29 Mar 2013

Domatesli Makarna



Üniversiteye gidip yalnız yaşayan her öğrencinin ilk yaptığı yemeklerden biri makarnadır. Evdeki malzemeye, makarnayı yapanın hayal gücüne göre kimi sade, kimi kıymalı yapar kimi de benim yaptığım gibi bol domatesli. İlk denemelerde hüsran  yaşanır ama  yıllar geçtikçe yeni lezzetler doğar ve pişirenin damak zevkine göre tarifler  ortaya çıkar. 

Ben de öğrencilik yıllarımda lezzetli ve yapımı kolay olan bu tarifi geliştirdim.  Belki bu yazıyı okuduklarında  biz de bu  tarifi yapıyoruz sen nereden  geliştirdin diyenler olabilir. Olursa  da  bu  çok  normal, çünkü 3-4  malzeme  ve biraz pişirme sitiliyle güzel  sonuçlar ortaya çıkıyor. Burada  temel  olan domates ve  yaz aylarında yetişenlerin lezzeti. Yazın bol sulu kocaman ve çekirdekli domateslerin  sosa kattığı aroma kışın serada yetişen domateslerle  karşılaştırılamayacak kadar iyi. Ben  bugün yerel  bir  çeşit  kullandım , hafif ekşimsi, rengi tam kırmızı  değil de, yeşil alacalı, kestiğinizde  suyu  heryere fışkıran, kahvaltıda  peynirle  beraber  yemeye başladığınızda peyniri bırakıp tek başına domates yiyebileceğiniz kadar güzel bu domates, Hatay'ın Samandağ'ı  yöresinde yetişen bir domates çeşidi. 



Samandağ ilçesi aslında acı biberi   ve  maydanozları ile ünlü bir  ilçe ,  domatesler sadece haziranda çıkıyor. Raf ömürleri çok fazla olmayan, 2-3 günde bozulan ve hemen  tüketilmesi  gereken bir domates çeşidi.  

Ben bu tarifi geçen yıl deneyip fotoğraflarını çekmiştim ama arada kaynamış ve blogumda  yayınlamamıştım. Fotoğrafları karıştırırken karşıma  çıktı ve  bu  enfes tarifi nasıl  paylaşmadım diye kendime kızdım.

Yazıyı okurken ben bu domatesleri  nereden bulacağım diyebilirsiniz, semt pazarlarında yerel domatesler bulunmakta  ve  her  yörede  buna  benzer  hafif  ekşi ve çok lezzetli olanları da bulunmakta. 

Bazı tüketiciler domatesler  şekilsiz  olunca  bunlar organik, çok  sağlıklı  diyebiliyorlar ancak bu domatesler organik  filan  değil, zaten  organiklik  şekilsizlik veya  tekdüze  olmayan değildir. Örneğin hepsi birbirinin kopyası gibi görünen chery domatesin de organiği olabilmekte. 


Daha  fazla ürün elde edebilmek için  aşırı gübre  ve  ilaç  kullanıp, şekilsiz  tekdüze  görünmeyen domatesleri üreten bilinçsiz çiftçiler de  bunları  organik olarak satabilmekteler maalesef. Organik bir  ürünün gerçekten organik olup olmadığını  anlamak için dış görünüşüne veya  yüksek fiyatına kapılmayın, ürünün  organik  oluğunu iddia  eden  satıcının (satıcı büyük bir market zinciri de olabilir, pazardaki çiftçide ) ürünün  organik  olduğunu  belgeleyen sertifikasını isteyin.  

Mevsiminde alınan her sebze lezzetlidir, domateste olduğu gibi . Yemekleri yaparken bence buna dikkat etmek çok önemli. 

DOMATESLİ  MAKARNA  TARİFİ

- 4 kişilik 


Malzemeler :

  • 3 büyük domates (1kilo gram) (kışın konserve domates kullanılabilir)
  • 3 diş sarımsak
  • 1 büyük kırmızı biber
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 3 çay kaşığı karabiber
  • 3 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 400 gram spagetti
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 demet maydanoz (opsiyonel)
  • 4 çorba kaşığı parmesan

Yapılışı :

  1. Domateslerimizi  soyup  küçük  küpler  halinde  doğruyoruz.
  2. Sarımsaklarımızı  da  soyup  ince  halkalar  halinde  doğruyoruz.
  3. Biberimizin çok ince şekilde halka halka doğruyoruz.
  4. Tavamıza  zeytinyağını , sarımsağı ve biberlerimizi koyup hızlı ateşte 2-3 dakika pişiriyoruz.
  5. Domateslerimizi ilave edip önce hızlı ateşte 2-3 dakika pişirdikten sonra sosumuzu yavaş ateşe alıp 15 dakika  , arada karıştırarak pişiriyoruz.
  6. 15 dakika sonra  tuz , kara biber ve kırmızı toz biberimizi ekleyip karıştırdıktan sonra 2-3 dakika daha pişiriyoruz ve sosumuz hazır hale geliyor.
  7. Maydanozlarımızı çok ince şekilde kıyıyoruz.
  8. Parmesanımızı rendeleyip hazırlıyoruz.
  9. Orta boy bir tencerede 3 litre suyu kaynama noktasına getiriyoruz. Kaynayan suya makaraları ilave edip makarnanın kendi pişirme talimatlarına göre en az 9 dakika pişiriyoruz.
  10. Makarnalar pişerken 5. dakikada sosumuzun altını açıp makarna suyunda 2 kepçe  (1 su bardağı ) alıp sosumuza ilave ediyoruz. Sosla makarna suyu 3- 4 dakika pişirdikten sonra sosumuzu yavaş ateşe alıp , pişen makarnamızı sosa ilave edip  karıştırıyoruz. Sos ile makarna 1-2 dakika beraber yavaş ateşte piştikten sonra üzerine kıyılmış maydanozlarımızı ilave edip karıştırıyoruz ve ateşten alıp servise geçiyoruz.
  11. Servis sırasında makarnamızı tabaklara koyduktan sonra üzerine parmesan ilave edip servis ediyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder