Bazı insanlar evlerini misafir geldiğinde evde hazır hiç bir şey olsa da hemen bir köfte , bir pilav bir kek yapıp misafirlerini ağırlarlar. Bu tip insanlara günümüzde çok az rastlansa da benim teyzem onlardan birtanesi. Yanına gittiğim bir günde bana çay içermisin diye sorup evet dediğimde hemen mutfağa gitti ben o sırada blogumla ilgilenirken mutfakta inanılmaz bir kakao ve tarçın kokusu gelmeye başladı. Merak edip bakmaya gittiğimde çay yanında bir şey olmadan olmaz yanına kek yaptım dedi. Kek yumuşacık , çok güzel kabarmış bol cevizli , kakaolu ve tarçınlıydı. Tarçın tadını hiç bir zaman sevebileceğimi düşünmesem de o kekik içinde sanki bambaşka bir boyuta geçmişti. Keki çayla birlikte tüketirken hemen tarifi yazdım ve cüzdanıma koydum. Aradan uzun zaman geçti ve o kek aklıma geldi tarifi arasam da maalesef bulamadım.
Bulamadığım tarifi damağımda kalan tatları düşünerek ortaya çıkartmaya çalıştım. Kek hem çok yoğun hemde hiç kuru değildi. Kuru kekleride pek sevdiğimi söyleyemiyeceğim. Yutması çok zor oluyor bence. Cevizlerin dibe çok memesi için kekin yoğun olması şart , kekin güzel şişmesi içinde çok yoğun olmaması gerekiyor. Bu dengeyi tuturursam zaten kek istediğim şekilde olacaktı.
Teyzemin kekine çok yakın tatta bir kek yaptım , ana malzemeler olan un , yumurta ve şekere , kakao ,tarçın , ceviz ve bence bu kekin yoğunluğuna yön veren en önemli malzeme olan süt ekledim. Teyzemin yaptığında neler vardı hatırlamıyorum ama süt bence keke pamuksu bir kıvam veriyor.
Malzemeler :
- 3 yumurta
- 1 kahve fincanı kakao (30 gram )
- 4 kahve fincanı toz şeker (208 gram )
- 5 kahve fincanı un (190 gram )
- 1 paket vanilya (10 gram )
- 1 paket kabartma tozu (5 gram )
- 1 avuç ceviz
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
- 1,5 kahve fincanı süt (112,5 gram )
- 1/2 kahve fincanı pudra şekeri (üzeri için)
- Fırınımızı 200 derecede çalıştırıyoruz.
- Yumurta ve şekeri mikserde 3 dakika hızlı seviyede çırpıyoruz.
- Kakaomuzu ekleyip 1 dakika daha çırpıyoruz.
- Un , kabartma tozu ve vanilyamızı ekleyip yavaş seviyede un kaybolana kadar 2 dakika çırpıyoruz.
- Sütümüzü ekleyip bir dakika daha çırpıp mikseri kapatıp elimizle kırdığımız cevizlerimiz ekleyip spatula ile karıştırıp 16 cmlik kek kalıbımıza karışımımızı döküp fırına atıyoruz.
- Fırında 20 dakika 200 derecede pişirdikten sonra sıcaklığı 173 dereceye düşürüp 10 dakika daha pişirip keke kürdan batırıyoruz temiz çıkarsa fırından çıkartıyoruz. Eğer tam pişmediyse 5 dakikalık periyotlarla keki kürdanla kontrol ediyoruz. Benim kekim 20+15 dakikada pişti ancak kullandığınız fırına göre bu değişebilmekte.
ellerinize sağlık ... geçekten çok güzel bir dokusu var kekinizin..
YanıtlaSilafiyetle..
cok tesekkurler
SilYAĞ koymamak fazla kuru yapmadı mı?
YanıtlaSilAslı sut oldugu için kuruma olmadı
Silsuan glutensiz browniyi deniyorum bunu da en kısa zamanda deneyecegim! :)
Silgüzel seçim, sonuçları ve fotografı beklıyorum
Silmuhtesem oldu! cok tesekkurler Ahmet
SilÇok teşekkürler aslı
Sil