8 Eki 2014

Mendilli di seta (ipek mendil)


Birkaç ay önce evde yapacak birşey bulamadığım bir pazar sabahı televizyon karşısına geçip denk geldiğim ilk yemek tarifi programını izlemeye başladım. İki İtalyan adam İtalyan'nın farklı yerlerini küçük arabalarıyla gezip kendilerine göre tarifler yaratıyor ve daha sonra yaptıkları yemekleri yiyorlar ve çok ta sempatik görünüyorlardı. Program o kadar akıcıydı ki zamanın nasıl geçtiğini bile anlayamadım. Program bittikten sonra içimde farklı bölümlerini izlemek için dayanılmaz bir istek duydum.




Bilgisayarımı açıp '' Two Greedy Italians '' diye arama yaptığımda karşıma yüzlerce video çıktı. Hepsini izlemek için can atarken gördüğüm ilk videoyu izlemeye başladım ve o programda da  bugün sizlerle paylaştığım, hayatımda gördüğüm en basit ve lezzetli makarna tarifini öğrenmiş oldum. Program bittikten  sonra kendimi mutfakta buldum ama tarifi hemen deneyemedim, evde taze fesleğen yoktu.  Tarifi hemen uygulayamasamda bir türlü aklımda çıkaramadım. Altı dakika gibi kısa bir sürede taze makarna yapmak bence mükemmel bir deneyim. Antakya'da büyük yapraklı taze fesleğen bulamadığım için taze fesleğenlerim Adana'dan gelir gelmez denemelere başladım. Tarif o kadar güzeldi ki tek bir deneme bile mükemmel sonuca ulaşmamı sağladı.


Tarifte makarna taze olarak yapılıyor ve makarna hamuru yapılırken taptaze bir pesto sos hazırlanıyor. Her şey taze ve çok lezzetli. Makarna hamuru sadece yumurta ile yapıldığı için biraz sert ve açması zor olsa da verdiğiniz emeğe fazlasıyla değen bir hamur elde ediliyor.
'İpek mendil' adı da makarna hamurunun kesilme biçiminden geliyor. Makarna hamuru mendil boyutlarında kesilip o şekilde haşlanıyor.

Tarif: Gennaro Contaldo & Antonio Carlucci



MENDİLLİ Dİ SETA (İPEK MENDİL) TARİFİ


4 KİŞİLİK


Malzemeler 

  • 1 demet Fesleğen (25 gram)
  • 2 yemek kaşığı Çam fıstığı (18 gram )
  • 80 gram rendelenmiş parmesan
  • 4 yemek kaşığı zeytin yağı 
  • 1 çay kaşığı okyanus tuz 
  • 3 diş sarımsak 
  • 250 gram un 
  • 1 yumurta + 3 yumurtanın sarısı
Yapılışı 
  1. Un orta boy bir tepsiye veya mermer bir yüzeye dökülüp ortası havuz gibi açılır. İçene yumurtalar konur ve yavaş yavaş havuzun kenarları delinmeden karıştırılır. Ortadaki sıvı kıvam katılaştıkça kenardaki un yavaş yavaş eklenerek hamur haline gelene kadar yoğurulur.
  2. Yoğurulan hamur 4 e bölünüp oklava ile ince bir mendil kalınlığında olana kadar açılır.(Makarna hamuru açma aparatınız varsa kullanabilirsiniz. En ince derecede hamuru açmak önemli)
  3. Hamur göz kararı , avuç büyüklüğünde kareler olacak şekilde elle kesilir. 
  4. Orta boy bir tencere yarısına kadar su doldurulup hızlı ateşe konur.
  5. Sarımsaklar soyulur. Soyulan sarımsaklar bıçak yardımı ile hafifçe ezilir.( bıçak yan çevirilip sarımsağın üstünde bastırılır)
  6. Fesleğen havana konur , 1 dakika kadar dövülen fesleğene hafifçe ezdiğimiz sarımsaklar ve bir çay kaşığı okyanus tuzu ilave edilerek 1 dakika daha dövülür. 
  7. Karışıma çam fıstıklarıda eklenip 1 dakika daha dövülür.
  8. Havandaki karışıma parmesanın yarısı ve  zeytinyağı ilave edilip 1 dakika daha pesto sos kremamsı bir kıvam alana kadar dövülür.
  9. Hazırlanan pesto sos orta boy bir tavaya alınır.
  10. Kaynayan suya hamur parçaları atılıp 2 dakika haşlanır.
  11. Makarna pişerken pesto sos orta ateşe alınıp haşlanan makarna suyundan 3 yemek kaşığı pesto sosa eklenir ve güzelce karıştırılır.
  12. Pişen makarna hamuru tavaya alınıp pesto sosla güzelce özümsemesi için 1-2 dakika tavada karıştırılır.
  13. Servis etmeden önce üzerine parmesan ilave edilir.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder