24 Tem 2015

KİRAZLI PANNA COTTA


kirazlı panna cotta

Mevsim meyvelerini kullanmayı her zaman çok sevmişimdir. Son bir ayda muhteşem kirazlar yedim. Her kiraz yediğimde de mutlaka bir tarif denemem gerektiğini düşündüm. Bir havayolu şirketinin ikram ettiği muhteşem vanilyalı panna cotta'dan sonra panna cotta'yı kirazlı bir sos yaparak denemeye karar verdim. Elbette bu tarif, kiraz yerine mevsime göre farklı meyvelerle de tercih edilebilir. Yaz aylarının en özel meyvesiyle panna cotta'nın birleşimi bence muhteşem oldu. Hem yaz sıcakları için güzel bir alternatif hem de yapımı çok pratik.


KİRAZLI PANNA COTTA TARİFİ

- 4 kişilik


Malzemeler

  • 1 su bardağı süt (240 ml)
  • 1 + 1/2 yaprak jelatin (2 + 1/2 tatlı kaşığı toz jelatin)
  • 1 adet vanilya çubuğu
  • 1 su bardağı krema (235 ml)
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri (80 gram)
  • 1 su bardağı kiraz
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 çorba kaşığı su
Yapılışı
  1. Yaprak jelatini orta boy bir kaseye koyup üzerini su ile doldurup 3-4 dakika suda bekletiyoruz.
  2. Sütün göz kararı üçte birini küçük bir kapta kaynama noktasına getirin. Jelatini sudan çıkartıp kaynama noktasına gelen sütün içine atıp karıştırıp bekletiyoruz.
  3. Kalan sütü, kremanın yarısını orta boy bir tencereye koyuyoruz. Vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü çıkartıp sütlü karışıma ilave ediyoruz. Tencereyi orta ateşe alıp tel çırpıcı ile karıştırarak kayna noktasına getiriyoruz. Kaynama noktasına geldikten sonra 1-2 dakika daha pişirip altını kapatıyoruz. Jelatinli sütü kremalı karışıma ilave edip karıştırıp bir kenarda bekletiyoruz.
  4. Kalan kremayı orta boy cam veya metal kaba koyup üzerine pudra şekerini ilave ederek hızlı devirde 3-4 dakika krema güzelce kabarana kadar çırpıyoruz.
  5. Çırptığımız kremayı sütlü karışıma ilave edip spatula ile yavaş yavaş karıştırarak homojen bir karışım elde ediyoruz.(krema çok hızlı karıştırırsanız krema söner ve kıvamını kaybedebilir)
  6. Hazır olan karışımı 4 adet servis kaplarımıza bölüştürüp oda sıcaklığına gelmesini bekliyoruz.
  7. Panna cottalarımız soğurken kirazlarımızın çekirdeklerini çıkartıp orta boy bir tavaya koyuyoruz(çekirdekleri isterseniz çekirdek çıkartma aleti kullanarak çıkartabilir veya kirazları bıçakla ikiye bölüp çekirdekleri çıkartabiliriz) Çekirdeklerini çıkarttığımız kirazları ortadan ikiye bölüp üzerine 2 çorba kaşığı tuz şekeri ilave edip hızlı ateşte 1 dakika hafifçe karıştırarak pişiriyoruz. Bir dakikanın sonunda 3 su bardağı suyumuzu ilave edip 2 dakika daha pişirdikten sonra sosumuzu ateşten alıp oda sıcaklığına gelene kadar 10-15 dakika soğutuyoruz.
  8. Panna cotta ve sosumuz oda sıcaklığına gelince sosumuzu tüm kaplara eşit olarak bölüştürüp buzdolabında en az 2 saat dinlendirip servis ediyoruz.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder