20 Haz 2014

Dondurma Maceram ( Şekersiz Çikolatalı Dondurma Tarifi )


Basit bir dondurma aparatına ulaşmanın bu kadar zor olabileceğini hiç düşünmezdim. Türkiye kitchenaid bayisi Esse ve Esse de her zaman her ürünü bulmak pek mümkün olmuyor. Esse de bulamadığım dondurma aparatını internet üzerinden Amerika'dan getirmeye karar verdim. Siparişi vermeden önce çeşitli yorumları okudum ve Amerika'dan gelen aparatların avrupa da satılan makinelere uyum sağlamaları için ek bir parça alınması gerektiğini öğrendim. Ek parça Türkiye de bulunmamaktaymış ve bu yüzden dondurma aparatını Amerika'dan almaktan vazgeçtim. Daha sonra İngiltere'den ürünü almaya karar verdim ancak oradan da gelecek ürünlere ciddi miktarda vergi masrafı yüklendiği için çok basit bir aparatın neredeyse bir kitchenaid mutfak makinesinin fiyatına ulaştığını görünce İngiltere dende aparatı almaktan vazgeçtim. Dondurma aparatını almaktan tamda vazgeçmişken Esseye bir mail attım ve dondurma aparatının hangi mağazalarında olduğunu öğrenmek istedim. İlk mailime her hangi bir cevap alamadıktan sonra tekrar bir mail attım ve bu sefer maile gelen cevapta istinye park esse de bu ürünün olduğunu belirttiler. Hiç vakit kaybetmeden istinye park Esseyi arayıp ürünü sordum fakat telefondaki yetkili ürünün ellerinde olmadığını söyleyince hevesim tekrar kırılsa da yılmadan Esseye tekrar bir mail attım. Mailime gelen cevapta akmerkez esse de aradığım kitchenaid dondurma aparatının olduğunu , bu mağaza dışında da hiç bir yerde bu ürünün bulunmadığını söylediler. Tabiki hiç zaman kaybetmeden heyecan ile akmerkez Esseyi aradım , telefonu açan esse yetkilisi ürünün ellerinde olduğunu söylediği anda dondurma tariflerini hayal etmeye başlayıp telefonda kısa bir süre sizsizliğe büründüm. Daha sonra karşıdan gen sesle kendime gelip hemen havaleyi yapacağımı belirterek adresimi verdim.





Artık bir dondurma yapma makinem vardı ve hiç durmadan dondurma yapmak istiyordum ama aparatın bana ulaşmasına en az 2 gün vardı. İki gün nasıl geçecek diye beklerken aparat bana 3 gün sonra ulaştı. Aparatın kullanılmadan önce 15 saat derin dondurucuda beklemesi gerekiyordu. Ertesi gün sabah 6 da 15 saat doluyordu. Daha fazla beklemeden hemen kalkıp ilk dondurmamı yaptım. 



Bol çikolatalı ve şekersiz bir dondurma yaptım. Makinem olmasa bu dondurmayı nasıl yapardım diye düşünmekten kendimi alamadım ve bir seferde dondurma yapma makinesi olmayanlar için tarifi makinesiz denedim. Sonuç makine kadar iyi olmasa da hiçte fena olmadı. 



Aylarca peşinden koştuğum kitchenaid dondurma aparatım artık her gün derin dondurucuda yeni dondurmalar yapmak için hazır bekliyoru. 3 farklı dondurma tarifini denedim şimdiden. İlk tarifi sizlerle paylaşmak için sabırsızlansam da sonuçların mükemmel olması için biraz zaman geçmesi gerekti. Her denemenin 15+24=39 saate neredeyse 2 güne mal olduğunu ve en az 3 defa tarifi denediğimi düşünürseniz 1 haftalık emek sonucunda bu tarifi şekillendirdim. Bir defada makinesiz deneme yaptım , iki deneyimide tarif kısmında sizlerle paylaşmak istiyorum.

Tarif : Cooking with chocolate kitabında adapt edilmiştir.

Malzemeler 

  • 180 gram bitter çikolata (%80 kakao )
  • 35 gram süt tozu 
  • 600 ml krema 
Yapılışı 
  1. Çikolatayı  benmari  usulu ( küçük  bir  tencereye  iki  parmak  su  koyup  üzerine  cam  veya  metal  bir kase  oturtup  pişirme)  eritiyoruz.
  2. Çikolata erirken orta boy bir tencerede krema ve süt tozunu koyup orta ateşte kaynama noktasına gelene kadar tel çırpıcı ile çırparak ısıtıyoruz.
  3. Eriyen çikolata ateşten kaldırılıp kremalı karışının 1/3'ü içine dökülerek krema kaybolana kadar güzelce karıştırılır.
  4. Daha sonra karışımın 2. 1/3 lük kısmı çikolataya eklenir ve tekrar krema kaybolana kadar karıştırılır.
  5. Kalan krema çikolataya eklenir ve krema kaybolana kadar karıştırılır.
  6. Karışım 1 saat oda sıcaklığına gelene kadar soğutulur.
  7. Dondurma yapma makineniz varsa makinenin talimatlarına uygun şekilde karışımı makineye döküp 15 dakika süreyle kıvamı yoğunlaşana kadar makineyi çalıştırıyoruz.
  8. Kitchenaid dondurma yapma aparatı 15 saat derin dondurucuda bekletildikten sonra karışım dondurma kabına dökülerek 15 dakika yavaş devirde karıştırıp 12 saat derin dondurucuda dinlenmeye bırakıyoruz.
  9. Servis etmeden 10 dakika önce derin dondurucudan çıkartmanızı tavsiye ederim.
Dondurma yapma makineniz yok ise 
  1. Büyük bir kaba buz doldurup üzerine orta boy cam bir kase yerleştirip derin dondurucuda 1 saat bekletiyoruz. 
  2. Buz dolu kabımızı derin dondurucudan çıkartıp Hazırladığımız çikolata karışımını buzun üzerindeki cam kaseye döküp buzlar eriyene kadar 10 dakika hızlı şekilde tahta kaşık ile karıştırıp karışımı derin dondurucuya yerleştirip 12 saat dinlendiriyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

2 yorum:

  1. Benimde dondurma yapma fikri aklımdan geciyordu ne kadar çok ugrasmissiniz emeginize sağlık tarif defterime yeni bir tarif eklendi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim buşra , tarifte şeker olmadığı için biraz sert bir bitter tadi var umarım beğenirsiniz

      Sil