Üniversiteye gidip yalnız yaşayan her öğrencinin ilk yaptığı yemeklerden biri makarnadır. Evdeki malzemeye, makarnayı yapanın hayal gücüne göre kimi sade, kimi kıymalı yapar kimi de benim yaptığım gibi bol domatesli. İlk denemelerde hüsran yaşanır ama yıllar geçtikçe yeni lezzetler doğar ve pişirenin damak zevkine göre tarifler ortaya çıkar.
Ben de öğrencilik yıllarımda lezzetli ve yapımı kolay olan bu tarifi geliştirdim. Belki bu yazıyı okuduklarında biz de bu tarifi yapıyoruz sen nereden geliştirdin diyenler olabilir. Olursa da bu çok normal, çünkü 3-4 malzeme ve biraz pişirme sitiliyle güzel sonuçlar ortaya çıkıyor. Burada temel olan domates ve yaz aylarında yetişenlerin lezzeti. Yazın bol sulu kocaman ve çekirdekli domateslerin sosa kattığı aroma kışın serada yetişen domateslerle karşılaştırılamayacak kadar iyi. Ben bugün yerel bir çeşit kullandım , hafif ekşimsi, rengi tam kırmızı değil de, yeşil alacalı, kestiğinizde suyu heryere fışkıran, kahvaltıda peynirle beraber yemeye başladığınızda peyniri bırakıp tek başına domates yiyebileceğiniz kadar güzel bu domates, Hatay'ın Samandağ'ı yöresinde yetişen bir domates çeşidi.
Samandağ ilçesi aslında acı biberi ve maydanozları ile ünlü bir ilçe , domatesler sadece haziranda çıkıyor. Raf ömürleri çok fazla olmayan, 2-3 günde bozulan ve hemen tüketilmesi gereken bir domates çeşidi.
Ben bu tarifi geçen yıl deneyip fotoğraflarını çekmiştim ama arada kaynamış ve blogumda yayınlamamıştım. Fotoğrafları karıştırırken karşıma çıktı ve bu enfes tarifi nasıl paylaşmadım diye kendime kızdım.
Yazıyı okurken ben bu domatesleri nereden bulacağım diyebilirsiniz, semt pazarlarında yerel domatesler bulunmakta ve her yörede buna benzer hafif ekşi ve çok lezzetli olanları da bulunmakta.
Bazı tüketiciler domatesler şekilsiz olunca bunlar organik, çok sağlıklı diyebiliyorlar ancak bu domatesler organik filan değil, zaten organiklik şekilsizlik veya tekdüze olmayan değildir. Örneğin hepsi birbirinin kopyası gibi görünen chery domatesin de organiği olabilmekte.
Daha fazla ürün elde edebilmek için aşırı gübre ve ilaç kullanıp, şekilsiz tekdüze görünmeyen domatesleri üreten bilinçsiz çiftçiler de bunları organik olarak satabilmekteler maalesef. Organik bir ürünün gerçekten organik olup olmadığını anlamak için dış görünüşüne veya yüksek fiyatına kapılmayın, ürünün organik oluğunu iddia eden satıcının (satıcı büyük bir market zinciri de olabilir, pazardaki çiftçide ) ürünün organik olduğunu belgeleyen sertifikasını isteyin.
Mevsiminde alınan her sebze lezzetlidir, domateste olduğu gibi . Yemekleri yaparken bence buna dikkat etmek çok önemli.
DOMATESLİ MAKARNA TARİFİ
- 4 kişilik
Malzemeler :
- 3 büyük domates (1kilo gram) (kışın konserve domates kullanılabilir)
- 3 diş sarımsak
- 1 büyük kırmızı biber
- 3 çay kaşığı tuz
- 3 çay kaşığı karabiber
- 3 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 400 gram spagetti
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1/2 demet maydanoz (opsiyonel)
- 4 çorba kaşığı parmesan
Yapılışı :
- Domateslerimizi soyup küçük küpler halinde doğruyoruz.
- Sarımsaklarımızı da soyup ince halkalar halinde doğruyoruz.
- Biberimizin çok ince şekilde halka halka doğruyoruz.
- Tavamıza zeytinyağını , sarımsağı ve biberlerimizi koyup hızlı ateşte 2-3 dakika pişiriyoruz.
- Domateslerimizi ilave edip önce hızlı ateşte 2-3 dakika pişirdikten sonra sosumuzu yavaş ateşe alıp 15 dakika , arada karıştırarak pişiriyoruz.
- 15 dakika sonra tuz , kara biber ve kırmızı toz biberimizi ekleyip karıştırdıktan sonra 2-3 dakika daha pişiriyoruz ve sosumuz hazır hale geliyor.
- Maydanozlarımızı çok ince şekilde kıyıyoruz.
- Parmesanımızı rendeleyip hazırlıyoruz.
- Orta boy bir tencerede 3 litre suyu kaynama noktasına getiriyoruz. Kaynayan suya makaraları ilave edip makarnanın kendi pişirme talimatlarına göre en az 9 dakika pişiriyoruz.
- Makarnalar pişerken 5. dakikada sosumuzun altını açıp makarna suyunda 2 kepçe (1 su bardağı ) alıp sosumuza ilave ediyoruz. Sosla makarna suyu 3- 4 dakika pişirdikten sonra sosumuzu yavaş ateşe alıp , pişen makarnamızı sosa ilave edip karıştırıyoruz. Sos ile makarna 1-2 dakika beraber yavaş ateşte piştikten sonra üzerine kıyılmış maydanozlarımızı ilave edip karıştırıyoruz ve ateşten alıp servise geçiyoruz.
- Servis sırasında makarnamızı tabaklara koyduktan sonra üzerine parmesan ilave edip servis ediyoruz.
0 Yorum:
Yorum Gönder