4 Mar 2015

Annem Çikolata Sever


Türkiye'de 29 Şubat'ta doğan 30 bine yakın insan varmış. Bu insanlardan biri de benim annem. 29 Şubat'ta doğmasına rağmen dedem annemin sorun yaşamaması için doğum günü tarihini 4 Mart olarak belirlemiş. Genelde 29 Şubat'ta doğanların doğumgünü 1 Mart olarak yazılır ama dedem teyzemin doğumgünü 5 Mart olduğu için anneminkini de 4 Mart olarak belirlemiş. Annem ve teyzemin ardından da ablamın doğumu 6 Mart'a rastlayınca ailemizin doğum günleri ardarda tarihlerden oluşmuş.

4 yılda bir kutladığımız bu özel günün anlam ve önemi için 4 yıla bedel bir pasta yapmak istedim. 



Annemi yakından tanıyanlar çikolataya ne kadar düşkün olduğunu bilir. Çantasından çikolata eksilmeyen bir insandır. Şekeri düşen, canı çok tatlı çekip tatlı bir şeyler bulamayan hemen anneme sorar.


Ben de bu çikolata sevgisini bildiğimden ona içinde bol miktarda çikolata olan bir pasta yaptım.

Kek tarifipassionforbaking.com dan adapte edilmiştir.

ANNEM ÇİKOLATA SEVER (TOBLERONE ve BİTTER ÇİKOLATALI PASTA TARİFİ)

- 8 kişilik

Malzemeler

Kek için :
  • 188 ml kaynar su (3/4 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
  • 1 + 1/2  tatlı kaşığı sert kahve
  • 64 gram kakao (1/2 su bardağı + 2 yemek kaşığı)
  • 105 ml krema (1/4 su bardağı + 3 yemek kaşığı)
  • 250 gram un (1 + 3/4 su bardağı)
  • 7 gram kabartma tozu (1 tatlı kaşığı)
  • 1 tutam tuz
  • 214 gram tereyağı(oda sıcaklığında)
  • 255 gram toz şeker (1 + 1/4 su bardağı)
  • 150 gram kahverengi şeker (3/4 su bardağı)
  • 3 yumurta
  • 1 adet vanilya çubuğu
Toblorane ganaj için :
  • 200 gram toblerone
  • 150 ml krema (3/4 su bardağı)
Bitter çikolatalı ganaj için :
  • 250 gram bitter çikolata(%65 kakao)
  • 200 ml krema (1 su bardağı)
Yapılışı

Bitter Ganajın Yapımı :
  1. Bitter çikolata ince ince kesilip orta boy cam veya metal bir kaba konur.
  2. Krema ısıya dayanıklı küçük bir kaba konarak kaynama noktasına getirilip çikolatanın üzerine dökülür. Çikolata eriyene kadar karıştırılır. Oda sıcaklığına gelen karışım buzdolabında 2 saat dinlendirilir.
Toblerone Ganaj Yapımı
  1. Toblerone çikolata ince ince kesilip orta boy cam veya metal bir kaba konur.
  2. Krema ısıya dayanıklı küçük bir kaba konarak kaynama noktasına getirilip çikolatanın üzerine dökülür. Çikolata eriyene kadar karıştırılır. Oda sıcaklığına gelen karışım buzdolabında 2 saat dinlendirilir.

Kekin yapımı :
  1. Kaynar suya kahve ve kakao eklenerek güzelce karıştırılıp soğumaya bırakılır.
  2. Fırın 160 derecede çalıştırılır.
  3. Fırın tepsimize yağlı kağıt serip 3 adet 18 santimlik yuvarlak kek çemberimizi yağlı kağıdın üzerine yerleştiriyoruz. (kek çemberiniz yoksa yuvarlak kek kalıbı da kullanabilirsiniz, eğer aynı boyutta 3 adet kalıbınız yoksa ve sadece tek kalıp ile keki yapmak zorunda kalırsanız kek karışımını 1/3 ölçek uygulayarak 3 defada hazırlamanızı tavsiye ederim)
  4. Vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü çıkartıyoruz. Un, kabartma tozu, vanilya ve tuz orta boy bir kapta karıştırılır.
  5. Tereyağı mikserde en hızlı devirde 2 dakika çırpılır. Çırpılan tereyağına krema ilave edilerek 5 dakika en hızlı devirde çırpılıp kabartılır.
  6. Tereyağı ve krema karışımına esmer ve beyaz şekerimizi yavaş yavaş ilave ederek mikserin en hızlı devrinde 7 dakika çırpıyoruz.
  7. 7 dakikanın sonunda mikserin devrini yavaşa alıp yumurtaları teker teker ilave ederek çırpıyoruz. Tüm yumurtalar ilave edildikten sonra yavaş devirde unlu karışımımızı ilave edip 2 dakika daha çırpıyoruz.
  8. En sonra kakaolu kahve karışımımızı ilave ettikten sonra 2 dakika daha çırpıp karışımı 3 kalıbımıza eşit olarak paylaştırıyoruz.
  9. Fırında 30 dakika pişirdikten sonra soğumaya bırakıyoruz.
Pastanın birleştirilmesi 
  1. Birinci kek tabağa yerleştirilip üzerine tobleroneli krema konur ve kekin kenarlarından 1 er santimlik boşluklar bırakılarak krema yayılır.
  2. Kremanın üzerine ikinci kek yerleştirilir.
  3. İkinci kek katmanının üzerine bitter çikolatalı kremanın yarısı kekin üzerine konup kek kenarlarından 1 er santimlik boşluk bırakılarak kekin üzerine yayılır.
  4. Üçüncü ve son kek katmanını da kremanın üzerine yerleştirildikten sonra kalan bitter çikolatalı krema kekin üzerine dökülüp kekin kenarlarından 1 er santimlik boşluk bırakılarak yayılır ve kekimiz servise hazır hale gelmiş olur.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder