Aşçıların imparatoru George Auguste Escoffier. İlk kez ünlü
soprana Nellie Melba ‘nın onuruna hazırladı peche melba’yı. 121 yıl önce
yapılan peşmelba bugün hâlâ kuplar arasında tahtını koruyor.
Büyük aşçı, yemek yapmanın bir sanat olduğunu hiçbir
zaman göz ardı etmedi. Escoffier aşçıların kralıysa, o günlerde operanın
kraliçesi de Avustralyalı genç, güzel soprano Nellie Melba'ydı. O sahne
aldığında, Avrupa'nın tüm operaları doluyordu. Londra'ya özel ilgisi vardı
Melba'nın; 40 yıl süreyle Covent Garden operasında dinleyicilerini büyüledi.
1892'de Wagner'in Lohengrin operasını söyleyecekti. Bu temsil için Escoffier'ye
en ön sıradan bir davetiye gönderdi. Ertesi akşam da bu müzik ziyafetinin
altında kalmak istemeyen Escoffier, Melba'yı Savoy'a davet etti, onun onuruna
yeni bir tatlı yaptı. Beyaz şeftalileri kısa süre haşlayıp kabuğunu soyduktan
sonra buzlu suya atıp, üzerine pudra şekeri serpip soğukta bekletti. Sonra
gümüş bir kadehin içini kremalı vanilya dondurması ile doldurup, şeftalileri
yerleştirdikten sonra, üzerini şeker kattığı ahududu püresiyle kapladı. Bir
akşam önce izlediği temsilin ilk perdesindeki kuğulardan esinlenerek, bu nefis
tatlının üzerini buzdan iki melek kanadıyla süsledi. Kup tarzı dondurmaların
klasiği peşmelba, yani 'Melba şeftalisi' işte böyle doğdu. Şef, zaman içinde
dondurmada küçük rötuşlar yaptı ve şeftalinin etrafına az miktarda krema
ekledi. (AHMET ÖRS 16.08.2009 tarihli sabah gazetesi )
Yıllar içimde tarifte çeşitli değişiklikler olsa da orijinal tariften çok uzaklaşılmamış durumda. Peche Melba hem serinletici hem tatlı ihtiyacını karşılarken insanın içini baymayan hafif bir tatlı. Şeftalinin yumuşak dokusu , yumuşak vanilyanı dondurma ile birleşirken sert bademler ağızda farklı bir doku yaratmakta. Ahududu sosu işe insanın aklını başında alıp alıyor.
Yaz aylarında ramazan daha uzun geçmekte ve insanların şekeri bir hayli düşmekte. Yemekten sonra aşırı derecede tatlı ihtiyacı duyan insanlar , hem sıcağı bastırıp hemde tatlı ihtiyaçlarını karşılamak istiyorlar. Peche Melba hem meyveli hemde dondurmalı olduğu için her ihtiyacı karşılamakta.
PEACHE MELBA TARİFİ
- 3 kişilik
Malzemeler :
- 3 adet orta boy olgun şeftali
- 300 gram vanilyalı dondurma
- 300 gram donmuş ahududu
- 50 gram toz şeker
- 2 litre buzlu su
- 2 litre kaynar su
- Ahududu ve toz şekerimizi küçük bir tencerede 10 -15 dakika iyice suyu çıkana kadar pişiriyoruz. Pişen ahududu ve şeker karışımını güzelce süzgeçten süzüp bir kenarda soğumaya bırakıyoruz. Bunu daha öncede yapıp buzdolabında saklayabilirsiniz uzun süre dayanabilmekte.
- Orta boy bir tencerede kaynar suya seftalilerimizi bütün olarak atıp 1-2 dakika bekletip başka bir tenceredeki buzlu suya şeftalilerimizi atıyoruz. Burada amaç pişme işlemini durdurmak ve şeftalileri rahatça soyabilmek.
- Buzlu suda 2 dakika beklettiğimiz şeftalilerimizi güzelce soyup ortadan ikiye bölüp çekirdeğini çıkartıyoruz.
- Bir tabağa iki parça şeftali üzerine ahududu sos dokup yanınada 1 top vanilyalı dondurma koyarak servis ediyoruz.
süper tarif bugun akşam denemeği dusunyorum sonuçları size yazarım elinize sağlık
YanıtlaSilharika görünüyor , en kısa zamanda denek istiyorum ama pek zamanım yok keşke yapıp yollasanız :)
YanıtlaSilali - ece ilginize çok teşekkür ederim , adresinizi verin yapı yollayım :)
Silahmet bey tariflerinizi sürekli takip ediyorum gün geçtikçe kalite yükselmekte , basit malzemelerle herkezin ulaşabileceği ve pratik bir şekilde uygulayabileceği tarifler , eline sağlık
YanıtlaSilmerve - genellikle pratik tarifleri tercih etmeye çalışıyorum begenmene sevındım.
Siltariflerinizi hiç denemedim sadece okuyorum ve fotograflara baktıkça ağzımın suyu akmıyor desem yalan olur
YanıtlaSilyaz ayları için çok iyi bir öneri bence elinize sağlık
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor, ellerinize sağlık, bu saatte ağzımı sulandırdı valla:)
YanıtlaSilofff çok güzel…
YanıtlaSilofff demek istiyorum.
YanıtlaSilbir yapan olsa da yesek!
Öf öf öf oruçlu oruçlu bu yazıyı okumak hiç iyi olmadı. Ellerinize sağlık şahane görünüyor.
YanıtlaSil