve kokusunun süte geçmesini ve ardından taze nane yapraklarını süzmeyi düşündüm. Taze nane yapraklarını sütle birlikte tencereye koyup , sütü kaynama noktasına getirip altını kapattım ve yarım saat üstü kapalı şekilde demlenmeye bıraktım. Bu işlemleri yapmadan önce bir sübye hazırlamak gerekmekte. Bir çok tarifte sütlaç hazır toz nişastalarla yapılmakta ve nişastanın tadı bence tatlıya geçmekte.
Ben sütlacın nişasta ile yapılmasın karşı olan insanlardanım. Sütlaç sübye denilen sütün koyulaşmasını sağlayan bir madde ile yapılır. Sübye pirinç sütüdür aslında. 125 gram sübye 1 kg sütü katılaştırabilir.
Namı diyar NECİP USTA (NECİP ERTÜRK) türk tatlı sanatının yazarı ve sübye tarifini de çok güzel şekilde bizimle paylaşmış.
Sübye yapılışı : 125 gram nişastası yüksek pirinç 4-5 defa güzelce yıkayıp , pirincin 5 santim üzerini aşacak şekilde ılık su doldurulup sabaha kadar hiç karıştırmadan bırakılır. Sabah suyun yarısı yavaşça tencereyi hiç karıştırmadan dökülür. Tencerede kalan su ve pirinç güçlü bir mutfak robotuna azar azar konarak iyice çekilir ve koyu bir karışım elde edilir ve buna sübye denir. Kullanımdan önce iyice karıştırılır. ( kaynak : Türk Tatlı Sanatı kitabı , NECİP USTA)
Malzemeler :
- 50 gram pirinç
- 1 kilogram süt ( 4 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
- 200 gram toz şeker ( 1 su bardağı)
- 40 gram pirinçten yapılmış sübye
- 1 su bardağı ılık su
- 6-7 yaprak nane
Yapılışı :
- Pirinci yıkayıp üzerini ılık su ile kapatın 1 saat bekletin.
- Sütü ve naneleri bir tencere koyup , sütü kaynama noktasına getirip yarım saat dinlenmeye bırakın ve yarım saat sonra naneleri süzün.
- Daha sonra süte pirinci ekleyip bir defa kaynatıyoruz.
- Çok yavaş ateşe alıp arada karıştırarak 30 dakika pişirip üzerine şekeri ilave ediyoruz ve 5 dakika daha pişiriyoruz.
- En son sübyemizi de ekleyip 5 dakika daha pişirip servis kaselerimize döküyoruz.
- Buzdolabında 2 saat soğuttuktan sonra servis ediyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt
0 Yorum:
Yorum Gönder