Üniversiteye gidene kadar evde pirinç pilavı ve makarnadan başka yemek yapmamıştım. Üniversiteye başlayıp Ankara’ya taşındıktan sonra her öğrenci gibi sürekli fastfood, pide, döner gibi yemekler yedim. Ev yemekleri yapan bir restoran bulduğumda sanki altın madeni bulmuş gibi sevinsem de yemeklerin tadına baktığımda pek te mutlu olmuyordum. Bir gün okuldan eve giderken zeytinyağlı fasulye aklıma düştü, en sevdiğim yemeklerden olan zeytinyağlı fasulyeyi aylardır yememiştim. İnsanın canı zeytin yağlı fasulye ister mi demeyin, bazen en basit yemek bile sizin hayaliniz olabiliyor.
Tam da bu
düşünceler içindeyken zeytinyağlı fasulye yapmaya karar verdim ve markete
girdiğimde sebze reyonunda bir türlü fasulyeleri bulamadım. Reyon görevlisine
taze fasulye yok mu diye sorduğumda beyefendi karşınızda duruyor dedi. Karsımda
duran fasulye cinsini hayatımda hiç görmemiştim !Dev gibi, yassı, soluk yeşil
renkte olan bana biraz garip görünüşlü gelen fasulyelerden ne miktarda almam
gerektiğini pek bilemesemde yarım kilo aldım.
Hemen annemi
arayıp fasulye yapmak için tarifi istedim ve tarifi dinlerken de fasulyelerin
ayıklanması gerektiği gerçeği ile yüzleşmek zorunda kaldım. Fasulyelerin nasıl
ayıklanacağına dair hiç bir fikrim yoktu. Eve gelip fasulyelerin kenarlarını keserek
yaklaşık 1 saat ayıkladım. Yarım kilo fasulye 200 grama düşmüş olmalıydı.
Ayıklama süreci bittikten sonra pişirme aşaması için tekrar annemi aradım.
Annem yarım kilo fasulye senin için çok fazla olur diyordu ki ona ilk aldığımda
yarım kiloydu şu an 200 grama düştü dedim. O an karşıdan gelen kahkaha sesi
hala kulaklarımda. Soğanları küp küp kes, biraz kavur, fasulyeyi ekle, domates
ilave et filan derken fasulye pişti. Bu arada tam 2 saat geçmiş ti ve açlıktan
ölmek üzereydim. Hayatımda hiç sıcak zeytinyağlı fasulye yememiştim normalde
fasulye buzdolabında güzelce soğumalıydı. Ne yapsam, soğumasını beklersem
yemeği gecenin bir vakti yemem gerekecek, nasıl dayanırım derken iki saat emek
verdikten sonra pes etmek olmaz diye düşündüm ve fasulyeyi buzdolabına koyup 1
saat daha beklemeye karar verdim. Bir saatin sonunda fasulyeyi buzdolabından
çıkartıp ilk çatalı aldığımda artık aç kaldığım saatlerin etkisinden mi
bilmiyorum ama tadı muhteşem geldi. Annemin yaptığı kadar iyi olmasa da ilk
deneme için güzel bir başlangıç olmuştu. Mutfağa giriş serüvenim de böyle
başlamış oldu.
ZEYTİNYAĞLI FASULYE TARİFİ
- 4 kişilik
Malzemeler
Yapılışı
Sonraki Kayıt
Önceki Kayıt
ZEYTİNYAĞLI FASULYE TARİFİ
- 4 kişilik
Malzemeler
- 500 gram taze fasulye
- 1,5 su bardağı domates rendesi (kış ayları için konserve domates)
- 1 kesme şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Yapılışı
- Taze fasulyelerimizin uçlarını bıçakla kesip kenarlarındaki kılçıkları ayırıyoruz. İki ucada aynı işlemi uyguladıktan sonra fasulyemizi ortadan ikiye kırıp tekrar kenarlardaki kılçıkları ayıklıyoruz. Kılçıkları ayıkladıktan sonra fasulyeleri boylamasına ortadan ikiye bölüp pişmeye hazır hale getiriyoruz. (bu işlemler her fasulye için tekrarlanmakta)
- Orta boy bir tencereyi hazırlıyoruz. İçine zeytin yağımızı koyuyoruz.
- Konserve domatesimizi mutfak robotunda geçirip püre haline getiriyoruz.
- Soğanımızı soyup ikiye bölüyoruz. İkiye böldüğümüz soğana önce yukarıdan aşağıya doğru çeltikler atıyoruz sonra boylamasına ortadan çeltik atıp çok ince kareler halinde doğruyoruz (yemeklik doğrama işlemi)
- Soğanı orta ateşte 1 dakika kavuruyoruz. 1 dakika sonra fasulyemizi ekleyip 5 dakika orta ateşte tenceremizi arada sallayarak veya kaşıkla hafifçe karıştırarak fasulyeler parlak yeşil renkte olana kadar kavuruyoruz.
- domatesimizi fasulyenin üzerine ekliyoruz. Şekerimizi ve tuzumuzu da ilave ettikten sonra 2 dakika orta ateşte pişirip en kısık ateşe alıp 20 dakika pişiriyoruz. Fasulyemizi kontrol ettiğimizde ağızda dağilir kıvama geldiğinde piştiğini anlıyoruz.
- Pişen fasulyenizi en az 1 saat tercihen 12 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis ediyoruz.
0 Yorum:
Yorum Gönder