Guatemale'daki Rip Azul arkeolojik bölgesinde yer alan , erken klasik döneme (460-480 ) ait bir Maya mezarında ; üzerinde Maya diliyle kakao yazan ve çikolata içeceğinin kalıntılarını içeren bir kap bulunmuş.
Mayalar , soğuk olarak servis ettikleri çikolata içeceğini yapmak için kakao tohumlarını toz haline getirip su , mısır unu , kırmızı biber ve diğer malzemelerle karıştırıyorlarmış. Sonrasında bu içeceği , köpürünceye kadar bir fincandan bir kaba aktarırlarmış. Bu içecek , sınıf farkı gözetilmeksizin tüm Maya halkının ortak içeceği konumundaymış.
Sanırım sıcak çikolata içmek için hep kış olmasını isteyebilirim. Yaz aylarını çok sevmeyen biri olarak dışarıda üşüyüp evde sıcak çikolata ile ısınmayı seven bir insanım.
2000 yıllık tarihi olan bir içeceğin günümüzde insanlar tarafında büyük ilgisini hiç kaybetmeden tüketilmeye devam etmesi çikolatanın bir çok insana hitap etmesinden kaynaklanmakta sanırım.
Birçok restoranda , kafede sıcak çikolata servisi yapılmakta ancak bunlar genellikle toz ve su ile yapılan sıcak çikolatalar. Bu tip sıcak çikolatalar bana çok fazla keyif vermemekte. Bence sıcak çikolatada gerçek çikolata ve süt tadını almak çok önemli. Çikolata tadı olmadığında sıradan kakaolu bir içeceğe dönüşmekte.
Pierre Herme'nin sıcak çikolata tarifi sanki benim için yazılmış , ilk denediğimde bir daha asla farklı bir sıcak çikolata içemeyeceğimi düşündüm ve tarifi hemen sizinle paylaşmak için çalışmaya başladım. Tarifteki oranları kendi ağız tadıma göre bir miktar değiştirdim , daha az şeker tadı ile çikolata daha ön planda oldu bence.
Tarif : Chocolate Desserts by Pierre Herme kitabından adapte edilmiştir.
SICAK ÇİKOLATA TARİFİ
Malzemeler :
- 540 ml süt (2 su bardağı + 1/4 su bardağı )
- 115 gram bitter çikolata
- 40 gram toz şeker (3 yemek kaşığı )
- Çikolatayı benmari usulu ( küçük bir tencereye iki parmak su koyup üzerine cam veya metal bir kase oturtup pişirme) eritiyoruz.
- Sütü küçük bir tencerede ısıtıp bir kenara alıyoruz.
- Şekeri orta boy bir tencerede ısıtıp hafifçe karamelize edip üzerine yavaşça süt döküp karıştırıyoruz. (Sütü karışımını hızlı dökersek seker donup sertleşir ve eritmemiz çok zor olur.) Süt karışımını yavaş yavaş ilave edip çok yavaş ateşte sekerle karıştırıyoruz.
- Şeker tamamen kaybolunca karışımı ateşten alıp eriyen çikolatayı ekleyip karışımı güzelce homojen hale getirip servis ediyoruz.
0 Yorum:
Yorum Gönder