Üniversite 3. sınıftayken
zorunlu yaz stajı seçimimi katkısız salça üreten ufak bir işletmede yapmıştım.
Her gün sabah 8'de iki kamyon dolusu taptaze domatesler gelir, yıkanır, ayıklanır
ve devasa düdüklü tencerelere atılırdı. Düdüklü dediğim tencereler aslında dev
kazanlardı. Kazanlar çalışmaya başlar, domatesler pişip te suları azalırken çalıştığımız
ortam 50 derecenin üzerine çıkardı.
Salça pişerken
sadece tuz ilave edilir. Suyu uçup istenen kıvama gelen salça, cam kavanozlara
doldurularak katkısız bir şekilde piyasaya sunulurdu. Ben de o günleri hatırlayarak
katkısız ve ağız tadıma uygun bir ketçap yapmaya karar verdim ve bu üretim
sürecinden iham alarak katkısız bir ketçap yaptım.
EV YAPIMI KETÇAP TARİFİ
- 700 ml için
Malzemeler
- 2 kilogram domates
- 3 çorba kaşığı elma sirkesi
- 2 adet orta boy soğan
- 3 diş sarımsak
- 3 çorba kaşığı toz şeker
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 2 çay kaşığı kekik
- 2 su bardağı su
- 2 çay kaşığı mısır nişastası
Yapılışı
- Domatesler soyulup rendenin kalın kısmında rendelenir. Rendelenen domatesler büyük boy bir tencereye konur.
- Domateslerin üzerine elma sirkesi, toz şeker, soğan ve sarımsak ilave edilip hızlı ateşte kaynama noktasına gelene kadar 10 pişirilir.
- Daha sonra en yavaş ateşe alınarak 1 saat tencerenin üzeri kapatılarak pişirilir.
- Bir saatin sonunda karışım önce mutfak robotundan geçirilerek pürüzüz bir kıvam alması sağlanır. Mutfak robotundan sonra ince tel süzgeçten süzülerek küçük bir tencereye boşaltılır. Süzgeçte kalan posa atılır.
- Süzülen karışıma, karabiber, kimyon, kekik ve su ilave edilip 15 dakika orta ateşte pişirilir. 15 dakikanın sonunda mısır nişastası ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir ve ateşten alınır. Ketçap soğuduğunda şişeye doldurulur.