Yaz aylarının favori meyvelerinden çileği bulmuşken tart yaparken kullanmamak olmazdı sanırım. Tart en çok yaptığım tarifler arasında bu aralar , çileklisi , limonlusu , muzlusu gibi bol meyve tadı içeren tartlar yaz aylarında hem insanın serinleme ihtiyacını karşılıyor hemde tatlı ihtiyacını. Yapımı da çok pratik , tart tabanlarını 1 gün önceden yapıp tartınızı ertesi gün 10 dakikada servise hazır hale getirebilirsiniz.
Tartın dolgusu da sadece çilek , çikolata ve sütten oluştuğu için buzdolabınız da bulunan malzemeler olduğu için hızlı bir şekilde tartınızı hazırlama şansınız var.
Tartımızı yaparken çilekleri yıkayıp havlu kağıdın üzerinde kurutuyoruz , hazırladığımız çikolata dolgusunu 15 dakika soğutup biraz katılaştırdıktan sonra çikolatanın içine daldırıyoruz.
Çikolata dolgusunda süt yerine krema da kullanılabilir ancak ben bugün sütü tercih ettim.
Bitter çikolatanın kendine has acılığı ile çileklerin uyumu gerçekten güzel oldu.Bitter çikolata denince akla içinde en az %70 kakao bulunan çikolatalar gelse de marketlerde bitter çikolata adı altında satılan çikolataların çoğu %56 kakao içeren ve semisweet olarak adlandırılan çikolatalardır. Bu çikolatalarda kakao oranı daha düşük ve içindeki şeker oranı daha yüksektir. Bende bu gün bu tarifi
semisweet çikolataya göre ayarladım ve sizlerle paylaşmak istiyorum.
Malzemeler :
Çikolatalı dolgu için (1 tart için ):
- 5 adet orta boy çilek
- 110 gram bitter (semisweet %56 kakao ) çikolata
- 30 gram süt (2 yemek kaşığı) süt
- 110 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 15 gram fındık (kabuksuz)
- 90 gram pudra şekeri
- 60 + 180 gram un
- 1 yumurta
Yapılışı :
- Fındıklarımızı mutfak robotunda güzelce öğütüp üzerine küp küp kestiğimiz tereyağımızı ekleyip 1 dakika mutfak robotumuz da tereyağını güzelce yumuşatıyoruz.
- Daha sonra üzerine pudra şekerini , yumurtayı ve 60 gram unu ekleyip tekrar mutfak robotumuzu çalıştırıp 1-2 dakika hamur olana kadar karıştırıyoruz.
- Daha sonra kalan unumuzu ekleyip elimizle hamuru yoğuruyoruz.
- Saplarını kopartmadan yıkayıp kuruttuğumuz çileklerimizi çikolatanın içine daldırıp olduğu gibi bırakıyoruz. Buzdolabında 4-5 gün bozulmadan saklayabilirsiniz.
- Hamuru yoğurduktan sonra 4 eşit parçaya ayırıp 3 mm kalınlığında açıp 14 santimlik tart kalıbımıza yerleştirip ortasına çatalla küçük delikler açıyoruz( tart pişerken şişmesini önlemek için) ve 30 dakika derin dondurucuda dinlenmeye bırakıyoruz.
- Önceden 160 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika altın sarı renk alana kadar pişiriyoruz.
- Çikolatayı benmari usulu ( küçük bir tencereye iki parmak su koyup üzerine cam veya metal bir kase oturtup pişirme) eritiyoruz.
- Eriyen çikolataya hafifçe ısıttığımız sütümüzü ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Çikolata karışımımızı soğuyan tartımıza döküp 15 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.
0 Yorum:
Yorum Gönder