28 Mar 2015

Çikolatalı Pancake


Pancake denince aklıma üzerine bol miktarda şurup dökülerek yenen vanilyalı, yumuşacık, klasik pancake gelir. Bol çikolatalı pancake hiç mi hiç aklıma gelmezdi. 2-3 aydır karşıma çıkan çikolatalı pancake'leri gördükçe bu fikir aklıma yerleşti. En son 'damyskitchen'in çift çikolatalı pancake'ini gördükten sonra artık kendi yorumumla bir tarif yapmaya karar verdim. İlk denemede çikolatayı biraz abarttığım için karışım da haliyle katı oldu ama içine biraz süt ilave ederek kıvamını düzelttim. Bol çikolatalı pancake'lerimi istediğim kıvama getirip pişirdikten sonra içinde sadece çikolata olması yetmez diye düşünerek üzerine  nutellalı bir sos yaptım. Nutellalı sos pancake'lerime yepyeni bir lezzet kattı ve sanırım çikolata sevenlerin vazgeçemeyeceği bir lezzete sahip oldum.





Pancake yaparken en çok dikkat edilmesi gereken konu, harcımızı fazla karıştırdığımızda unun içindeki glutenin aktive olması, bu aktivasyon ekmek yaparken en çok istediğimiz unsur olsa da pancake yaparken pek istenen bir durum değil çünkü pancake hamuru elastik bir yapıya sahip olursa pişirdiğimiz pancake'ler hiç istemediğimiz gibi sert ve lastik gibi bir hamura sahip olur.

ÇİKOLATALI  PANCAKE  TARİFİ


- 40 adet pancake için


Malzemeler


Pancake için

  • 200 gram bitter çikolata (%65 kakao)
  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı un 
  • 1/4 su bardağı şeker
  • 1/4 su bardağı tereyağı (erimiş)
  • 3 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 su bardağı süt
  • 1 tutam tuz
Nutello sos için
  • 150 gram nutella
  • 150 gram krema
Yapılışı
  1. Çikolatayı  benmari  usulu ( küçük  bir  tencereye  iki  parmak  su  koyup  üzerine  cam  veya  metal  bir kase  oturtup  pişirme)  eritiyoruz. 
  2. Küçük bir cezvede veya sos tenceresinde tereyağımızı eritip hazırlıyoruz.
  3. Yumurta ve şekeri tel çırpıcı ile 1 dakika karıştırıp sütü, tereyağını ve erimiş çikolatayı ilave edip hafifçe karıştırdıktan sonra unu, kabartma tozunu ve tuzu ilave edip un kaybolana kadar karıştırıyoruz. (çok fazla karıştırmamaya dikkat ediyoruz)
  4. Orta boy yanmaz tavayı hızlı ateşte ısıttıktan sonra pancakelerimizi pişimeye başlıyoruz. Pancakelerin hepsinin aynı boy olması için ölçü kabı kullanmak iyi olur ancak ölçü kabınız yoksa her bir pancake için yarım kepçe (çorba kepçesi) karışım yeterli olacaktır.
  5. Isınan tavaya pancake karışımımızı döktükten sonra üzeri delik delik olana kadar 45-50 saniye pişirip ters çeviriyoruz ve ikinci tarafıda 40 saniye kadar pişirdikten sonra tavadan alıyoruz.
Nutella sosun yapımı
  1. Nutella cam veya metal bir kaba konur.
  2. Krema küçük boy bir tencerede kaynama noktasına getirilip nutellanın üzerine döküp spatula ile karıştırıp sosumuzu hazır hale getiriyoruz.
  3. Pancakelerimiz servis ederken üzerine sosumuzu ilave ediyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..