27 Tem 2018

Dünyanın En Güzel Vişne Reçeli


Reçel yapma olayı başlı başına bir uzmanlık ve deneyim gerektiren bir olay bence. İyi reçel yapan insanlara baktığınızda genellikle ileri yaşlara gelmiş teyzelerimiz büyük annelerimiz. Peki iyi bir vişne reçeli yapmak için ne yapmamız gerektiğini araştırırken öğrendiğim en önemli özellik reçelin kaynadıktan sonra mutlaka güneşte beklemesi gerektiği. Güneş reçele bambaşka bir lezzet ve renk vermekte. 


Reçeli fazla pişirmeyip sonrasında 4-5 gün güneşte beklettiğiniz reçel mükemmel bir kıvam almakta. Bende bu şekilde geleneksel reçeli öğrenmiş oldum.

İkinci bir püf nokta vişneler ve şekeri tencerede bekletirken pişirme işlemine geçmeden önce şekerin mutlaka tamamen erimesini beklemek gerekmekte. Buda yaklaşık 1 günlük bir işlem. Sonuç olarak iyi bir reçeli yapmak nerdeyse 1 haftalı bir süreç.


DÜNYANIN EN GÜZEL VİŞNE REÇELİ TARİFİ

- 500 gram reçel için

Malzemeler

  • 1 kilogram vişne
  • 700 gram toz şeker
Yapılışı
  1. Vişneler saplarıyla birlikte yıkanıp süzgeçte kurumaya bırakılır. Kuruyan vişnelerin sapları ayrılır. (Sapların yıkamadan önce ayrılmamasının sebebi vişnelerin içine su dolmasını engellemek) 
  2. Saplar ayrıldıktan sonra vişne çekirdekleri çıkartılır. (bu işlemi bir aletle veya sert bir pipetlede yapabilirsiniz)
  3. Tüm vişneler ayıklandığında yaklaşık 800 gram ayıklanmış vişnemiz olmakta. 
  4. Ayıklanan vişneler orta boy bir tencereye aktarılır. Bu tencere bizim reçelimizi kaynatacağımız tencere olacağı için seçimi buna göre yapmamız gerekmekte. 
  5. Vişnelerin üzerine seker serpilip tencerenin kapağı kapatılıp 24 saat beklemeye bırakılır. (Aklınıza geldiğinde tencereyi hafifçe sallarsanız şeker erime sürecini hızlandırabilirsiniz)
  6. 24 saat bekleyen şekerli vişne karışımı hızlı ateşe oturtulup kaynama noktasına geldikten sonra orta ateşe alınıp yaklaşık 10dakika karışım hafif kıvam alana kadar pişirilir. bu pişme sürecinde oluşan köpükler alınıp atılır. 
  7. Ateşten alınan karışım ortaboy bir tepsiye boşaltılıp üzeri tülbentle kapatılır. Tülbentin karışıma değmesini engellemek için kenarlarına mandal koymanızı tavsiye ederim. 
  8. En az 4 gün güneşte bekletilir. Reçel bekletme sürecinde her gün en az bir daha hafifçe karıştırılarak bekletilir. 
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder