İtalya'da yıllarca
yaşayıp pasta şefliği yapmış, ardından kendi pastanesini açmış, Michelin yıldızlı
restoranlarda yıllarca çalıştıktan sonra ülkesine dönmüş bir kişiyle oturduğunuzda
aklınıza ilk olarak ne gelir?
İlk başta lazanyayı
sorarsınız, sonra tiramisuyu, en sonra gelatto. Lazanyanın püf noktasını öğrenip,
tiramisuyla ilgili biraz sohbetten sonra gerçek bir gellato tarifini almak için
can atarsınız.
İpek Bozkurt, tanıştığım
en mütevazi insanlardan biri. Pek çok şey bilip, çok büyük bir deneyime sahip
olmasına rağmen egolarından arınmış, mütevazi bir pasta şefi. Onu anlatmak için
kelimeler yetmiyor. Bana hediye ettiği meyve ezmelerinin tadı hala damağımda.
Tarifini benimle paylaşmasa da lezzeti muhteşemdi. İpek'ten aldığım vanilyalı
gelatto tarifine kendi yorumumu katarak nutellalı gelatto yaptım. Nutellalı
gelatto yaparken aklımdaki lezzet hem çikolata ve fındığın tadını ayrı ayrı,
hem de bir bütün olarak nutellanın tadını alabilmekti. Açıkcası sonuca ulaşmak
pek zor olmadı.
İpek'in muhteşem
tarifine nutella ekledim, tarifteki şeker oranını azalttım ve hayalimdeki
lezzete ulaştım. Yaz ayları ve Ramazan için uygun, serinletici bir lezzet elde
ettim.
- 750 ml için
Malzemeler
- 500 ml tam yağlı süt
- 1 adet vanilya çubuğu
- 100 ml krema
- 1 çimdik tuz
- 4 yumurta sarısı
- 1/3 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı nutella
Yapılışı
- Süt, krema ve tuz orta boy bir tencereye konur.
- Vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü sütlü karışıma ilave edip vanilya çubuğunu da sütlü karışımın içine atıyoruz.
- Tencereyi orta ateşte sütlü karışım kaynama noktasına gelene kadar 5 dakika tel çırpıcı ile karıştırarak ısıtıyoruz. Kaynama noktasına gelen sütlü karışımdan vanilya çubuğunu çıkartıp çöpe atıyoruz.
- Ora boy cam kapta yumurta sarıları ve toz şekeri tel çırpıcı ile 2-3 dakika karışım homojen olup rengi açık sarı olana kadar çırpıyoruz.
- Çırpılan yumurtalı karışıma sütlü karışımda azar azar ilave ederek tel çırpıcı ile çırpıyoruz. (sütü hızlı bir şekilde ilave edersek yumurtalar pişebilir ve dondurmada yumurta kokusu oluşabilir)
- Tüm sütü ilave ettikten sonra karışımı tekrar tencereye alıp yavaş ateşe oturtuyoruz.
- Karışımı sürekli tel çırpıcı ile karıştırarak kaynama noktasına gelene kadar 5 dakika ısıtıyoruz.
- Karışımı orta boy bir cam kaseye döküp üzerine nutellayı ilave ediyoruz. Nutellayı ilave edip tel çırpıcı ile güzelce karıştırıyoruz. Karıştırma işleminin ardından karışımın oda sıcaklığına gelmesi için 1-1.5 saat dinlenmeye bırakıyoruz.(soğuma işlemini hızlandırmak için bir kaba buzlu su yapı karışımın olduğu kabı buzlu suya oturtabiliriz)
Dondurma makineniz var ise ;
- Karışımı makinenizin kullanım talimatlarına göre 15 dakika orta devirde karıştırdıktan sonra derin dondurucuda 24 saat dinlenmeye bırakıyoruz.
Dondurma makineniz yok ise ;
- Tüm işlemlerden önce büyük bir kaba buz doldurup üzerine orta boy cam bir kase yerleştirip derin dondurucuda 1 saat bekletiyoruz.
- Derin dondurucudan buzulu kabımızı alıp , buzun üzerindeki cam kaseye karışımı döküp hızlı hızlı tahta kaşık ile 15 dakika güzelce karıştırıyoruz. Karışım bir miktar yoğunlaşınca derin dondurucuda 24 saat dilendirmeye bırakıyoruz.
- Bu işlemlerle uğraşmak istemezseniz karışımı direk derin dondurucuya atıp 24 saat bekletip tüketebilirsiniz.(bu şekilde yapılan dondurmalarda bir miktar buzlanma olmaktadır)
0 Yorum:
Yorum Gönder