Bugünlerde
pazarlarda, marketlerde en baş köşede taptaze narlar var. Benim de en sevdiğim
meyvelerden biri olan narla nasıl bir tarif denemeliyim diye aklımdan bir sürü
fikir geçiyordu. İlk başta galletta yapmayı düşündüm ama sonra vazgeçtim.
Dün akşam markette
gezinirken karşıma dev gibi bir Toblerone standı çıktı ve o an narlı ve
Toblerone'lu tart yapmaya karar verdim. Nasıl yapacağımı kesinleştiremesem de aşama
aşama hayata geçirmeyi düşündüm. Üç farklı tart denemesi yaptım. İlk yaptığımda
narla Toblerone birbiriyle tam anlamıyla birleşmediler.
2. denemede narla
Toblerone birbirlerine uyum sağlamasalar da görsel olarak mükemmeldi.
3. denemede ise
hem lezzet hem de görsellik olarak istediğim sonuca ulaşmıştım. Aslında basit
bir tart hamurunun üzerine Toblerone'lu ve narlı ganaj yaptım.
Tatlı narla Toblerone'un birbiriyle bu kadar uyumlu olabileceğini hiç düşünmezdim. Bu fikir aklıma geldiğinde aslında biraz çılgınca gibi görünüyordu. Toblerone'u erittikten sonra taze sıkılmış nar suyunu yavaş yavaş çikolataya ilave edip karıştırdım. Nar suyu ve çikolata tam anlamıyla birleşip akışkan bir kıvama geldiğinde nar suyu eklemeyi bıraktım ve karışımın tadına baktım. İlk anda nar tadı gelmiyormuş gibi bir his oluşsa da sonrasında narın mükemmel lezzeti damakta vazgeçilmez bir lezzet bıraktı.
TOBLERONE ve NARLI TART TARİFİ
4-6 kişilik
Malzemeler
Tart hamuru için
- 240 gram un
- 100 gram tereyağı
- 50 gram pudra şekeri
- 20 gram kakao
- 1 yemek kaşığı süt
- 1 yumurta
Tobleron ve narlı ganaj için
- 200 gram toblerone
- 1/3 su bardağı nar suyu (taze sıkılmış) (100 gram)
- 1/2 nar
Yapılışı
Tart hamuru
- Öncelikle fırınımızı 160 derecede çalıştırıyoruz.
- Tereyağımızı mutfak robotunda 1 dakika karıştırıyoruz.(kremamsı kıvam için)
- Üzerine pudra şekerimizi ve yumurtamızı ekleyip 2 dakika daha robotumuzu çalıştırıyoruz.
- Unumuzun 60 gramını ekleyip robotumuzu 1 dakika daha çalıştırıp kalan 180 gramlık unu ekleyip 2-3 dakika robotu çalıştırıp hamurumuzu hazır hale getiriyoruz.
- Hamurumuzu 18 santimlik kare veya 20 santimlik yuvarlak tart kalıbımıza açıp 25 dakika pişiriyoruz.
- Pişen hamuru fırından alıp 15 dakika soğutuyoruz. Güzelce paketleyip buzdolabında 1 hafta bozulmadan saklayabilirsiniz
Toblerone ve narlı ganaj
- Narımızı alıp kabuklarını ve zarını ayırdıktan sonra narın suyunu sıkın ve ten süzgeçten geçirip bir bardağa doldurun.
- Toblerone'umuzu bıçakla ince ince dilimleyip orta boy cam veya metal kaseye koyuyoruz.
- Çikolatayı benmari usulu ( küçük bir tencereye iki parmak su koyup üzerine cam veya metal bir kase oturtup pişirme) eritiyoruz.
- Eriyen çikolatamızın içine bir tatlı kaşığı yardımı ile 1 kaşık nar suyun koyup spatula ile karıştırın , nar suyu kaybolunca 1 kaşık daha ekleyin bu işlen nar suyu bitene kadar devam edin. (Nar suyunun yarısı çikolataya eklediğinizde çikolata biraz sert bir kıvam almakta ve karıştırması zor bir hal almakta yılmadan devam etmek gerekmekte.)
- Tüm nar suyu bittikten sonra karışımı tartımızın içine doldurup yarım saat oda sıcaklığına gelmesini bekledikten sonra en az 2 saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
0 Yorum:
Yorum Gönder