3 Eki 2014

Bayram Şekeri (Bademli Karamel)


Fazla söze gerek yok aslında , her bayram her evde mutlaka çikolata bulunur. Her evde farklı farklı çikolatalar dağıtılır , kimi bitter sever kimi beyaz kimi trüf sever kimi de sütlü , bu bayram sizi ziyaret etmek için evinize gelenlere çikolata dışında bir şeyler ikram etmek isterseniz sizler için güzel bir tarif hazırladım.




Karamel ve badem birleşince bayram için ağızları şenlendirecek bir tarif oluştu.

BADEMLİ KARAMEL TARİFİ 

Malzemeler
  • 1 su bardağı krema (200 ml)
  • 1 + 1/2 su bardağı toz şeker (300 gram )
  • 1 adet vanilya çubuğu 
  • 70 gram tereyağı 
  • 30 gram  traşlanmış badem (file badem de kullanılabilir)
Yapılışı 
  1. 18 santimlik kare veya 20 santimlik yuvarlak bir kalıp tabanı düz bir tepsiye yerleştirilip içine yağlı kağıt serilir. (Ben kare kalıp tercih ettim. Kare borcam veya benzeri kare bir kap kullanılabilir) Yağlı kağıt kalıbın kenarlarını da kaplayacak şekilde yerleştirilir.
  2. Orta boy bir tencereye şeker konur.
  3. Vanilya çubuğu ortadan boylamasına ikiye kesilerek içindeki özü bıçakla sıyırarak şekere eklenir.
  4. Tencere orta ateşe alınarak şeker kahverengileşene kadar pişirilir. (yaklaşık 5 dakika , şeker tamamen erir ve kahverengileşir)
  5. Şeker erirken küçük bir tencerede krema ve tereyağı kaynama noktasına getirilir.
  6. Kahverengileşen şeker ateşten alınır.
  7. Ateşten alınan şekere tereyağı ve krema yavaş yavaş ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırılır. 
  8. Karışım yavaş ateşe alınıp 10 dakika pişirilir. (120 derece sıcaklığa gelen karışım kalıba dökülür.
  9. Karamelin üzerine badem parçaları serpilir.
  10. Karamel oda sıcaklığına geldikten sonra en az iki saat buzdolabında bekletilir.
  11. 22 adet 10*10 santimlik yağlı kağıt kesilip hazırlanır.
  12. Kramel kalıptan çıkartılır , yağlı kağıt karamelin kenarlarından sıyrılır.
  13. Karamel eşit kalınlıkta 7 şerit olacak şekilde göz kararı kesilir. Daha sonra her bir şerit 3 eşit parçaya bölünerek 22 adet dikdörtgen karamel elde edilir.
  14. Karameller küçük yağlı kağıt parçalarının ortasına yerleştirilip sarıldıktan sonra kenarları kıvrılarak servise hazır hale getirilir.
  15. Buzdolabında 2 hafta bozulmadan saklayabilirsiniz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder