2 Tem 2015

40GRAM 4 YAŞINDA ve ANJELİK ERİKLİ JÖLE

40GRAM

4 yıllık mutfak serüveninin ardından bugün blogumun 4. benim de 29. yaş günüm. Hayatımda kendim için yaptığım en güzel şey. İlk başlarda sadece kendim için yapmış olsam da artık sadece kendim için değil de birçok takipçim için çalışıyor, tarif paylaşmadığım zamanlarda kendimi suçlu hissediyorum. Ne yesem, nereye gitsem her şeyden ilham alıyorum, yeni tarifler, fikirler oluşturuyorum, eski anılarımı sizlerle paylaşıyorum. 

Çocukluğumdan başlayıp üniversite yıllarımdaki yemekle ilgili anılarımı ve şu an yaşadıklarımı yemek tariflerimle buluşturuyorum. 


Aradan geçen 4 yılda bu seneye kadar blog için çok fazla çalışmasam da bu son 1 yılda gecem gündüzüm blogum oldu, hatta hayatımın en önemli parçalarından biri oldu. Birkaç ay önce gece yarısı bloguma girip baktığımda blogtaki fotoğrafların bir çoğunun açılmadığını görüp şok oldum!


40GRAM

10 dakika bilgisayar ekranına bakarak kilitlendikten ve tüm tarifleri basıp kontrol ettikten sonra bloguma ne olduğunu pek anlayamadan tüm fotoğrafları yeniden yükledim. Hepsini yeniden yüklemek söylendiği kadar kolay olmadı maalesef. Tam 8 saat bilgisayarın başından hiç kalkmadan, her fotoğraf bilgisayarımda olmadığı için farklı disklerde ve diğer bilgisayarımda aradıktan sonra sabah saatlerine kadar hiç uyumadan hepsini tekrar yükledim. Blogumun bu hali benim için hastalanmış bir çocuk gibi görünse de tüm fotoğrafları yükledikten sonra rahatlayıp hiç uyumadan güne devam ettim.


Blog yazmaya Julie&Julia filmiyle başlamıştım. 4. yas gününe özel ne yapsam diye düşünürken kendimi filmi tekrar izlerken buldum. Filmde Juli'nin yaptığı bavyera kremasının çilekli mi frambuazlı mı olduğunu tam olarak hatırlamadığım için filmi tekrar izledim ve yeni tarifin bavyera kreması olmasına karar verdim. Aslında bavyera kremasıyla ilk tanışmam yediğim bavyera kremalı donut ile olmuştu. Hayatımda yediğim en lezzetli krema desem abartmış olmam.

Birçok defa bavyera kreması yapmayı planlasam da bir türlü fırsat bulup deneyememiştim. Hem 4. yıla özel hem de bloga başlamamı sağlayan filmdeki Julia Child tarifiyle bavyera kreması yapmanın güzel bir fikir olabileceğini düşünerek tarifi denedim. Kremayı afiyetle yedikten sonra, fotoğraf çekmek için tarifi bir defa daha uyguladım ve uygulama sırasında tarifi yayınlanmaktan vazgeçtim. Çünkü tarifin yapımı birçok farklı aşamadan ve uzun bir süreçten oluşuyordu, takipçilerimin birçoğunun bunu uygulamaktan çekineceklerini düşünerek tarifi bir süreliğine rafa kaldırdım. 

Peki krema yerine ne yapacaktım!!!

pektin nasıl yapılır


Kremayı yaparken kremanın ahududulu sosundan ilham alarak ahududulu jöle yapmaya karar verdim. İlk denemede jelatin kullanarak jöle yaptım fakat yaptığım jölede katkı maddesi olmaması gerektiğini düşünerek katkısız bir jöle yapımına giriştim. Öncelikle jelatin yerine jöleye kıvam verecek madde olarak pektin yaptım. Pektin yapımı biraz zahmetli bir iş. Kolay olması için jöle yapmaya karar verdigim tarifim tekrar zorlaşmaya başladı. Pektini yaptıktan sonra jöle yapma işine giriştim. Ahududulu jöle yapacağımı söylesem de kendimi anjelik erikli jöle yaparken buldum. Pektin olarak ta elmalı ve anjelik erikli pektin yaptım. Jölemi yaparken iki pektini de ayrı ayrı denedim ve elma pektinini kullanmayı tercih ettim çünkü anjelik erikli pektin kullandığımda jölenin tadı çok ekşi oldu. Kolay bir tarif yaratmak için bavyera kremasından vazgeçsem de kremadan daha zor bir tarif oluşturdum ama hayatımda yediğim en güzel jöleyi yaptım.

