Bir tavsiye üzerine aldığım Dorie Greenspan'ın kitabı Baking : From My Home to Yours kitabından öğrendiğim şekerle beraber rendelenmiş kabukların ısıtma tekniğini bir kurabiye tarifinde denemek istedim. Teknikte şekerle beraber rendelediğimiz narenciye kabuklarını benmari usulu ( bir tencereye sıcak su konup üzerine suya değdirmeden konan kabın içinde yapılan pişirme ) ısıtıyoruz. Ben ilk denemelerde şekeri çok kısa süre ısıttım ve çok etkili bir sonuç elde edemedim. Sonraki denemelerimde şekeri yoğunluğunu kaybetmeyecek şekilde sıvılaşana kadar ısıttı ve üzerine mandalina suyu ekledim. (Bir balsam kıvamında olana kadar)
Sonuç olağan üstü güzel , mutfak gün boyu mandalina koktu. Eve gelen herkes bu güzel kokunun peşinden mutfağa gitti.
Isınan şeker ve mandalina kabuklarını kaşıkla güzelce birbirine karıştırdım ve kurabiyemin ana tadını oluşturdum. Bol miktarda badem ekleyerek kurabiyenin tadını arttırdım. Çok basit bir teknik olsa da Darie Greenspan sonuçları olan üstü etkileyen bir teknik bulmuş bence.
MANDALİNALI KURABİYE TARİFİ
-24 adet kurabiye için
Malzemeler :
- 4 mandalina kabuğu
- 2 mandalinanın suyu (süzümüş)
- 220 gram toz şeker (1 su bardağı + 1 yemek kaşığı
- 230 gram tereyağı (1 su bardağı )(oda sıcaklığında)
- 2 yumurta
- 380 gram un (1 su bardağı + 2/3 su bardağı)
- 200 gram iri kıyılmış badem (2 su bardağı)
- Bir çimdik tuz
- 1 adet vanilya çubuğu
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı :
- Fırını 175 derecede ısıtılır.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir.
- Mutfak robotunda tereyağını yumuşatıyoruz. Üzerine yumurtayı ekleyip 1 dakika daha karıştırıyoruz.
- Benmari usulu ( küçük bir tencereye iki parmak su koyup üzerine cam veya metal bir kase oturtup pişirme) şeker ve mandalina kabuklarını orta boy cam veya metal kaba koyup 3-4 dakika ısıtıyoruz. Isınan şekere mandalina suyunu ekleyip 2 dakika daha ısıtıp ateşten alıyoruz.
- Şekerli karışımı tereyağlı ve yumurtalı karışıma ilave edip 1-2 dakika homojen bir karışım olana kadar karıştırıyoruz.
- Un , vanilya , tuz ve kabartma tozunu ilave edip yapışkan bir hamur elde edene kadar 2-3 dakika daha karıştırıyoruz.
- Yapışkan bir karışım elde ettiğimiz için karışımı dondurma kaşığı ile alıp yağlı kağıdın üzerine yerleştiriyoruz.(dondurma topları şeklinde kurabiyeler elde ediyoruz)
- 175 derecede 10 dakika piştikten sonra tepsiyi ters çevirip ısıyı 150 dereceye düşürüp 10-12 dakika daha pişiriyoruz.
Ahmet Bey, merhaba, buralarda mısınız? :)
YanıtlaSilİki günde bütün blogu hatmettim. Ne yapsam ne etsem derken evde deli gibi mandalina var, şu kurabiyeleri bir deneyeyim dedim. Sanırım un ve badem ölçüsü bende yeterli gelmedi. Kurabiyeler acıbadem kurabiyesi büyüklüğünde oldular, yayıldılar.
Bir de şimdi yeniden okuyunca ayıldım ki tepsiyi ters çevirin ifadesini ben kurabiyeleri ters çevirin olarak anlamıştım, 10 dk sonra bütün kurabiyeleri ters çevirip pişirmeye devam ettim!! Bravo bana! Bir de "Acaba nerede hata yapmış olabilirim ki, hmmm." diye sorguluyordum :D
Neyse, tadı çok güzel oldu ama, balsam yapmak da işin ayrı bir lezzet kısmıydı.
Neredeyse tarifinizden üç yıl sonra bir paylaşım olsun dedim.
Sevgiler.
Pınar
Pınar ilgin için cok tesekkur ederım cok mutlu oldum, tarıfe gelincede, kurabiyeleri ters cevırmenıze cok guldum cok etlenceli bir anı olmus gercekten, bazen oda sıcaklıgı bıle kıvamı etkıleyebılıyor, bu tarz bır durumda bır mıktar un ılave edebılırsınız cunku benım kurabıyelerım kıvamı yogun oluyor, pişerker bir miktar yayılma olmakta. Tadını begendıgınıze cok sevındım, mandalinalarla surup veya pancake te yapabilirsiniz.
Sil