Martha Stewart'ın sayfasında
gezerken Thomas Keller'in domates confit tarifini gördüm ve mutlaka bu tekniği
denemem gerektiğini düşündüm. Domates confit ismi çok havalı durduğundan
bilmeyenler uygulamasının zor olacağını düşünebilirler, asıl amacı bir çeşit
saklama yöntemi olan bu teknik aslında çok basit. İlk kez, pişmiş meyvelerin
şurup veya bal içinde saklanmasını anlatmak için kullanılmış. Fransızca’daki
confiture (reçel) kelimesi de oradan geliyor. Ardından sirkede bekletilip turşu
haline gelen sebzeler, tuzlanıp saklanan bazı yiyecekler ve kalın bir yağ
tabakası altında saklanan pişmiş etler için kullanılan bir yöntem olarak kullanılmış.
Domatesler bol zeytin yağının
içinde, kuru kekik eşliğinde, fırında ağır ateşte uzun uzun pişiyorlar ve bu
teknikle pişen her domates bence çok lezzetli oluyor, fakat maalesef çok uzun
ömürlü olamıyorlar. Kış aylarında yazın yediğimiz domateslerin lezzetini
bulmamız mümkü olmuyor. Benimde kullandığım domatesler bu teknikle
pişmeden önce çokta lezzetli değillerdi ancak bu teknikle
piştiklerinde dünyanın en güzel domatesleri oldular. Piştikten sonra
kalan zeytin yağına ekmeğinizi banıp yerseniz, hayatınız boyunca
unutamayacağınız bir lezzeti keşfetmiş olursunuz.
2-3 ay kadar önce mangalda
burger yaptığımız bir gün, arkadaşımın yanında getirdiği ve herkesin burgeri
bir kenara bırakıp, ekmekle avokado sosunu yediği günü unutamam. Daha sonra bu
sosun sandviçin içine de yakışabileceğini düşünerek sabırsızlıkla tarifi almak
için arkadaşımı aradım, maalesef tam anlamıyla ortada bir tarif yoktu, sadece
malzemeler ve göz kararı konan oranlar biraz hayal kırıklığı yaratsada tarifi
bulmak için çalışmalara başladım. İlk başta biraz sarımsağı fazla gelsede,
sonradan oranı tutturdum ve güzel bir sonuç elde ettim.
Sebzeli sandviçin içine
sebzeleri nasıl koysam diye düşünürken, aylar önce benden hafif bir sebze
tarifi isteyen ablam için yarattığım tarifimi uygulamaya karar verdim.
Sebzeleri adının ne olduğunu bilmediğim ve sebzeyi traşlar gibi incecik kesmeye
arayan bir aletle kesip, bol kekik ve az miktarda zeytin yağı ile karıştırıp,
fırında 20 dakikada çıtır çıtır olan sebzelerden yaptım. Havuç ve kabakları bu şekilde
yaptıktan sonra bir miktarda kırmızı biberi zeytin yağı ve kekikle pişirip
sandviçime ekledim. Sebze olarak kabak, biber ve havuç kullandım ama bu sizin
zevkinize ve evde olan malzemelerinizin durumuna göre değişebilir.
Sandviç denince benim aklıma
eski kaşar gelir ve bu sandviçde de güzel bir eski kaşar olmadan olmaz diye
düşünerek onuda ekledim.
- 4 kişilik
Domates Confit
Domates confit tarifi : http://www.marthastewart.com/318889/thomas-kellers-tomato-confit sayfasından alınmıştır
Malzemeler :
- 6 adet domates
- 2 çorba kaşığı kuru kekik
- 1 su bardağı zeytin yağı
- Domatesleri soyup ikiye bölüyoruz ve fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
- Üzerine zeytin yağını döküyoruz.
- En son kuru kekiğimizi serpip 150 derecede 30 dakika pişiriyoruz.
Malzemeler :
- 1 kg kabak
- 1 adet havuç
- 2 adet büyük kırmızı biber
- 2 çorba kaşığı kuru kekik
- 2 çorba kaşığı zeytin yağı
- Kabakları yukarıdan aşağı doğru tıraşlıyoruz. Kabağımızın iç kısımlarını kullanmıyoruz ve her taraftan sadece iki defa tıraşlama yapıyoruz. Yani kabağın tüm yüzeyi sadece iki defa soyulmuş oluyor ve sadece bu soyulan kısımları kullanıyoruz.
- Havucumuzu tıraşlama aleti ile güzelce kesip kabaklarla beraber karıştırıyoruz. Üzerine 1 kaşık zeytin yağını ekleyip yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize karışımı çok bastırmadan serper gibi yerleştiriyoruz.
- 175 derecede 15 dakika pişiriyoruz.
- Kırmızı biberlerimizi bütün olarak 200 derecede 15 dakika pişiriyoruz.
Malzemeler :
- 3 adet yumuşak avokado ( sert olanları olgunlaşmamış oluyor)
- 1/2 diş sarımsak
- 1/2 limon suyu
- 1/2 çay kaşığı tuz
- Avokadolarımızı ortadan ikiye bölüp içlerini kaşıkla çıkartıp bir kabın içinde çatalla eziyoruz. ( Çok fazla sulanmaması için ezme işlemini çok fazla uzatmıyoruz)
- Sarımsağımızı rendeliyoruz.
- Limon suyumuzuz ve tuzumuzu ekleyip güzelce karıştırıp buzdolabında bekletiyoruz.
Malzemeler :
- Avokado sos
- Domates confit
- Fırında sebze
- 200 gram kaşar (12 dilime olarak kesiyoruz)
- 8 dilim çavdar ekmeği
- 2 adet közlenmiş kırmızı biber
- Her dilim ekmeğimize avokado sosumuzda 1 er tatlı kaşığı sürüyoruz.
- Sosu sürdükten sonra her bir sandviç için 3 dilim kaşar diziyoruz.
- Kaşarları dizdikten sonra kaşarın üzerine yarım közlenmiş biber yerleştiriyoruz.
- Sebze karışımımızı 4'e bölüp her sandviçlerimize bölüştürüyoruz.
- Sebzelerimizin üzerine her bir sandviçe 3 adet yarım domates yerleştiriyoruz.
- Ekmeğin ikinci kısmını domateslerin üzerine yerleştirip servis ediyoruz.
Sandviçin her aşaması ayrı güzel...Bence sosun yapılması ve sebzelerin pişirilmesi ayrı güzel olmuş.
YanıtlaSilAvadako sosunu bir iki defa yaptım,ama ev halkının pek sevdiğini söyleyemeyeceğim. Farklı bir deneyim oldu benim içinde :)..Domates ve diğer sebzelerin fırınlamasını sevdim.En kısa zamanda deneyeceğim.Ellerinize sağlık.Oldukça albenisi olan bir sandeviç olmuş.
şeniz - avokado sos bizim çok alıştığımız bir lezzet olmasada sandviçin içinde bir destekleyici tat niteliğinde ama sen onun yerıne pesto sos veya keyfine gore bir sosta sürebilirsin , domates ve sebzelerin fırınlanması gerçekte sandviçe güzel bir lezzet katıyor.
Sil