Bir ay kadar önce
hayatımda yediğim en güzel kabak tatlısını, Antalya'nın en iyi restoranı olarak
anılsa da bence Türkiye'nin en iyi restoranlarından biri olan 7Mehmet adlı restoranda tatma şansı buldum.Aslında aklımızda
tatlı yemek yoktu ancak restoranın ikramı olarak gelen kabak tatlısına hayır
diyemedik, böylece tatlı ve üzerindeki inanılmaz güzel kaymağın tadı damağımda
ve aklımda kalmış oldu. Kabak tatlısından aldığım ilk lokma benim başka bir
tarifi hayal etmeme sebep oldu ve bugün sizlerle paylaştığım balkabaklı tart
tarifi ortaya çıktı.
Hiç kabak tatlısı
yapmamıştım ve nasıl yapıldığını da bilmiyordum. Balkabaklı tart için de durum
aynıydı. Kendimce fikirler üretirken kabakları kabuklarıyla fırında pişirip
daha sonra püre haline getirmekle işe başladım. Püre haline gelen kabaklara şeker,
tarçın ve nişasta ekleyip biraz pişirdikten sonra yoğun bir tart dolgusu elde
ettim.
Restoranda tatlının
üzerine eklenen ceviz ve kaymak kabak tatlısına o kadar çok yakışmıştı ki sanki
onlardan biri olmasa tatlı bozulacakmış gibi görünüyordu. Ben de tartımın
balkabağı ile yaptığım dolgusuna bol miktarda ceviz ekledim ve servis
ederken üzerine kaymak koydum. Böylece balkabağını kullanarak denediğim ilk
tarif tart oldu ve çok yakında balkabağıyla yapılmış yeni tarifleri de sizlerle
buluşturmak istiyorum.
Ülkemizde
yemeklerde balkabağı çok fazla kullanılmasa da Amerika ve Avrupa'da balkabağı
ile birçok yemek ve tatlı yapılmakta. Bunca zaman balkabağıyla tarifler
denemediğime üzülsem de balkabaklı tart güzel bir başlangıç oldu.
Tart hamuru tarifi : Dorie Greenspan'ın Paris Sweets kitabından adapte dilmiştir.
BALKABAKLI TART TARİFİ
8 kişilik
Malzemeler
Bal kabaklı tart dolgusu için
- 2 kilogram bal kabağı (kabuklu halde )
- 100 gram ceviz (
- 3 çay kaşığı tarçın
- 2 çay kaşığı mısır nişastası
- 150 gram toz şeker (3/4 su bardağı)
Tart hamuru için
- 140 gram tereyağı
- 50 gram pudra şekeri (1/4 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
- 50 gram toz şeker (1/4 su bardağı)
- 1 yumurta
- 255 gram un (1 su bardağı + 3/4 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
- 1 kilogram nohut veya farlı bir bakliyat(hamurun üzerine ağırlık uygulamak için)
- 100 gram kaymak (servis sırasında kullanmak için)
Yapılışı
Bal kabaklı dolgu
- Fırın 180 derecede çalıştırılır
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir
- Bal kabağı büyük şeritler halinde kesilip yağlı kağıdın üzerine yerleştirilir
- Fırına atılan bal kabakları 30 dakika iyice yumuşayana kadar pişirilir.
- Yarım ceviz alınıp önce ortadan ikiye daha sonrada dik olarak 3 eşit parçaya bölünerek küçük ceviz parçaları elde edilir.
- Pişen kabaklar fırından çıkartılır. Kabakların kabukları bıçak yardımı ile sıyrılır. Sıyrılan kabağın iç kısmı blendırda püre haline getirilir.(blendrınız çok büyük değilse bu işlemi 2-3 defada yapabilirsiniz)
- Püre haline gelen bal kabağı orta boy bir tencereye aktarılır. Üzerine toz şeker ve tarçın ilave edilerek orta ateşte ocağa alınır.
- Ocakta 3-4 dakika kaynama karışım fokurdayana kadar pişirilip üzerine nişasta eklenir 1 dakika daha karıştırılarak pişirildikten sonra soğumaya bırakılır.
- Soğuyan karışıma ceviz ilave edilerek karıştırılır.
Tart hamuru
- Tereyağı , pudra şekeri ve toz şeker isterseniz mutfak robotunda isterseniz blendırda krema kıvamına gelene kadar karıştırılır.
- Karışımın üzerine yumurta ve un eklenip , karışım kabın kenarlarına yapışmayacak kıvama gelene kadar karıştırılır.
- Fırın 180 derecede çalıştırılır.
- 30 santimlik tart kalıbı hazırlanır.
- Hamur yağlı kağıt üzerinde 32 santim çapında bir daire olacak şekilde açılır.
- Açılan hamur tart kalıbına yerleştirilip kenarları ve tabanı hafifçe bastırılarak düzeltilir. Kenarlarda kalan fazla hamur kesilip kaldırılır.
- Hamurun üzerine yağlı kağıt yerleştirilip üzerine nohut veya farklı bir bakliyat konarak hamurun üzerine ağırlık uygulanır. (hamurun üzerine ağırlık koymazsanız hamur şişip çatlamaktadır)
- Tart hamuru 20 dakika ağırlıkla beraber pişirildikten sonra üzerindeki ağırlık kaldırılıp 10 dakika daha pişirilir. Altın sarısı renk alan hamur pişmiştir.
- Hamur oda sıcaklığına geldikten sonra içine balkabaklı dolgu eklenerek servise hazır hale gelir.
- Servis sırasında kaymak ile servis edilebilir.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt
0 Yorum:
Yorum Gönder