Tarif : Julia Child Mastering The Art Of French Cooking kitabından ilham alınmıştır.

ANJELİK ERİKLİ JÖLE TARİFİ

- 5 Kişilik


Malzemeler
  • 1500 gram anjelik eriği (1250 gram soyulmuş ve çekirdeği ayıklanmış erik)
  • 1,5 su bardağı elma pektini
  • 3/4 su bardağı toz şeker + 1,5 su bardağı toz şeker
Yapılışı
  1. 5 adet 100 mllik bardak veya kase hazırlanır.
  2. Erikler keskin bir bıçak yardımı ile soyulur. Soyulan erikler orta bir bir kaseye konup önce ortadan ikiye bölünüp bıçağın ucu ile çekirdekleri çıkartılır. Çekirdekleri çıkartılan erikler orta boy cam veya metal kaseye konur. Eriklerin üzerine 3/4 su bardağı toz şeker ilave edilip mutfak robotunda püre haline getirilerek büyük boy bir tencereye dökülür.
  3. Tencere hızlı ateşe oturtulup kaynama noktasına gelene kadar 7-8 dakika ısıtılır.
  4. Kaynama noktasına gelen karışımı orta ateşe alınır. Orta hızdaki ateşte yaklaşık 15 dakika karışımı kaynatıyoruz. Bu süreçte karışımın üzerinde oluşan köpüğü alıp atıyoruz. Bu işlemler gerçekleşirken bir tel süzgecin üzerine 2 kat tülbent serip büyük boy bir tencerenin üzerine oturtup hazırlıyoruz.
  5. 23 dakikanın sonunda karışımı tülbenttin üzerine döküp 20 dakika süzülmesini bekliyoruz. Süzülme sonunda 3,5 su bardağı şekerli meyve karışımı elde ediyoruz.(jölenin berraklığının bozulmaması için süzülme sırasında karışımı bastırıp karıştırmamaya özen gösteriyoruz)
  6. Karışımımıza 1,5 su bardağı elma pektini ve 1,5 su bardağı toz şekerimizi ilave edip hızlı ateşe oturtuyoruz.
  7. Hızlı ateşte karışım kaynama noktasına gelene kadar 5 dakika kaynatıyoruz.
  8. Kaynama noktasına geldikten 10 dakika sonra karışım aşırı şekilde köpürmeye başlamaktadır, köpürme olayında korkmayın ve kaynatmaya devam ettirin.
  9. Köpürmeye başlayan karışımı 5 dakika daha arada karıştırarak kaynattıktan sonra ateşi orta seviyeye alıyoruz. Bu sırada karışım muhteşem bir pembe renge sahip olacaktır.
  10. Ateşi orta seviyeye aldıktan sonra karışımı ara sıra karıştırarak 10 dakika daha pişiriyoruz.
  11. Daha sonra karışımı tekrar hızlı ateşe alıp 5 dakika sık sık karıştırarak pişirdikten sonra servis bardaklarımıza boşaltıyoruz.
  12. Jöle yarım saat oda sıcaklığına gelene kadar soğuduktan sonra buzdolabında en az 4 saat dinlendirip servis ediyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

2 yorum:

  1. merhaba acaba jöleyi ahududu, çilek, kivi yada limon gibi değişik meyvelerlede yapmak istersek yöntem aynımı olur sadece şeker oranınımı değiştirmemiz gerekir? cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki yapabilirsiniz, fakat şeker oranlarında büyük farklılıklar olabilir, çünkü burada meyvenin püre oranı vs çok onemli.

      Sil