2 Ara 2013

Clementine Şurubu


Clementinden bir önceki yazımda bahsetmiştim. Clementin'in tarihi 19. y.y sonlarına dayanmakta. Kuzey Afrika da ortaya çıkan bu çeşit Cezayirli bir papazın , papaz clement'in portakalı mandalinaya aşılaması sonucunda ortaya çıkan bir çeşit mandalina. İsim babasıda tabiki papaz clement.



Bu mandalina ile tavuk yemeğinden cheseecake e kadar her şeyi yapmayı denedim. Güzel sonuçlar elde etim. Bugün sizinle hiç kaynatılmadan hazırlanan çok özel ve çok uzun süre bozulmadan saklanabilen bir şurup tarifini paylaşmak istiyorum. Bu şurubun en büyük özelliği şekerin zamana yayılarak mandalina suyuyla karışımını sağlamaktır. Karışım hiç ısıya maruz kalmadan 24  saat içinde tüm şeker  kaybolana kadar arada karıştırılarak oluşturulmakta. Karışım hazır olduğunda çok yoğun bir lezzet  elde edilmekte ve servis edilirken su ve buz ilave edilmekte. Şurubun yapım aşamasında şekerin tam olarak erimesi sağlanmaz ise şurup şişede beklerken şekeri dibe çökebilir ve bu şurubun kıvamının bozulmasına neden olabilir. Şekerin tamamen erimesi karışım için çok önemli. Bütün bu mevsimde bu şurubu hazırlayıp tüm kış buzdolabınızda bozulmadan saklayıp canınız istediğinde sulandırıp içebilirsiniz.

Sadece 2 malzeme kullanarak bu denli  büyük bir lezzet elde etmek bence çok güzel. Bu şurubu clementin dışındaki diğer narenciyelerle de deneyebilirsiniz. Portakal veya farklı mandalina çeşitleri ile de güzel sonuçlar alabilirsiniz.

CLEMENTİNE  ŞURUBU  TARİFİ

1,5 litre şurup için 

Malzemeler:
  • 1 kilogram clementin
  • 1/2 kilogram toz şeker
Yapılışı:
  1. Mandalinalarımızı güzelce yıkayıp ortadan ikiye bölüyoruz. 
  2. İkiye böldüğümüz mandalinaların suları sıkıp orta boy bir tencereye posaları ile birlikte döküyoruz.
  3. Şekerimizi mandalina suyumuzun içine döküp güzelce karıştırıyoruz. Karışımı şişeye doldurup ağzını sıkıca kapatıyoruz.
  4. İlk  3  saat  , saat başı karışımımızı çalkalıyoruz. Daha sonra aklımıza geldikçe karıştırıyoruz. (Çalkalama işlemini şekerin homojen olarak karışmasını ve dipte birikmesini önlemek amacı ile yapılmakta)
  5. 24 saat sonra karışımı buzdolabına koyuyoruz.
  6. Şurubu  servis ederken şurup ve  sudan eşit miktarlarda koyup bir miktarda  buz ekleyip güzelce karıştırıp servis ediyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder