1 Tem 2015

ELMA PEKTİNİ

elma pektini

Jöle demek eskiden içine jelatin konularak yapılan bir tatlıydı benim için. Ta ki babam bana pektinden bahsedene kadar. Pektin birçok meyvenin suyunda bulunan, karbonhidratlardan oluşan doğal jelleştirici maddedir. Özellikle elma, ayva, erik, dutta bulunur.

Pektin meyvenin suyuyla beraber kaynatılıp süzüldükten sonra, süzülen suyun tekrar kaynatılmasıyla elde edilir.  Reçellerin yoğunlaşmasında ve jölelerde kıvamı sağlamak amacıyla kullanılır.


Angelik erikli jöle yapımı sırasında jelatin yerine pektin kullanarak jöle yaptım. Jöle tarifini vermeden önce de sizlerle pektin tarifimi paylaşmak istedim. Ben elma ve angelik eriği ile pektin denemesi yaptım, ikisinin de sonuçları güzel oldu, bugün sizlerle elma pektini tarifimi paylaşmak istiyoru

ELMA PEKTİNİ TARİFİ

- 1,5 su bardağı elma pektini için

Malzemeler
  • 1 kg granny smith elma (yeşil elme)
  • 4 su bardağı su
Yapılışı
  1. Ora boy tel süzgecin üzerine 1 kat tülbent serilip cam bir kase veya orta boy bir tencerenin üzerine oturtulur.
  2. Elmalar soyulmadan önce dörde bölünür ve çekirdekleri ayıklanır. Çekirdekleri ayıklanan elmalar parçaları önce boyuna 2 ye daha sonrada enine 2 bölünerek her bir elmadan 16 parça elma elde edilir. 
  3. Elmalar ve su orta boy bir tencereye konup hızlı ateşte kaynama noktasına gelene kadar 5 dakika ısıtılır. Kaynama noktasına geldiğinde tencere kısık ateşe alınır ve elmalar iyice yumuşayana kadar pişirilir.
  4. Pişen almalar tülbente dökülür ve 20 dakika suyunun süzülmesi beklenir.(2 su bardağı elma suyu elde edilir)
  5. Süzülen su orta boy bir tencereye konup hızlı ateşe oturtulur. Hızlı ateşte kaynama noktasını gelene kadar 5 dakika karışım ısıtılır. Kaynama noktasına gelen karışım orta ateşe alınarak 10 dakika daha kaynatılır ve altı kapatılır. 
  6. Pektin hemen kullanılmayacak soğutulup kavanoza koyularak buzdolabında 1 ay saklanabilir.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

3 yorum:
Join the discussionELMA PEKTİNİ

  1. Merhaba Ahmet! Pektin yapımı için elmaları kabukları ve çekirdekleriyle birlikte kaynatırsan daha da verimli sonuç alırsın. Ayva mevsiminde aynısını ayva ile de denemeni tavsiye ederim, tabii yine kabuklu ve çekirdekli olarak. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inci - elmanın kabuklarını soymadan pektini yaptım, sadece cekirdeklerini ayıkladım, ayva pektininide ayva mevsiminde mutlaka denemek istiyorum, erik pektinide muhteşem tavsiye ederim.

      Sil