7 Eki 2012

Antepfıstıklı Profiterol


Profiterol  bir  çok  insanın  çok  sevdiği klasikleşmiş bir tatlıdır. Yapılan tariflerin hemen heme hepsinde hamurun tarifi aynıdır. Bende bu tarifi yapmak için birkaç farklı tarifi denedim ve en son annemin tarifinde karar kıldım. Tariflerdeki farklar çok az olmasına karşın sonuçlarda önemli  farklar oluşabilmekte. Örneğin ilk denediğim tarifte hamurun içinde hiç şeker yoktu ve tadı çok unsu oldu , daha sonra ona şeker ekledim ama bu seferde şekerli hamur gibi oldu , daha sonra unu azaltmak istedim annemin tarifine baktığımda da mükemmel ölçüler oradaydı , unu daha az içinde bir miktar şeker vardı ve sonuç çok başarılıydı.


Profiterolün içine vanilya aromalı kremalar konur üzerine de bitter çikolata dökülür , ama ben bu geleneksellikten çok sıkıldım ve en çok sevdiğim malzemelerden biri olan antep fıstığı ezmesini kullanmak istedi. Türkiye de antep fıstığı denince akla baklava ve fıstık ezmesi gelir , fıstık ezmesi biraz yogun ve piyasada diğer kakaolu fındık ezmeleri gibi satılmamakta , sadece Gaziantep te bazı firmalar büyük pastanelere üretim tesislerine 50 kiloluk 100 kiloluk siparişler halinde satmaktalar. Bende piyasada ürünü bulamadığım için kendi fıstık ezmemi kendim üretmeye karar verdim . 5 - 6 denemeden sonra mükemmel sonuca ulaştım.


Antep fıstığı ezmesi baskın ve uç bir tat dengeleri tutturmak kıvamı ayarlamak biraz zorda olsa lezzeti çok güzel. 


ANTEPFISTIKLI  PROFİTEROL  TARİFİ 

- 28 adet  profiterol için

Malzemeler:


Fıstık ezmesi için:

  • 200 gram kavrulmuş antep fıstığı içi (2 su bardağı)
  • 40 gram pudra şekeri (1/4 su bardağı)
  • 140 gram krema
Profiterol hamuru için:
  • 1/2 su bardağı su
  • 50 gram tereyağı
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 2 yumurta
  • 1/2 çorba kaşığı toz şeker (7 gram)
  • 1/2  su bardağı un (70 gram)

Çikolata ganaj için:

  • 150 gram bitter çikolata (damak tadınıza göre sütlü çikolatada kullanılabilir)


Yapılışı :


Fıstık ezmesi :

  1. Fıstıklarımızı önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 2-3 dakika ısırıyoruz.
  2. Isınan fıstıklarımızı blendırda 2-3 dakika iyice püre haline gelene öğütüyoruz.(ben blendır yerine havanda ezerek yapmayı tercih ettim ancak biraz yorucu olduğunu söylemek isterim)
  3. Küçük bir tencerede kremayı kaynama noktasına getiriyoruz.
  4. Üzerine pudra şekerini ekleyip 1 dakika daha öğütüyoruz.
  5. Fıstığa kremayı ekleyerek blendırda 1-2 dakika daha karıştırdıktan sonra fıstık ezmemizi saklama kabına alıp üzerini kapatıyoruz.
  6. Karışımı buzdolabına koyup 1 saat dinlendiriyoruz.
Profiterol hamuru:
  1. Fırınımızı 200 dereceye ayarlıyoruz.
  2. Su , tereyağı , tuz ve şekeri orta boy bir tencereye koyup kısık bir ateşte tereyağı eriyene kadar karıştırıyoruz. Tereyağı eridikten sonra atesin altını açıp kaynama noktasına gelene kadar karıştırıyoruz.
  3. Kaynama noktasına gelen karışımı ateşten alıp unu ekliyoruz. 
  4. Unu karışıma yedirdikten sonra ateşin altını açıp kısık ateşte fazla suyu gidip hamurun tabana yapışmaya başladığı ana kadar 2-3 dakika pişiriyoruz.
  5. Tencereyi ateşten alıp biraz soğumasını bekliyoruz. (Eğer soğumadan yumurtaları atarsak yumurtalar pişer ve hamurda yumurta kokusu olur.)
  6. Ilık kıvama gelen hamurumuza yumurtalarımızı teker teker ekleyip yumurtaları karışıma yediriyoruz.(tüm yumurtaları aynı anda eklerseniz karıştırmak çok zor olamakta)
  7. Yumurtaları yedirdikten sonra tabanına yağlı kağıt koyduğumuz tepsimizin üzerine hamurumuzu sıkma torbasıyla sıkıyoruz. Yaklaşık 28 adet profiterol topu oluşmakta.(siz istediğiniz boyuta göre hamurları sıkabilirsiniz)
  8. Karışımı fırına atıyoruz , 20 dakika piştikten sonra fırın kapağını hiç açmadan dışarıdan bakıyoruz duruma göre fırını açıp tepsinin yönünü değiştirip 3-5 dakika kadar daha güzelce kızarana kadar pişiriyoruz. Bu sure fırınınızın gücüne ve ortamın nemine göre değişiklik gösterebilmekte.
  9. Pişen hamurumuzu iyice soğuması için bir kenarda bekletiyoruz.
  10. Sıkma torbamıza ince uçlu sıkma aparatını takıp fıstık ezmemizi içine dolduruyoruz.
  11. Profiterol hamurunun altından sıkma ucunu sokup fıstık kremamızı profiterolün içine dolduruyoruz. (alt taraftan doldurmamızın nedeni profiterolün şeklinin bozulmasını önlemek)
  12. Çikolatayı  benmari  usulu ( küçük  bir  tencereye  iki  parmak  su  koyup  üzerine  cam  veya  metal  bir kase  oturtup  pişirme)  eritiyoruz. Çikolata eridikten sonra ateşten alıp 2-3 dakika soğuyana kadar spatula ile karıştırıyoruz.
  13. Profiterollerimizi teker teker çikolataya batırıp servis tabağımıza diziyoruz.(profiterolleri yarı yüksekliğine kadar batırırsanız görsel olarak bence daha güzel olmakta)
  14. Buzdolabında 2 3 saat beklettikten sonra servis ediyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

2 yorum:
Join the discussionAntepfıstıklı Profiterol

  1. Çok değişik bir tarif olmuş.Fıstık ezmesi ise harika.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil