2 Tem 2016

40GRAM 5 YAŞINDA ve Naked Cake


Tam 5 koca yıl geçmiş, aslında çoğu zaman zamanın nasıl geçtiğini bile anlamadan geçmiş. 40gram sayesinde hayatımda bir çok değişiklik yaşadım. Hep istediğim şehirde yaşamaya, en keyif aldığım şey mutfakla sürekli iç içe olmayı, fotoğraf çekmeği... keyif dışında işe çevirebilmeme ve hayatıma değer katan Özden Görhan'la  tanışmama vesile oldu.

Peki bu 40GRAM ismide neyin nesi diye merak edenler vardır. Ben blogumu kurarken blogumun oldukça lokal ve beni tanıyan kişilerin okuyup yorum yapabileceği bir mecra olarak düşündüğüm için isminide lokal bir isim olarak belirlemiştim. 

Benim neredeyse tanıdığım ve benimde ortaokul ve lise yıllarımı geçirdiğim Antakya da Ata Kolejin'de 30 yılı aşkın süre eğitim veren kimya öğretmenimin verdiği bir kimyasal çözelti örneğinde kullandığı miktar "40GRAM" Kral suyu, bu örneği tüm eğitim hayatı boyunca "40GRAM" olarak verdiği için o öğretmenden ders alan herkes "40GRAM" kral suyuna aşinadır. 

Bende burdan yola çıkıp hem gramaj içerdiği  hemde içinde sayısal veri olduğu için yemek bloguna uygun bir isim olduğu için ablamın fikri ile bu ismi bloguma vermiş oldum.

Gelelim bugünkü tarifimize. Bu günkü tarifim aslında geçmişteki tariflereme göre çok basit ve pratik. Lezzetli ve basit bir pasta yapmam için, güzel bir pandispanya ve pastacı kreması yapmayı tercih ettim.

Pastacı kreması tarifim blogumumu kurmama vesile olan Julia Child'ın tarifi. Muhteşem bir tarif, her tarifi ayrı güzel. Pandispanya tarifimde aslında herkesin evinde yapılan bir pandispanya tarifi.


Sunum için bir miktar yenebilen çiçekler kullandım, görüntüleri çok sevimli olan çiçekler pastama farklı bir anlam kazandırdı. Pastanızı yapmaya pastacı kremasından başlamanızı tavsiye ederim. Pastacı kremasının yapılıp en az 4 saat buzdolabında dinlenmesi gerekmektedir.

NAKED CAKE TARİFİ

- 8- 10 Kişilik

Malzemeler

Pastacı kreması için 
  • 1 su bardağı toz şeker ( 200 gram)
  • 5 yumurta sarısı
  • 1/2 su bardağı un ( 70 gram)
  • 2 su bardağı süt (480 gram)
  • 2 adet vanilya çubuğu
  • 1 çorba kaşığı tereyağı ( 15 gram)
Pandispanya için 
  • 1/3 su bardağı eritilmiş tereyağı ( 75 gram)
  • 3/4 su bardağı süt ( 180 gram)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 3 yumurta
  • 1 + 1/2 su bardağı toz şeker ( 300 gram)
  • 1 + 1/2 su bardağı un ( 210 gram)
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu 
Yapılışı 
  1. Öncelikle pastacı kremasını yapıp buzdolabında dinlendirmek gerekmekte.
  2. Orta boy bir tencereye sütü konur, vanilya çubuğu ortadan boylamasına ikiye kesilip içindeki özü bıçakla sıyırılıp, sütün içine çubuk kısmıyla beraber atılır. Tencerenin altı orta ateşte açılıp süt kaynama noktasına getirilmeden 10 dakika ısıtılır.
  3. Toz şeker ve yumurta sarıları hızlı devirde 4 dakika çırpılır. Mikser en yavaş devre alınıp ısıtılan süt yavaş yavaş ilave edilir. (*Sütü çok hızlı ilave ederseniz yumurtalar pişebilir ve kremanız yumurta kokabilir, vanilya çubuğu çıkartılıp atılır)
  4. Tüm süt ilave edildikten sonra karışım orta boy bir tencereye konup üzerine un ilave edilip orta ateşte tel çırpıcı ile sürekli karıştırılarak yaklaşık 10 dakika pişirilir. (*Tencerenin altı çok hızlı ateşte olursa yumurtalar çok hızlı pişebilir ve tekrar kremanızda yumurta kokusu oluşabilir)
  5. Kıvam alan kremamızı ateşten alıp tereyağımızı ve ikinci vanilya çubuğumuzu ortadan boylamasına ikiye kesilip içindeki özü bıçakla sıyırılıp ilave ediyoruz. Kremamızı tel çırpıcı ile iyice karıştırıp cam veya metal bir kaseye koyup oda sıcaklığına gelene kadar soğuttuktan sonra kremamızın üzerine streç film serip buzdolabına koyuyoruz ve en az 4 saat dinlendiriyoruz.
  6. Fırınımızı 170 derecede çalıştırıyoruz.
  7. Fırın tepsimize yağlı kağıt serip üzerine 3 adet 14 santimlik kek çemberi yerleştiriyoruz. (* 3 adet kek çemberiniz yoksa bir adet kenarı yüksek yuvarlak kek çemberide kullanıp kekimizi piştikten sonra da kesebiliriz)
  8. Tereyağımızı eritip soğutuyoruz.
  9. Toz şeker ve yumurtalarımızı en hızlı devirde 4-5 dakika çırpıyoruz. Mikserimizi en yavaş devire alıp tereyağımızı ilave ediyoruz.
  10. Karışıma unumuzu, kabartma tozumuzu ve vanilyamızı ilave edip yavaş devirde 30 saniye karıştırdıktan sonra sütümüzüde ilave edip mikserimizi kapatıyoruz.
  11. Karışımı 3 adet kek çemberimize bölüştürüp fırına atıyoruz. 
  12. Fırında 30 dakika pişen keklerimizi kürdanla kontrol ettikten sonra kürdan temiz çıkarsa kekimizin piştiğini anlıyoruz. (* tek bir kek kalıbı kullanarak tüm karışımı pişirmeyi düşünürseniz pişme süresi bir miktar uzamaktadır)
  13. Soğuyan keklerimizden bir tanesini servis tabağımıza koyup kremamızın 4 te 1 ini kekin üzerine döküp hafifçe yayıyoruz.
  14. Kremamızın üzerine 2. katımızı yerleştiriyoruz. 2. kek katımızında üzerine kremamızın 4 te 1 ini düküp hafifçe yadıktan sonra son kek katımızı da yerleşetirerek kekmizi 15 dakika kremanın hafifçe donması için buzdolabına yerleştiriyoruz.
  15. Buzdolabında dinlenen kekimizi çıkartıp kremamızı kalan kısmını döküp kekin her yerine gelişi güzel bir şekilde kremamızı sürüyoruz.
  16. Kekimizi tekrar dolaba yerleştirip 30 dakika dinlendiriyoruz. 
  17. Dinlenen kekimizi buzdolabında çıkartıp isterseniz spatulanız ile hafifçe düzeltip üzerine meyvelerimizi ve yenebilir çiçeklerimizi yerleştirip servis ediyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder