Antakya mutfağı, üç kadim dinin ve asırlarca ağırladığı pek çok medeniyetin miras bıraktığı zenginliğe sahip. Gerek kullanılan malzemeleri gerek baharatlarıyla insanı heyecanlandırır, ancak biliyorsunuz günümüzde reklam herşey. Bu özelliklerine rağmen değeri daha yeni yeni biliniyor. Bu yönüyle kendimi bazen Antakya mutfağına benzettiğim de olur.
Bugün sizlere benim de çok sevdiğim, Antakya’da taş fırınlarda pişirilen bir yemeği, “Zeytinyağlı Tepsi Oruğu”nu tanıtmak isterim.
İstanbul’da bu yemeği taş fırında pişirme imkanım olmadığı için, evde Antakya’dan aldığım bakır tepsimle fırında pişirdim. Bu tarifte oruğun eşit ve dengeli pişmesi için tepsi gerçekten çok önemli.
Yapımı biraz zahmetli olsa da verdiğiniz emeğin karşılığını yerken fazlasıyla alıyorsunuz.
- 8 kişilik
Malzemeler
- 500 gram köftelik bulgur
- 500 gram köftelik çekilmiş et
- 1 su bardağı su
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 350 gram kıyma
- 2 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- Bulgur su ile ıslatılıp 1 saat dinlendirilir.
- Daha sonra bulgur makinede çekilip baharatla salca ve etle güzelce yoğurulur.
- Bu sırada kıyma kavrulur, soğanlar ilave edilir. En sonra baharatlar ve tereyağıda ilave edilip güzelce kavrulur.
- Hazırladığımız bulgurlu harcın yarısı 40 cm lik bir tepsiye yayılır.
- Üzerine kavrulan kısma serilir ve kalan bulgurlu harç üzerine serilir.
- Daha sonra üzerine baklava şeklinde dilimlenir ve üzerine zeytinyağı dökülüp fırında 180 derecede 35-40 dakika pişirilir.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt
0 Yorum:
Yorum Gönder