Bloğumu ilk açtığım
zamanlarda sürekli muffin tarifleri denerdim. Uzun bir aradan sonra muffin
hamuru geri çağırmış olmalı ki değişik bir muffin tarifi oluşturdum. Pestolu ve
kabaklı muffin olur muymuş demeyin. Pestonun taptaze ve ferahlık veren kokusu,
en sevdiğim sebzelerden biri olan kabakla birleştiğinde mutfaktaki koku tarif
edilemeyecek kadar güzel oldu.
Mendilli di seta
(pestolu makarna) tarifi için bol miktarda fesleğen almıştım. Taze fesleğenleri
buzdolabında 1 haftadan fazla saklamak mümkün olmadığı için bende bütün fesleğenlerle
pesto sos hazırlayıp saklamıştım ve sosumu kullanmak için güzel bir tarif geliştirdim.
Pesto sosun
endüstriyel olarak üretim sürecini izlediğim bir belgeselde sosun maliyetini düşürmek
amacıyla çam fıstığının yerine aynı tadı verebilecek farklı malzemelerin kullanıldığını
gördükten sonra hazır almak yerine, 5 dakika gibi kısa bir sürede taze olarak
yapmayı tercih ediyorum. Belgeselde bol miktarda parmesan peyniri kullanılması
gerekiyorken, üretimde 1 gram bile parmesan koymadan aynı tadı elde ettikleri
anlatılıyordu. O belgesel sanırım hafızamdan hiç silinmeyecek.
Dolayısıyla kendi
pestonuzu yapmanızı tavsiye ederim. Eğer hazır soslardan alacak olursanız ucuz
fiyatlara satılan pestolardan kaçınmanızı ve sosun 'içindekiler' bölümüne bir
göz atıp almanızı tavsiye ederim.
KABAKLI ve PESTOLU MUFFİN TARİFİ
10 adet muffin için
Malzemeler
Pesto sos için
- 8-10 dal fesleğen (10 gram)
- Çam fıstığı (8 gram )
- 25 gram rendelenmiş parmesan
- 1 yemek kaşığı zeytin yağı
- 1 tutam okyanus tuz
- 2 küçük kabak (150 gram)
- 3 tatlı kaşığı pesto (45 gram)
- 1,5 su bardağı un (210 gram)
- 1/2 su bardağı süt (120 gram)
- 1/2 su bardağı yoğurt (120 gram)
- 1 çay kaşığı kabartma tozu tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yumurta
Not : Kabakları halka halka kesmek istemezseniz rendeleyebilirsiniz.
Yapılışı
Pesto sos
Pesto sos
- Fesleğen havana konur , 1 dakika kadar dövülen fesleğene hafifçe ezdiğimiz sarımsaklar ve bir çay kaşığı okyanus tuzu ilave edilerek 1 dakika daha dövülür.
- Karışıma çam fıstıklarını da eklenip 1 dakika daha dövülür.
- Havandaki karışıma parmesanın yarısı ve zeytinyağı ilave edilip 1 dakika daha pesto sos kremamsı bir kıvam alana kadar dövülür.
Muffin yapılışı
- Fırın 170 derecede çalıştırılır.
- Fırın tepsisine 10 adet muffin kabı yerleştirilir.
- Kabakların uçları kesilir ve kabak halka kalka doğranır.
- Süt , yoğurt , pesto sos ve yumurta orta boy bir kapta hafifçe çırpılır.
- 1 yemek kaşığı un küçük bir kaseye aktarılır.
- Farklı bir kapta un , tuz ve kabartma tozu karıştırılır. Unlu karışımın önce yarısı ıslak karışımın içine ilave edilir ve güzelce karıştırılır. Un kaybolunca kalan katı karışım ilave edilip un tamamen kaybolana kadar karıştırılır.
- Kabaklar orta boy bir kaseye yerleştirilip 1 kaşık un üzerine serpilerek kabakların yer tarafının unla kaplanması sağlanır.(bu işlemin amacı kabağın fazla suyunun alınmasıdır)
- En son kabakla eklenip hafifçe kabaklar karışımın içinde homojen bir yapıya kavuşana kadar karıştırılır.
- Karışım muffin kalıplarına tamamen doldurulur. (Karışımın içinde kabaklar halka halka olduğu için karışım çok fazla kabarmayacaktır bu yüzden muffin kabı tamamen doldurulur.
- Fırında 30 dakika muffinlerin üzeri kızarana kadar pişirilir. (fırınınızın gücüne göre bu süre 5 dakika kadar uzayabilir.)
Merhaba,tarif çok güzel görünüyor sadece un yerine yulaf kepeği koysam aynı ölçüde olur mu? Tarifi biraz daha fit şekle sokmak niyetindeyim de :)
YanıtlaSilDeniz hanım günaydın, ilginiz için teşekkür ederim, ben daha önce yulaf kepeği ile bir deneme yapmadım fakat un yerine kullanmak güzel bir fikir bence. Bence undan bir miktar daha az yulaf kepeği koymak gerek çünkü yulaf kepeği una göre biraz daha iri taneli. Fakat emin olmak için yulaf kepeğini karışıma yavaş yavaş ekleyerek karışımın kıvamına göre mikatarı belirlemek daha sağlıklı bir sonuç almanızı sağlar.
SilÇok teşekkür ederim. Deneyip sonucu sizinle paylaşıcam:)
Sil