un / şeker / kakao / pudra şekeri / Nişasta / Kabartma tozu / Tuz / tereyağı / süt / su / zeytinyağı / krema / yoğurt / bal-pekmez / tahin / susam - haşhaş / badem-antepfıstığı-fındık / kuru üzüm / yumurta / maya /
1 su bardağı = 240 ml
3/4 su bardağı = 180 ml
2/3 su bardağı = 160 ml
1/2 su bardağı = 120 ml
1/3 su bardağı = 80 ml
1/4 su bardağı = 60 ml
YEMEK KAŞIĞI – TATLI KAŞIĞI – SU BARDAĞI DÖNÜŞTÜRME
1 su bardağı = 16 yemek kaşığı = 48 tatlı kaşığı
3/4 su bardağı = 12 yemek kaşığı = 36 tatlı kaşığı
2/3 su bardağı = 11 yemek kaşığı = 32 tatlı kaşığı
1/2 su bardağı = 8 yemek kaşığı = 24 tatlı kaşığı
1/3 su bardağı = 5 yemek kaşığı = 16 tatlı kaşığı
1/4 su bardağı = 4 yemek kaşığı = 12 tatlı kaşığı
3/4 su bardağı = 12 yemek kaşığı = 36 tatlı kaşığı
2/3 su bardağı = 11 yemek kaşığı = 32 tatlı kaşığı
1/2 su bardağı = 8 yemek kaşığı = 24 tatlı kaşığı
1/3 su bardağı = 5 yemek kaşığı = 16 tatlı kaşığı
1/4 su bardağı = 4 yemek kaşığı = 12 tatlı kaşığı
Yabancı yemek kitaplarında ve yemek tarifleri sitelerinde fırın ısısı olarak fahrenheit (F) kullanılmakta, bizim ülkemizde fırın ısısı olarak Celcius (C) kullanılmaktadır.
FIRIN ISISIS ( FAHRENHEİT CELCİUS)
500 F = 260 C
475 F = 245 C
450 F = 235 C
425 F = 220 C
400 F = 205 C
375 F = 190 C
350 F = 180 C
325 F = 160 C
300 F = 150 C
275 F = 135 C
250 F = 120 C
225 F = 107 C
OUNCE – GRAM DÖNÜŞTÜRME
1 oz = 28 gram
2 oz = 56 gram
3,5 oz = 100 gram
4 oz = 112 gram
5 oz = 140 gram
6 oz = 168 gram
8 oz = 225 gram
9 oz = 250 gram
10 oz = 280 gram
12 oz = 340 gram
16 oz = 450 gram
18 oz = 500 gram
20 oz = 560 gram
24 oz = 675 gram
27 oz = 750 gram
36 oz = 1 kilogram
54 oz = 1,5 kilogram
72 oz = 2 kilogram
2 oz = 56 gram
3,5 oz = 100 gram
4 oz = 112 gram
5 oz = 140 gram
6 oz = 168 gram
8 oz = 225 gram
9 oz = 250 gram
10 oz = 280 gram
12 oz = 340 gram
16 oz = 450 gram
18 oz = 500 gram
20 oz = 560 gram
24 oz = 675 gram
27 oz = 750 gram
36 oz = 1 kilogram
54 oz = 1,5 kilogram
72 oz = 2 kilogram
UN
1 su bardağı = 140 gram
3/4 su bardağı = 105 gram
2/3 su bardağı = 95 gram
1/2 su bardağı = 70 gram
1/3 su bardağı = 50 gram
1/4 su bardağı = 35 gram
1 yemek kaşığı = 9 gram
ŞEKER
1 su bardağı = 200 gram
3/4 su bardağı = 150 gram
2/3 su bardağı = 135 gram
1/2 su bardağı = 100 gram
1/3 su bardağı = 70 gram
1/4 su bardağı = 50 gram
1 yemek kaşığı = 13 gram
KAKAO
1 su bardağı = 105 gram
3/4 su bardağı = 80 gram
2/3 su bardağı = 70 gram
1/2 su bardağı = 55 gram
1/3 su bardağı = 35 gram
1/4 su bardağı = 25 gram
1 yemek kaşığı = 7 gram
PUDRA ŞEKERİ
1 su bardağı = 160 gram
