Yıllardır aradığım sütlü tatlıyı buldum. Üzeri hafif yanık için akışkan, ılık ılıkta yenir serin serinde. Üzerine başka bir şey ilave etmeyede gerek yok. İlk kaşığı aldıktan sonra sizde bağımlılık yapan bir lezzet.
Ben biraz geç tanışmış olsamda Bursa da Hayat Lokantası'nın sahibi Mustafa Selek tarafından icat edilmiş bir tatlı.
Az malzeme çok lezzet. Bence mükemmel bir tatlı. Ben içine farklı bir aroma vermesi için lavanta ilave ettim. Lavantayı sütün içinde demledim geriden gelen hafif bir aroma oluşmasını sağladım. İsterseniz lavanta yeriye vanilya ilede yapabilirsiniz.
Tarifi incelerken içine yumurta koyanlar ve koymayanlar olarak iki farklı tarif versiyonu olduğunu gördüm. Ben iki şekilde de deneme yaptım ve sonuç içinde yumurta olmayandan yana oldu. Mustafa beyin nasıl yaptığını bilmesemde aklımdaki lezzet ve kıvama göre tarifimi oluşturdum.
Tatlının önemli püf noktası fırında üzeri kızarırken su dolu bir tepsinin üstüne oturtularak tatlının içinin aşırı pişmesini engellemek. İçin fazla pişmiş bir tatlı maalesef istenen kıvamda olmamakta.
LAVANTALI SÜT HELVASI
- 8-10 kişilik
Malzemeler
- 1.2 litre süt
- 1 cup = 200 gram toz şeker
- 3/4 cup = 105 gram un
- 150 gram tereyağı
- 3-4 dal lavanta
Yapılışı
- Fırını 200 derecede çalıştırıyoruz.
- Fırın tepsimize su dolduruyoruz.
- 2 adet 22 santim çapında yuvarlak fırın kabını hazırlıyoruz. İsterseniz siz buna eşdeğer daha büyük bir kapta kullanabilirsiniz.(buna eşdeğer farklı şekillerde de kaplar kullanılabilir)
- Süt ve şekeri orta ateşte karıştırıp ısıtıyoruz. Süt kaynama noktasına geldiğinde ateşten alıp içine lavantaları atıp 10 dakika ağzı kapalı bir şekilde demliyoruz.
- Demlenen lavantaları sütün içinden çıkartıp atıyoruz.
- Un ve tereyağını tencereye alıp orta ateşte 15 dakika un kahverengileşene kadar kavuruyoruz.
- Kavrulan unu ateşten alıp yavaş yavaş sütü ilave ederek tel çırpıcı ile karıştırıyoruz. (ilk başlarda çok ağır yogun bir kıvam olacaktır korkmayın sütü yavaş yavaş ilave ederek tel çırpıcı ile karıştırın)
- Tüm süt karıştıktan sonra karışımı fırın kaplarımıza döküp içi su dolu olan fırın tepsimizin içine oturtuyoruz. (karışımın akışkan olması gerekmekte)
- Fırında üzeri kızarana kadar 20-25 dakika civarında pişiriyoruz. Fırınınızın gücüne göre süre kısalabilir. Kızarma sürecinde tatlı önce şişmekte ve daha sonra kızararak sönmekte)
- Fırından çıkan tatlımızı ılık bir biçimde servis ediyoruz.
0 Yorum:
Yorum Gönder