30 Eyl 2013

Ev Yapımı Kakaolu Fındık Kreması


Çocukların ,  kadınların  , büyüklerin  küçüklerin  bence  yaşayan  her  insanın en sevdiği tatlardan  biri. Bazen  kızarmış  ekmeğe  sürüp  , bazen  muzu  içine  daldırıp, bazen  kaşıkla sadece  tatlı  ihtiyacını  karşılamak  için  yediğimiz  ,  dünyanın  her  yerinde  satılan,  insanların vazgeçemediği  müthiş  bir  tatlı  bence.  Farklı  markalarla  hayatımıza  giren  kakaolu  fındık ezmesini  farklı  bir  tarifle  sizlerle  paylaşmak  istiyorum.

Benim  tarifimde  bol  miktarda  çikolata  ,  süt  ve  fındık   bulunuyor. Dışarıda  satılanlarına  göre katkı  maddesi  bulunmuyor ,  yediğinizde  bağımlılık  yapması  dışında  hiç  bir  zararı  yok . Diyet  yapanları  en  büyük  düşmanı  gibi  görülse de  insanların  ondan  vazgeçmesi  bence çok  zor. Bir  inşaat  şantiyesinde  çalışanların  şantiyenin  ortasına  kurdukları  sofrada da  , otobüste  yolculuk  yaparken  kahvaltı  ikramının  içinde  ,  bazen  yolda  yürürken  tatlı  krizine giren  çocuğun  marketten   tüp  şeklinde olanlarından  alıp  yolda  yemesi  ,  kakaolu  fındık ezmesinin  hayatımızın  her yerinde  yanımızda  olduğunu  bize  göstermekte. Üzerine  acı  sos döküp  yiyeni  bile  gördüm  ,  pek  mantıklı  gelmese de  tüketimi  çok  fazla  olan  bir  ürün. 


Benimde  çok  sevdiğim  kakaolu  fındık  ezmesinin  farklı  bir  versiyonu  cooking  with chocolate  kitabında  karşıma  çıktı. Tarifte  çikolata  ,  süt  , bal  kullanılmakta  ve  içinde hiç yağ  bulunmamakta. Ben  tarifi  biraz  değiştirerek  denedim  ve  ağız  tadıma  uygun  bir lezzet oluşturdum. Bundan  sonrada  dışarıdan  alacağımı  pek  sanmıyorum. Artık  evde  kendi ürettiğim  katkısız  kakaolu  fındık  ezmesini  bulundurmak  bana  çok  büyük  keyif  verecek. 


Tarif : Cooking with chocolate  kitabından  adapte  edilmiştir.


Malzemeler:

  • 100  gram  kabuksuz ve  tuzsuz  fındık
  • 80  gram  bitter  çikolata (%80  kakao)
  • 80  gram  sütlü  çikolata
  • 200  ml  süt (3/4 su bardağı)
  • 30  gram  süt  tozu(3 yemek  kaşığı)
  • 20  gram  pudra  şekeri(2 yemek  kaşığı)
Yapılışı:
  1. Fırınımızı  150  derecede  10  dakika  ısıttıktan  sonra  ,  yağlı  kağıt  serdiğimiz  tepsimize  fındıklarımızı  döküp  5  dakika  fırında  ısıtıyoruz.
  2. Isınan  fındıklarımızı  mutfak  robotunda  çok  ince  olana  kadar  öğütüyoruz.
  3. Çikolatayı  benmari  usulu ( küçük  bir  tencereye  iki  parmak  su  koyup  üzerine  cam  veya  metal  bir kase  oturtup  pişirme)  eritiyoruz.
  4. Küçük  bir  tencerede  sütümüzü  ,  pudra  şekerimizi  ve  süt  tozumuzu  kaynama  noktasına  gelene  kadar  karıştırarak  ısıtıyoruz.
  5. Isınan  sütümüzü  mutfak  robotundaki  fındıklarımızın  üzerine  döküp  robotu  1-2  defa  çalıştırıp  bırakıyoruz.
  6. Eriyen  çikolatamızı  sütlü  fındıklı  karışımımızın  içine  döküp  robotu 1-2  defa  daha  çalıştırıp  karışımımızı  kavanozumuza  döküp  soğumaya  bırakıyoruz.
  7. İsterseniz  buzdolabında(buzdolabında  biraz  sertleşebilir) isterseniz de  oda  sıcaklığında tüketime  hazır  halde  saklayabilirsiniz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

2 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Nefis görünüyor. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
  2. Evde çikolata yapma fikri harika. 5 yaşındaki kızım çok için deneyeceğim bu güzel tarifi :)))
    Ellerinize sağlık, sevgiler,

    YanıtlaSil