30 Oca 2014

Kakaolu , Cevizli ve Tarçınlı Kek


Bazı insanlar evlerini misafir geldiğinde evde hazır hiç bir şey olsa da hemen bir köfte , bir pilav bir kek yapıp misafirlerini ağırlarlar. Bu tip insanlara günümüzde çok az rastlansa da benim teyzem onlardan  birtanesi. Yanına  gittiğim  bir günde  bana çay içermisin  diye  sorup evet dediğimde  hemen mutfağa  gitti  ben  o sırada  blogumla ilgilenirken  mutfakta inanılmaz bir kakao ve tarçın kokusu  gelmeye  başladı. Merak  edip  bakmaya  gittiğimde  çay yanında bir şey olmadan  olmaz yanına  kek yaptım  dedi. Kek  yumuşacık , çok güzel kabarmış  bol cevizli , kakaolu ve tarçınlıydı. Tarçın  tadını  hiç  bir  zaman  sevebileceğimi  düşünmesem de  o kekik içinde  sanki  bambaşka  bir boyuta  geçmişti. Keki  çayla birlikte  tüketirken  hemen tarifi yazdım  ve cüzdanıma  koydum. Aradan  uzun  zaman  geçti  ve o kek aklıma  geldi tarifi arasam da  maalesef  bulamadım. 



Bulamadığım  tarifi  damağımda  kalan  tatları  düşünerek  ortaya  çıkartmaya  çalıştım. Kek hem çok  yoğun  hemde  hiç  kuru  değildi. Kuru  kekleride  pek  sevdiğimi  söyleyemiyeceğim. Yutması çok  zor  oluyor bence. Cevizlerin  dibe  çok memesi için  kekin  yoğun olması  şart , kekin güzel şişmesi  içinde  çok  yoğun  olmaması  gerekiyor. Bu dengeyi tuturursam  zaten  kek  istediğim şekilde  olacaktı.

Teyzemin  kekine  çok  yakın  tatta  bir  kek yaptım , ana malzemeler olan un , yumurta ve şekere , kakao ,tarçın , ceviz ve bence bu kekin yoğunluğuna yön veren en önemli malzeme olan süt  ekledim. Teyzemin  yaptığında  neler  vardı  hatırlamıyorum ama süt  bence  keke pamuksu bir  kıvam  veriyor.

Malzemeler :
  • 3 yumurta
  • 1 kahve fincanı kakao (30 gram ) 
  • 4 kahve fincanı toz şeker  (208 gram )
  • 5 kahve fincanı un (190 gram )
  • 1 paket vanilya (10 gram )
  • 1 paket kabartma tozu (5 gram )
  • 1 avuç ceviz 
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın 
  • 1,5 kahve fincanı süt (112,5 gram )
  • 1/2 kahve fincanı pudra şekeri (üzeri için)
Yapılışı :
  1. Fırınımızı 200  derecede  çalıştırıyoruz.
  2. Yumurta  ve  şekeri  mikserde 3  dakika  hızlı seviyede çırpıyoruz.
  3. Kakaomuzu  ekleyip 1 dakika  daha  çırpıyoruz.
  4. Un , kabartma tozu ve vanilyamızı  ekleyip yavaş  seviyede  un kaybolana kadar 2 dakika çırpıyoruz.
  5. Sütümüzü ekleyip  bir dakika daha çırpıp mikseri kapatıp  elimizle  kırdığımız cevizlerimiz  ekleyip  spatula  ile  karıştırıp  16 cmlik kek  kalıbımıza  karışımımızı  döküp  fırına atıyoruz.
  6. Fırında  20  dakika  200  derecede pişirdikten  sonra  sıcaklığı  173   dereceye  düşürüp 10  dakika  daha  pişirip  keke  kürdan  batırıyoruz  temiz  çıkarsa  fırından  çıkartıyoruz. Eğer  tam  pişmediyse  5  dakikalık  periyotlarla  keki  kürdanla  kontrol  ediyoruz. Benim kekim  20+15  dakikada  pişti  ancak  kullandığınız  fırına  göre  bu değişebilmekte. 
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

8 yorum:

  1. ellerinize sağlık ... geçekten çok güzel bir dokusu var kekinizin..
    afiyetle..

    YanıtlaSil
  2. YAĞ koymamak fazla kuru yapmadı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslı sut oldugu için kuruma olmadı

      Sil
    2. suan glutensiz browniyi deniyorum bunu da en kısa zamanda deneyecegim! :)

      Sil
    3. güzel seçim, sonuçları ve fotografı beklıyorum

      Sil
    4. muhtesem oldu! cok tesekkurler Ahmet

      Sil
    5. Çok teşekkürler aslı

      Sil