3/4 su bardağı = 120 gram
2/3 su bardağı = 105 gram
1/2 su bardağı = 80 gram
1/3 su bardağı = 55 gram
1/4 su bardağı = 40 gram
1 yemek kaşığı = 10 gram
NİŞASTA
1 su bardağı = 125 gram
3/4 su bardağı = 95 gram
2/3 su bardağı = 85 gram
1/2 su bardağı = 65 gram
1/3 su bardağı = 40 gram
1/4 su bardağı = 30 gram
1 yemek kaşığı = 8 gram
KABARTMA TOZU
2 + 1/2 çay kaşığı = 10 gram (1 paket)
2 çay kaşığı = 8 gram
1 + 1/2 çay kaşığı = 6 gram
1 + 1/4 çay kaşığı = 5 gram
1 çay kaşığı = 4 gram
3/4 çay kaşığı = 3 gram
1/2 çay kaşığı = 2 gram
1/4 çay kaşığı = 1 gram
TUZ
1 yemek kaşığı = 24 gram
1/2 yemek kaşığı = 12 gram
1 çay kaşığı = 8 gram
3/4 çay kaşığı = 6 gram
1/2 çay kaşığı = 4 gram
1/4 çay kaşığı = 2 gram
TEREYAĞI
1 su bardağı = 225 gram
1/2 su bardağı = 115 gram
1 yemek kaşığı = 15 gram
1 çay kaşığı = 5 gram
SÜT
1 su bardağı = 240 gram
3/4 su bardağı = 180 gram
2/3 su bardağı = 160 gram
1/2 su bardağı = 120 gram
1/3 su bardağı = 80 gram
1/4 su bardağı = 60 gram
1 yemek kaşığı = 15 gram
SU
1 su bardağı = 240 gram
3/4 su bardağı = 180 gram
2/3 su bardağı = 160 gram
1/2 su bardağı = 120 gram
1/3 su bardağı = 80 gram
1/4 su bardağı = 60 gram
1 yemek kaşığı = 15 gram
ZEYTİN YAĞI
1 su bardağı = 240 gram
3/4 su bardağı = 180 gram
2/3 su bardağı = 160 gram
1/2 su bardağı = 120 gram
1/3 su bardağı = 80 gram
1/4 su bardağı = 60 gram
1 yemek kaşığı = 15 gram
KREMA
1 su bardağı = 235 gram
3/4 su bardağı = 170 gram
2/3 su bardağı = 155 gram
1/2 su bardağı = 115 gram
1/3 su bardağı = 80 gram
1/4 su bardağı = 60 gram
1 yemek kaşığı = 15 gram
YOĞURT
1 su bardağı = 240 gram
3/4 su bardağı = 180 gram
2/3 su bardağı = 160 gram
1/2 su bardağı = 120 gram
1/3 su bardağı = 80 gram
1/4 su bardağı = 60 gram
1 yemek kaşığı = 15 gram
BAL / PEKMEZ
1 su bardağı = 320 gram
3/4 su bardağı = 240 gram
2/3 su bardağı = 214 gram
1/2 su bardağı = 160 gram
1/3 su bardağı = 107 gram
1/4 su bardağı = 80 gram
1 yemek kaşığı = 20 gram
TAHİN
1 su bardağı = 210 gram
3/4 su bardağı = 160 gram
2/3 su bardağı = 140 gram
1/2 su bardağı = 105 gram
1/3 su bardağı = 70 gram
1/4 su bardağı = 50 gram
1 yemek kaşığı = 13 gram
SUSAM / HAŞHAŞ TOHUMU
1 su bardağı = 115 gram
3/4 su bardağı = 85 gram
2/3 su bardağı = 75 gram
1/2 su bardağı = 57 gram
1/3 su bardağı = 38 gram
1/4 su bardağı = 28 gram
1 yemek kaşığı = 7 gram
ANTEPFISTIĞI / BADEM / FINDIK - Tüm Halinde
1 su bardağı = 115 gram
3/4 su bardağı = 85 gram
2/3 su bardağı = 75 gram
1/2 su bardağı = 57 gram
1/3 su bardağı = 38 gram
1/4 su bardağı = 28 gram
1 yemek kaşığı = 7 gram
