21 Tem 2015

VANİLYALI LİMONATA

evde limonata nasıl yapılır

Limonata denince benim aklıma ağzımda acı bir tat bırakan ve midemin yanmasına sebep olan kötü limonatalar gelir.Kötü limonata deneyimlerimden sonra artık kendi ağız tadıma uygun bir limonata yapmanın zamanı gelmişti. Limonatanın asla acı olmasını istemediğim için limon seçiminin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Limon seçiminin ardından ise, şeker ve su oranı limonatanın en temel belirleyicileri.


limonata tarifi

Çileklisi, ahududulusu, elmalısı derken çeşitleri son zamanlarda bir hayli artan limonatalara ben de kendi yorumumu  katmaya karar verdim. Bunun için bol sulu ve ince kabuklu yumuşak limonları seçtim. Kabukları kalın ve çok sert olan limonların su oranları çok az ve suları da çok acı oluyor. Limonların suyunu sıktıktan sonra vanilya ve şekerle limon ve portakal kabuklarını 2-3 dakika ovup üzerine suyunu ilave ettim.  Limonatanın berrak olabilmesi için şeker iyice eridikten sonra tülbentle süzdüm.


Vanilyalı limonatanın yapımı hem kolay hem de yaz ayları için serinletici ve lezzetli bir alternatif.

VANİLYALI LİMONATA TARİFİ


- 1 litre limonata için


Malzemeler

  • 5-6 adet limonun suyu (1 su bardağı limon suyu)
  • 1 adet portakalın suyu
  • 1 adet lime suyu (opsiyonel)
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 adet vanilya çubuğu
  • 3 su bardağı su 
Yapılışı
  1. Bir portakalın kabukları rendelenip orta boy cam bir kaba konur.
  2. Limon, portakal ve lime ortadan ikiye bölünerek sıkılır ve suları çıkartılır. Çıkan meyve suları orta boy bir kaba konur. Limon, portakal ve lime  kabukları  cam kaba konularak üzerine şeker ilave edilir.
  3. Vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü ile birlikte şekerli karışıma ilave edilir. Kabukları ve şekeri elimizle 1-2 dakika hafifçe yoğuruyoruz.
  4. Kabukların üzerine meyve suyumuzu ve 3 su bardağı suyumuzu ilave edip şeker eriyene kadar 3 dakika karıştırıyoruz.
  5. Çok ince tel süzgeç veya tülbent kullanarak karışımımızı süzüyoruz. Bu işlemi limonatamızın berrak olması ve limon posasının limonatanın içinde kalıp acılık vermemesi için yapıyoruz. Karışımı süzdükten sonra vanilya çubuğumuzu alıp süzdüğümüz limonatanın içine atıyoruz. 
  6. Süzülen limonatayı 2 hafta buzdolabında ağzı kapalı bir şişede saklayabilirsiniz. Servis ederken buz ile servis etmenizi tavsiye ederim.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

2 yorum:
Join the discussionVANİLYALI LİMONATA

  1. Vanilyalısı hoş olmuştur kesin. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saadet - çok teşekkürler, denemenizi tavsiye ederim.

      Sil