7 Haz 2014

Madlen Kek


1755 yılında Madeleine adında köyde yaşıyan genç bir kızın yaptığı kek aradan geçen 260 yıla rağmen halen popülerliğini koruyan bir klasik.


Şeker , un , tereyağı ve yumurtadan yapılan içine portakal veya limon çiçeği suyu eklenerek koku verilen kabuk biçimli pastane ürünü bu keklerin adı madlen kek.





Hamur oval ve çizgili kalıplarda pişirilerek deniz kabuğu şeklini almakta.

Ciddi ve gösterişli kıvrımları altında fazlasıyla duyarlı bu küçük hamurdan kabuğun sırrı uzun süre polonya kralı Stanislas Leszcznski'nin doğduğu , Fransanın Lorraine bölgesine bağlı Comerey'de saklı kalmış.


Hükümdar kendisine ikram edilen bu hamur işini çok beğenir ve adını bu genç kızın adını verir. 




Pasta kısa sürede Versailles Sarayını ordanda Paris'i fetheder.

Süngerimsi olan madlen kekleri hafifçe bastırdığınızda tekrar kendi formuna dönmekte ve şekli bozulmamakta. İçi yoğun ve yumuşacık bir kek. Kakaolusu , limonlusu , portakallısı , nasıl isterseniz yapabilirsiniz. Ben bugün vanilyalı klasik tarifi yaptım. Mis gibi tereyağı kokusu vanilya ile birleşince gerçekten baştan çıkartıcı bir koku ortaya çıkmakta. Çok kısa sürede pişen keklerin özel kalıpları var.

Malzemeler 

  • 200 gram eritilmiş tereyağı
  • 2 su bardağı un (280 gram)
  • 3/4 su bardağı şeker (150 gram )
  • 1 adet vanilya çubuğu
  • 1/2 su bardağı süt (120 gram )
  • 3 yumurta
Yapılışı
  1. Tereyağı küçük boy bir tencerede veya tavada yavaş ateşte kaynama noktasına getirilmeden eritilir. Eritilen tereyağı süzgeçten geçirilip süzüldükten sonra soğumaya bırakılır.
  2. Yumurta ve toz şeker hızlı devirde 4 dakika iyice kabarana kadar çırpılır.
  3. Mikser yavaş devre alınıp süt ilave edilir ve 1 dakika çırpılır.
  4. Vanilya çubuğuna boylamasına bir çizik atılıp içindeki özü çıkartılır.
  5. Un ve vanilya ilave edilip yavaş devirde 1 dakika çırpıldıktan sonra mikser durdurulur.
  6. Eritilmiş olan tereyağıda eklenip yavaş devirde 1 dakika daha çırpılır.
  7. Fırın 170 derecede çalıştırılır.
  8. Kek kalıbı hafifçe fırça ile yağlanır.
  9. Özel madlen kek kalıbına kek karışımı doldurulur. Her bir boşluğa 2 tatlı kaşığı kek karışımı yeterli olmakta. (isterseniz sıkma torbası ile kalıplar doldurulabilir.)
  10. Fırında 8-9 dakika kekler kızarana kadar pişirilir.
Not : fazla kek karışımı konduğunda karışım kalıptan taşmakta ve kekin şeklini bozmaktadır.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

7 yorum:
Join the discussionMadlen Kek

  1. İnstagramda görüp tarifini bulamadığım bu keki görünce çok sevindim ellerinize sağlık kalıplari temin eder etmez denicem

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler , tarifi denerseniz sonuçlarını bizimle paylaşın lütfen

      Sil
  2. Kaliplari bulamayinca biraz hevesim kacsada elimdeki kaliplari kullanarak yaptım ilk defa tereyağlı bir kek yedim kesinlikle tadı müthiş tabi ben kekleri biraz cikolata ve fındığa da bulamadan edemedim evladiyelik bir kek tarifim oldu bence denemelisiniz . Tarif için tskler .

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. tarifi beğenmenize çok sevindim , ben en temel tarifi verdim , çikolatalı , antep fıstıklı , bademli , portakallı yapmam mumkun , kakao ile dernersenizde çok büyük keyif alırsınız , tavsiye ederim

      Sil
    2. iletişim adresinizi verirseniz kalıp alabılecegınız birkaç internet adresi var onları verebılırım , reklam olmaması amacı ile burdan yazmıyorum

      Sil
  3. Ahmet bey madeleine kek kalıpları konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.internette silikonları var fakat silikonların teflonlar kadar başarılı olduğunu düşünmüyorum.iyi akşamlar

    YanıtlayınSil
  4. keske elımden bısey gelse , ben gobel markalı kalıp almıstım ama su sıralar turkıyede yok amazon.com dan bulabılırsınız belkı

    YanıtlayınSil