Her insanın çok sevdiği ve marketlerde bir çok farklı şekilde satılan kremalı bisküviler yerine evde katkısız , sağlıklı ve besleyici bir bisküvi tarifi. Yapımı biraz uzun sürse de sonucu harcanan zamana değiyor.
Uzun zamandır sizlerle Özsüt pasta yarışmasına katılıp finale kaldığımı ve finaldeki yarışmadan bahsetmek istiyordum. 3 ay kadar önce pasta yarışması ilanını gördüğümde çok heyecanlanmış ve bu yarışmada mutlaka olmalıyım diye düşünmüştüm. Yarışma 3 yıldır düzenlenmekteymiş ve bu 4. yılıymış. Ben yarışmayı hiç duymamıştım , geçmişteki yarışmaları inceledim ve hepsi bana çok profesyonel görünmüştü acaba bende seçilebilirliyim diye düşünmeye başladım.
Aklımdaki fikir geleneksel bir lezzetle küresel bir lezzeti birleştirmekti. Pastamın kreması iki farklı kattan oluşmaktaydı . 1. katta bitter çikolatanın hakimiyeti varken 2. katta antep fıstığı ezmesine benzer bir krema yaptım. Üzerine de bitter çikolata kremasıyla kapladım. Aslında tarif çok basit görünüyordu ve finale kalabileceğimi pek beklemiyordum. Tarifi yükleyip sonuçları beklerken yıllardır bu yarışmanın finaline kalmak için uğraşan insanların olduğunu ve rekabetin çok çetin olduğunu fark ettim. Tamda seçilme ihtimalimin çok düşük olduğuna karar verdiğimde çalan telefonun diğer ucunda bana Özsüt pasta yarışması finaline kaldığımı söyleyen özsüt yetkilisi beni çok şaşırttı ve sevindirdi.
Yarışmaya 15 günlük bir süre vardı ve yarışmada pastamı hazırlamam için sadece 2 saatlik sürem vardı. Bu sürede yetiştirmem için 10 deneme yaptım ve finalde pastamı tam zamanında yetiştirdim. Patam birinci olamasada pastayı tadan herkes pastanın çok lezzetli olduğunu söylediler ve beni gönüllerin birincisi ilan ettiler.
Bugünkü tarifimize dönersek , güzel bir hamur yapıp hamura görsellik katmak için hamuru oluklu merdane ile şekillendirdim.
Hamura bu tip bir şekil vermedende kullanabilirsiniz , hamuru bu hale getirdikten sonra 30 dakika buzlukta yoğunlaşması için bekletiyoruz. Buzluktan çıkardıktan sonra yuvarlak bir kalıp yardımı ile kesip fırın tepsisine diziyoruz. Tepsiye dizdikten sonra 30 dakika daha derin dondurucuda bekletip sıcak fırında pişiriyoruz.
TARİF : Cooking White Chocolate kitabından alınmıştır.
BİTTER KREMALI BİSKÜVİ TARİFİ
Malzemeler
Bisküvi için :
- 180 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 çimdik tuz
- 140 gram pudra şekeri (1 su bardağında 1 parmak eksik)
- 50 gram fındık kabuksuz ( 1 avuç fındık )
- 1 yumurta
- 90 + 270 gram un (2,5 su bardağı )
- 120 gram bitter çikolata
- 3 yumurta sarısı
- 25 gram toz şeker ( 2 yemek kaşığında az)
- 130 ml süt (1/2 su bardağında çok az daha fazla)
- 130 ml krema (1/2 su bardağında çok az daha fazla)
Yapılışı
Kremanın yapılışı :
- Çikolatayı benmari usulu ( küçük bir tencereye iki parmak su koyup üzerine cam veya metal bir kase oturtup pişirme) eritiyoruz.
- Yumurta sarısı , şeker , süt ve kremayı bir tencereye koyup kısık ateşte 10 dakika karıştırarak pişiriyoruz. ( kaynama noktasına asla gelmemeli)
- Karışımı derin bir çam kaba döküp el blendır ile hafifçe karıştırıyoruz.(homojen olması için)
- Eriyen çikolatanın 1/3 ünü karışıma döküp güzelce karıştırıyoruz.
- Daha sonra kalan çikolatanın yarısını döküp tekrar karıştırıyoruz ve kalan çikolatayı da ekleyip karışımın merkezinden dairesel hareketlerle karıştırıyoruz.
- Karışımın üzerine streç film ile kapatıyoruz. Kabuk olmaması için streç filmi kremaya yapıştırıyoruz. Buzdolabında 1 gün bekletiyoruz.
Bisküvinin yapılışı :
- Bir blendirda tereyağı , tuz , pudra şekeri öğütülmüş badem , yumurta ve 90 gram unu koyup iyice karışmasını sağlıyoruz. Magcunumsu bir karışım elde ediyoruz.
- Kalan unu ekleyip elimizle yoğuruyoruz.
- Hamuru iki yağlı kağıdın arasına yerleştirip 3 mm kalınlığında açıp düz bir tepsi ile derin dondurucuda 30 dakika bekletiyoruz.
- 30 dakika sonra derin dondurucudan çıkartıp yuvarlak kalıp ile kesip fırın tepsisine yerleştiriyoruz ve tekrar derin dondurucuda 30 dakika bekletiyoruz. Yuvarlak kesimden dolayı artan hamur parçalarını tekrar birleştirip şekil veriyoruz.
- Fırınımızı 160 derece çalıştırıyoruz.
- Derin dondurucudan çıkarttığımız tepsimizi sıcak fırına atıp 15 dakika pişirip soğumaya bırakıyoruz. Fırınınızın her yeri eşit pişirmiyor ise 8. dakika tepsinin şeklini değiştirebilirsiniz.
- Soğuyan bisküvilere sıkma poşeti ile kremaları sıkıp üzerine tekrar bir bisküvi koyup hafifçe bastırıyoruz ve buzdolabında 30 dakika bekletip servis ediyoruz.
Ellerinize sağlık nefis bir bisküvi olmuşşş...Bloğunuzu severek takip ediyorum bana da bekliyorum. Sevgilerimle,
YanıtlaSilçok teşekkürler ilginiz için , en kısa zamanda sizin sayfanızı incelemeğe çalışıcam.
SilBende takipteyim banada beklerim :)) bu arada çok güzel tarifleriniz var...
YanıtlaSilMerhabalar, bu tarifinizi az evvel uyguladım... Hatta yağım tam 90 gr. dı bende yarım ölçü yaptım. Bisküvilerin arasına çikolata değilde ben fiskobirlik'in fındık ezmesinden sürdüm. Güzel bir tat elde ettim. Teşekkür ederim...
YanıtlaSilçok teşekkürler, elinize sağlık mutlaka güzel olmuştur.
Silsüper gözüküyor ellerinize sağlık takipteyim
YanıtlaSilçok teşekkürler.
Sil