6 Oca 2013

RAGU SOSLU MAKARNA TARİFİ


Üniversiteyi  kazanıp  ailesinden  uzakta  yaşamaya başlayan  her  öğrencinin  ilk  pişirdiği  yemek  genellikle  makarnadır  ve  ilk  pişirdiği  makarnada  genellikle  domates  soslu  olur. 

Domates sosu deyince akla çok lezzetli bir sos gelse de ilk denemelerde ya çok sabırsız davranıp domatesleri  yeterince  pişmesini  beklemeden  ateşten almışızdır  yada  o kadar  pişirmişizdir ki  artık  domatesler  salçaya  dönüşmüştür.


Aradan geçen yıllardan sonra güzel domates sosları yapmayı öğrendim ama yakın zamanda  izlediğim  Anthony BOURDAİN'in  NO  RESARVATİONS http://www.anthonybourdain.net/ programı  sanırım  benim  domates sosuna  bakışımı  değiştirdi  ve  benim  için  bir milat  oldu.  

Chef  Anthony  BOURDAİN  NAPOLİ'de bir  ailenin  evine  gidiyor  ve  onların  geleneksel  tarifi  olan Ragu  soslu  makarnanın  tadına bakıyor  ve  tadına  bakmadan  öncede  yapılışını  gösteriyor.


Sosun  yapılışına  baktığımda  sosun  bu kadar özel  olabileceğine  hiç  inanmamıştım.  Tarif  sadece  4  malzemeden  oluşmakta  ve  tüm  malzemeler  bir  tencereye  konuyor  ve  2-3  saat  kısık  ateşte  kendi  başına  pişmeye  bırakılıyor. ''Malzemeleri  koy , altını  aç  2  saat sonra  görüşürüz.'' Her  insan  bu  tip  pişirmeyi  sever  çünkü  başında  durmanıza  gerek  yok  ve  hiç yorulmadan  çok  rahatça  yapılabiliyor.  Sos  piştikten  sonra  yoğun  bir  kıvam  oluşuyor  ve  içindeki  etler  ayırılıyor  sos  makarnaya  dökülüp  üzerine  et parçaları  koyup  servis  ediliyor.  Chef  Anthony  sosu  çok  övdü  ve benimde  ağzım  sulandı  ve   tarifi  bir  an  önce denemeye  karar  verdim.




SONUÇ : HEMEN  MUTFAĞA  GİTMELİSİNİZ  BENCE

Malzemeler:
  • 1/2 kg  dana  bonfile
  • 4  diş  sarımsak 
  • 1  çay  bardağı  zeytin  yağı 
  • 1  kavanoz  domates  konservesi (ev  yapımı )(1 kg)
  • 2 çay kasığı tuz 
  • 2 çay kaşığı karabiber
 Yapılışı:
  1. Yarım kilo  bonfilemizi  2  parmak  kalınlığında  olacak  şekilde  4  parçaya  bölüyoruz.
  2. Orta  boy  döküm  veya  normal  bir  tencereye  zeytin  yağımızı  , etimizi , tuz , karabiber , sarımsağımızı  ve  en  son  ev  yapımı  konserve  domatesimizi  ekleyip  5  dakika  hızlı  ateşe  sonrasında  en kısık  ateşe  koyuyoruz.
  3. Unutkansanız  ve  yemeğinizi  yanmasını  istemiyorsanız  arada  tencerenizi  kontrol  edip  hafifçe  karıştırabilirsiniz. İki  buçuk saatin  sonunda  sosumuz  hazır  oluyor.
  4. Makarnamızı  haşlıyoruz  üzerine  sosumuzu  döküp  bir  parçada  etimizi  yerleştirip  servis  ediyoruz. 

 Ev  Yapımı  Domates  Konservesi  

Malzemeler : (1 kavanoz için)
  • 1,25 kg  domates 
  • 3 lt su
  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı :
  1. Büyük bir tencerede suyumuzu kaynatıyoruz.
  2. Güzelce  yıkadığımız  domateslerimizin üzerlerine kolay soyulmaları için  iki  çizik atıyoruz  1  dakika  sıcak  suya  atıp  çıkartıyoruz.
  3. Çıkan  domateslerimizi  suyun  altına  tutup  soğutuyoruz  ve  sonrasında hepsini  güzelce  soyuyoruz . Üst  kısımlarındaki  sert  bağlantı  yerlerini  kesip  atıyoruz.  Domateslerimizi  boyuna  göre  orta  boy  ise  4'e  bölüyoruz. (ben bursa  domatesi  kullandım  bu  domatesin  kuru  madde  oranı  daha  yüksek  olup  sanayi  domatesi  olarakta  geçmektedir.)
  4. Doğranan  domateslerimizi   ateşe  alıp  3-4 dakika kaynatıyoruz  tuzumuzu ekleyip  kavanozumuza  dolduruyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

2 yorum:
Join the discussionRAGU SOSLU MAKARNA TARİFİ

  1. Kırmızı biber ve yeşil biberleri doğrayıp domates suyu ile biraz pişirirseniz sonra domatesleri katıp, kaynatıp, temiz kavanozları doldurup üzerine 1 çay kaşığı tuz ekleyip kapatırsanız ve ters çevirip üzerini örtüp sabah düz çevirirseniz, akanları kontrol eder ve serin yerde 6 ay taze kullanabilirsiniz... Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gülten hanım benım icine biber koymamamın sebebi saf domates tadının kalması için yoksa bencede biberli çok hos olur , kavanozları bende ters cevırdım bu sekılde vakum olusuyor ve ıcınde hava olmadıgı ıcın 1 yıla kadar domatesler bozulmadan kalabılmekte , ılgınız ve paylasımınız ıcın tesekkur ederım

      Sil