ANTEPFISTIĞI / BADEM / FINDIK - Toz Halinde
1 su bardağı = 100 gram
3/4 su bardağı = 75 gram
2/3 su bardağı = 65 gram
1/2 su bardağı = 50 gram
1/3 su bardağı = 35 gram
1/4 su bardağı = 25 gram
1 yemek kaşığı = 6 gram
KURU ÜZÜM
1 su bardağı = 110 gram
3/4 su bardağı = 80 gram
2/3 su bardağı = 70 gram
1/2 su bardağı = 55 gram
1/3 su bardağı = 35 gram
1/4 su bardağı = 27 gram
1 yemek kaşığı = 7 gram
YUMURTA
1 adet büyük boy yumurtanın ağırlığı = 63 gram
1 adet büyük boy kabuksuz yumurtanın ağırlığı = 57 gram
1 adet büyük boy yumurtanın sarısının ağırlığı = 19 gram
1 adet büyük boy yumurtanın akının ağırlığı = 38 gram
MAYA
100 gram yaş maya = 35 gram instant mayaya karşılık gelir
Tariflerde kullanılan maya elinizde yoksa, elinizdeki mayaya göre uyarlama yapabilirsiniz. Yaş maya, aktif kuru maya (active dry yeast) ve instant maya arasında uyarlama yapabilirsiniz. Benim tariflerimde yaş ve instant maya ile karşılaşmaktasınız.
100 gram yaş maya = 50 gram aktif kuru maya = 35 gram İnstant maya kullanımı tariflerde aynı etkiyi göstermektedir.
Mayalanma için en iyi sıcaklık vücut ısısı olan 37 derecedir. Ortam ısısı 37 derecenin altında olduğunda mayalanma süresi uzayabilmekte, ortam ısısı 37 derecenin üzerinde olduğunda mayalanma süresi kısalmakta ve mayalanma olayı hızlanmaktadır.
3/4 su bardağı = 75 gram
2/3 su bardağı = 65 gram
1/2 su bardağı = 50 gram
1/3 su bardağı = 35 gram
1/4 su bardağı = 25 gram
1 yemek kaşığı = 6 gram
KURU ÜZÜM
1 su bardağı = 110 gram
3/4 su bardağı = 80 gram
2/3 su bardağı = 70 gram
1/2 su bardağı = 55 gram
1/3 su bardağı = 35 gram
1/4 su bardağı = 27 gram
1 yemek kaşığı = 7 gram
YUMURTA
1 adet büyük boy yumurtanın ağırlığı = 63 gram
1 adet büyük boy kabuksuz yumurtanın ağırlığı = 57 gram
1 adet büyük boy yumurtanın sarısının ağırlığı = 19 gram
1 adet büyük boy yumurtanın akının ağırlığı = 38 gram
MAYA
100 gram yaş maya = 35 gram instant mayaya karşılık gelir
Tariflerde kullanılan maya elinizde yoksa, elinizdeki mayaya göre uyarlama yapabilirsiniz. Yaş maya, aktif kuru maya (active dry yeast) ve instant maya arasında uyarlama yapabilirsiniz. Benim tariflerimde yaş ve instant maya ile karşılaşmaktasınız.
100 gram yaş maya = 50 gram aktif kuru maya = 35 gram İnstant maya kullanımı tariflerde aynı etkiyi göstermektedir.
Mayalanma için en iyi sıcaklık vücut ısısı olan 37 derecedir. Ortam ısısı 37 derecenin altında olduğunda mayalanma süresi uzayabilmekte, ortam ısısı 37 derecenin üzerinde olduğunda mayalanma süresi kısalmakta ve mayalanma olayı hızlanmaktadır.