Üniversiteyi kazanıp ailesinden uzakta yaşamaya başlayan her öğrencinin ilk pişirdiği yemek genellikle makarnadır ve ilk pişirdiği makarnada genellikle domates soslu olur.
Domates sosu deyince akla çok lezzetli bir sos gelse de ilk denemelerde ya çok sabırsız davranıp domatesleri yeterince pişmesini beklemeden ateşten almışızdır yada o kadar pişirmişizdir ki artık domatesler salçaya dönüşmüştür.
Aradan geçen yıllardan sonra güzel domates sosları yapmayı öğrendim ama yakın zamanda izlediğim Anthony BOURDAİN'in NO RESARVATİONS http://www.anthonybourdain.net/ programı sanırım benim domates sosuna bakışımı değiştirdi ve benim için bir milat oldu.
Chef Anthony BOURDAİN NAPOLİ'de bir ailenin evine gidiyor ve onların geleneksel tarifi olan Ragu soslu makarnanın tadına bakıyor ve tadına bakmadan öncede yapılışını gösteriyor.
Sosun yapılışına baktığımda sosun bu kadar özel olabileceğine hiç inanmamıştım. Tarif sadece 4 malzemeden oluşmakta ve tüm malzemeler bir tencereye konuyor ve 2-3 saat kısık ateşte kendi başına pişmeye bırakılıyor. ''Malzemeleri koy , altını aç 2 saat sonra görüşürüz.'' Her insan bu tip pişirmeyi sever çünkü başında durmanıza gerek yok ve hiç yorulmadan çok rahatça yapılabiliyor. Sos piştikten sonra yoğun bir kıvam oluşuyor ve içindeki etler ayırılıyor sos makarnaya dökülüp üzerine et parçaları koyup servis ediliyor. Chef Anthony sosu çok övdü ve benimde ağzım sulandı ve tarifi bir an önce denemeye karar verdim.
SONUÇ : HEMEN MUTFAĞA GİTMELİSİNİZ BENCE
Malzemeler:
- 1/2 kg dana bonfile
- 4 diş sarımsak
- 1 çay bardağı zeytin yağı
- 1 kavanoz domates konservesi (ev yapımı )(1 kg)
- 2 çay kasığı tuz
- 2 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
- Yarım kilo bonfilemizi 2 parmak kalınlığında olacak şekilde 4 parçaya bölüyoruz.
- Orta boy döküm veya normal bir tencereye zeytin yağımızı , etimizi , tuz , karabiber , sarımsağımızı ve en son ev yapımı konserve domatesimizi ekleyip 5 dakika hızlı ateşe sonrasında en kısık ateşe koyuyoruz.
- Unutkansanız ve yemeğinizi yanmasını istemiyorsanız arada tencerenizi kontrol edip hafifçe karıştırabilirsiniz. İki buçuk saatin sonunda sosumuz hazır oluyor.
- Makarnamızı haşlıyoruz üzerine sosumuzu döküp bir parçada etimizi yerleştirip servis ediyoruz.
Ev Yapımı Domates Konservesi
Malzemeler : (1 kavanoz için)
- 1,25 kg domates
- 3 lt su
- 1 çay kaşığı tuz
- Büyük bir tencerede suyumuzu kaynatıyoruz.
- Güzelce yıkadığımız domateslerimizin üzerlerine kolay soyulmaları için iki çizik atıyoruz 1 dakika sıcak suya atıp çıkartıyoruz.
- Çıkan domateslerimizi suyun altına tutup soğutuyoruz ve sonrasında hepsini güzelce soyuyoruz . Üst kısımlarındaki sert bağlantı yerlerini kesip atıyoruz. Domateslerimizi boyuna göre orta boy ise 4'e bölüyoruz. (ben bursa domatesi kullandım bu domatesin kuru madde oranı daha yüksek olup sanayi domatesi olarakta geçmektedir.)
- Doğranan domateslerimizi ateşe alıp 3-4 dakika kaynatıyoruz tuzumuzu ekleyip kavanozumuza dolduruyoruz.
Kırmızı biber ve yeşil biberleri doğrayıp domates suyu ile biraz pişirirseniz sonra domatesleri katıp, kaynatıp, temiz kavanozları doldurup üzerine 1 çay kaşığı tuz ekleyip kapatırsanız ve ters çevirip üzerini örtüp sabah düz çevirirseniz, akanları kontrol eder ve serin yerde 6 ay taze kullanabilirsiniz... Teşekkürler.
YanıtlaSilgülten hanım benım icine biber koymamamın sebebi saf domates tadının kalması için yoksa bencede biberli çok hos olur , kavanozları bende ters cevırdım bu sekılde vakum olusuyor ve ıcınde hava olmadıgı ıcın 1 yıla kadar domatesler bozulmadan kalabılmekte , ılgınız ve paylasımınız ıcın tesekkur ederım
Sil