20 Oca 2014

Sıcak Çikolata


Guatemale'daki Rip Azul arkeolojik bölgesinde yer alan , erken klasik döneme (460-480 ) ait bir Maya mezarında ; üzerinde Maya diliyle kakao yazan ve çikolata içeceğinin kalıntılarını içeren bir kap bulunmuş. 
Mayalar , soğuk olarak servis ettikleri çikolata  içeceğini yapmak için kakao tohumlarını toz haline getirip su , mısır unu , kırmızı biber ve diğer malzemelerle karıştırıyorlarmış. Sonrasında bu içeceği , köpürünceye kadar bir fincandan bir kaba aktarırlarmış. Bu içecek , sınıf farkı gözetilmeksizin tüm Maya halkının ortak içeceği konumundaymış.


Sanırım sıcak çikolata içmek için hep kış olmasını isteyebilirim. Yaz aylarını çok sevmeyen biri olarak dışarıda üşüyüp evde sıcak çikolata ile ısınmayı seven bir insanım. 
2000 yıllık tarihi olan  bir içeceğin  günümüzde insanlar tarafında büyük ilgisini  hiç kaybetmeden tüketilmeye devam etmesi çikolatanın  bir çok insana hitap etmesinden kaynaklanmakta sanırım. 
Birçok restoranda , kafede  sıcak  çikolata  servisi  yapılmakta  ancak bunlar genellikle toz ve  su ile  yapılan sıcak  çikolatalar. Bu tip  sıcak  çikolatalar  bana çok  fazla  keyif  vermemekte. Bence  sıcak  çikolatada  gerçek çikolata  ve süt  tadını  almak  çok  önemli. Çikolata  tadı olmadığında  sıradan  kakaolu  bir  içeceğe dönüşmekte.
Pierre  Herme'nin  sıcak  çikolata  tarifi sanki  benim  için  yazılmış , ilk  denediğimde  bir daha asla  farklı  bir  sıcak  çikolata içemeyeceğimi  düşündüm  ve tarifi  hemen  sizinle  paylaşmak için  çalışmaya başladım. Tarifteki oranları kendi  ağız tadıma göre  bir miktar değiştirdim , daha az  şeker tadı ile  çikolata daha ön planda oldu bence.

Tarif : Chocolate Desserts by Pierre Herme kitabından adapte edilmiştir.


SICAK  ÇİKOLATA  TARİFİ


Malzemeler :
  • 540 ml süt (2 su bardağı + 1/4 su bardağı )
  • 115  gram  bitter çikolata
  • 40 gram  toz şeker (3 yemek kaşığı )
Yapılışı :
  1. Çikolatayı  benmari  usulu ( küçük  bir  tencereye  iki  parmak  su  koyup  üzerine  cam  veya  metal  bir kase  oturtup  pişirme)  eritiyoruz.
  2. Sütü   küçük  bir tencerede ısıtıp bir kenara alıyoruz.
  3. Şekeri  orta boy  bir tencerede ısıtıp hafifçe karamelize  edip  üzerine yavaşça süt  döküp  karıştırıyoruz. (Sütü karışımını hızlı dökersek seker donup sertleşir ve eritmemiz  çok zor olur.) Süt karışımını yavaş yavaş ilave edip çok yavaş ateşte sekerle karıştırıyoruz. 
  4. Şeker tamamen kaybolunca karışımı ateşten alıp eriyen çikolatayı ekleyip karışımı güzelce homojen hale getirip servis ediyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder