Her salı sabahı 8’de, Arnavutköy’de kurulan pazara gitmek benim için bir ritüel oldu. Erkenden pazara gidip en taze ve henüz seçilmemiş ürünleri toparlayıp eve dönmek büyük bir şans. Neredeyse iki yıldır hiç aksatmadan pazara gidip aynı satıcılardan ürün alınca belirli bir samimiyet oluştuğu için bana özel ayrılan ürünlerin keyfini sürmek de ayrıca paha biçilemez.
Geçtiğimiz hafta işim olduğu için sabah pazara gidemedim. Akşamüzeri işim bitince iki senedir ilk defa saat 5 civarı pazara gittim. Tezgahların dibinde kalan ezilmiş ürünleri göreceğimi düşünsem de gitmekten kendimi alamadım. Ancak orada büyük bir sürprizle karşılaştım. Pazarcı arkadaşlar benim için iki kilo karadut saklamışlar. Karadutların tadına baktığımda inanamadım ve büyük bir mutlulukla evin yolunu tutum.
Karadutlarla ne yapsam diye düşünürken daha önce hiç ‘galette’ yemediğini söyleyen Özden Görhan’dan ilham alarak galette yaptım. Galette’yi yaparken az miktarda şeker, biraz limon kabuğu ve limon suyu kullandım. Böylece karadutun kendi yoğun tadını bastırmadan bir tatlı yapmış oldum.
KARA DUTLU GALETTE TARİFİ
- 8 kişilik
Malzemeler
Hamur için;
- 5 yemek kaşığı tereyağı (75 gram)
- 1 + 1/4 su bardağı un (175 gram)
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri (30gram)
- 2 yemek kaşığı toz şeker (26 gram)
- 1 adet yumurta
- 1 çorba kaşığı soğuk su
Üst Harç için;
- 2 su bardağı karadut
- 1 adet limon suyu
- 1 adet limon kabuğu rendesi
- 3 çorba kaşığı toz şeker
Yapılışı
- Tereyağımızı mutfak robotunda kremamsı kıvama getiriyoruz. Daha sonra üzerine pudra şekerini ilave edip 1 dakika karıştırdıktan sonra, yumurtayı da ilave edip 1 dakika daha karıştırıyoruz, unu ekleyip tekrar mutfak robotumuzu çalıştırıp 1-2 dakika hamur olana kadar karıştırıyoruz. Hamuru 1 saat buzdolabında dinlendiriyoruz. (hamuru buzdolabında 4-5 gün bozulmadan saklayabilirsiniz)
- Fırını 175 derecede çalıştırıyoruz.
- Kara dutlar, toz şeker, limon suyu ve limon kabuğunu kara dutları ezmeden karıştırıyoruz.
- Hamurumuzu iki yağlı kağıdın arasına konup 1 santim kalınlığında olacak şekilde açıyoruz.
- Açtığımız hamuru yağlı kağıdın üzerinden tutuyoruz.
- Hazırladığımız karadutlu harcı hamurun kenarlarından 4 er santim boşluk kalacak şekilde yayıyoruz.
- Hamurun kanarlarını karadutlu harcın üzerine katlayıp fırına atıyoruz.
- Fırında 40 dakika hamur kızarana kadar pişiriyoruz.
0 Yorum:
Yorum Gönder