Bundan tam 7 yıl
önce, yirmiden fazla arkadaşını eve toplayıp makarna partisi vermeye karar
veren ablam, babamın büyük desteği ile ilk makarna şenliğini düzenledi. Ben o
zamanlar Ankara'da olduğum için bu muhteşem şenlikte bulunamamıştım. Ablamın
yakın arkadaşlarından Hasan da askerde olduğu için makarna ziyafetini kaçıranlar
arasındaydı. Son iki yıldır durmadan 'bize makarna yapın'
diyen Hasan’ın da
etkisiyle geçen pazar günü kadroyu biraz genişleterek yeniden makarna şenliği
organize ettik. Bu sefer ev yerine ablamın yakın arkadaşının butik oteli tercih
edildi.
Şenliğe günler
kala İstanbul'da olduğum için 'acaba bu seferde mi katılamayacağım' diye içime
bir korku düşerken aynı anda da ablamı 'tatlıları ben yapmak istiyorum, sakın
hazır bir şey almayın' diye bol bol tembihliyordum.
Cuma gece yarısı
Antakya'ya gelip bütün cumartesi gününü planladığım hiç bir tatlıya başlamadan
geçirdikten sonra cumartesi akşam saat 9'da mutfağa girip makarna menüsünü
biraz inceleyip, gece 2'ye kadar üç farklı tatlı yaptım.
Babamın hazırladığı
makarna menüsünde yok yoktu. Midyeli spagettiyle başlayan menü iki farklı
ravioli ve yufkaya sarılı bolonez soslu makarna ile devam ettikten sonra
finalde patlıcanlı ve jambonlu lazanya ile son buluyordu.
Pazar günü geldi
çattı. Ben ve babam mutfakta pişirdiğimiz makarnaların tadına bakarken
salondaki alkış ve memnuniyet sesleri mutfağa kadar ulaşıyordu. En son servis
edilecek lazanyayı fırından çıkarmak için fırını açtığımda ise lazanyayı
elimden düşürdüm ve o an üstümün başımın domates sosu olduğuna mı, yoksa
lazanya tepsisinin yerde olduğuna mı üzüleceğimi bilemezken ikinci lazanya
tepsisinin hazır olduğunu gördüğümde içim biraz olsun rahatladı. Lazanyalar da
yendikten sonra sıra tatlılara geldi.
Üç farklı tatlı
yapmıştım, tatlılardan bir tanesi daha önce sizlerle de paylaştığım Tobleroneve narlı tart, ikincisi 40gram yorumuyla triliçe ve üçüncü tarif bugün sizlerle
paylaştığım mandalinalı kup. Mandalinalı kup biraz doğaçlama oldu, babam tatlı
olarak panacotta yapalım dediğinde ben tatlı işine karışmayın demiştim. Aslında
panacotta güzel fikirdi ama yapacağım tatlının bana özel olması istemiştim.
Daha önce limonlu tartta kullandığım limon kremasını mandalinalı yapıp
içine labne peyniri ilave edip bisküvi ile servis etmeye karar verdim. Hiç
denemediğim bir tarif olsa da herkesin severek tükettiği bir tarif oldu. Tarifi
o kadar beğendiler ki ben de blogumda paylaşmaya karar verdim. Otuzdan fazla kişinin
deneyip onayladığı bir tarifi sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum.
Makarna şenliğinde
mutfakta olduğum için fotoğraf çekme şansım olmadı ve orada olanların
çektikleri fotoğraflarla yetinmek zorunda kaldım, amatör fotoğraflar için
sizlerden özür dileyerek tarifimi paylaşmak istiyorum.
Ben tarifte daha önceden havuçlu pasta tarifinde kullandığım bisküvilerden kullandım, bu kurabiyeleri yapıcak zamanınız yoksa eti burçakta kullanabilirsiniz.
MANDALİNALI
KUP
- 4- 6
kişilik
Malzemeler
- 4 yumurta
- 240 gram toz şeker (1 su bardağı + 1/4 su bardağından çok az eksik)
- 160 gram taze mandalina suyu (2/3 su bardağı)
- 3 mandalina kabuğu rendesi (portakal veya limonda kullanılabilir)
- 265 gram labne peyniri
- 65 gram tereyağı (oda sıcaklığında) (4 yemek kaşığı + 1 tatlı kaşığı)
- 250 gram bisküvi (eti burçakta kullanabilirsiniz)
Yapılışı
- Şeker ve mandalina kabuklarını şeker hafifçe nemlenene kadar parmaklarımızla ovalıyoruz.
- Benmari usulü ( küçük bir tencereye iki parmak su koyup üzerine cam veya metal bir kase oturtup pişirme) şeker, yumurta ve mandalina suyunu çırpıyoruz. Alttaki su kaynamamalı, orta ateşte 15 dakika karışım 85 dereceye gelene kadar çırparak pişiriyoruz.
- Hazırlanan karışımı tel süzgeçten geçirip 10 dakika soğumaya bırakıyoruz.(tel süzgeçten geçirme nedenimiz limon kabuklarını ayıklamak). Kremayı el blendrı ile 1 dakika homojenize ediyoruz.
- Karışıma tereyağını ve labne peyniri ilave edip tel çırpıcı ile katıştırdıktan sonra el blendrı ile 1 dakika hafifçe karıştırdıktan sonra servise kadar buzdolabında dinlendiriyoruz.
- Servis sırasında krema üzerine bisküvi ve tekrar krema koyarak servis ediyoruz.
Not: Bisküvi yapacak kadar zamanınız yoksa Eti
Burçak bisküvi kullanabilirsiniz
Bisküvi için
malzemeler
- 40 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 35 gram pudra şekeri
- 90 gram un
- 1 adet çırpılmış yumurtanın yarısı
- 1/2 adet çubuk vanilya
Bisküvi yapımı
- Küp küp kestiğimiz tereyağımızı mutfak robotumuz da çırpıp yumuşatıyoruz.
- Daha sonra üzerine vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü çıkartıp, pudra şekerini, yumurtayı ve unu ekleyip tekrar mutfak robotumuzu çalıştırıp 1-2 dakika hamur olana kadar karıştırıyoruz.
- Hamurumuzu yarım saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
- Dinlenen hamurumuzu çıkartıp iki adet yağlı kağıdın arasına yerleştirip merdane ile yarım santim kalınlığında açıyoruz. Yarım santim kalınlığında açtığımız hamurumuzu önce boylamasına 1 santimlik şeritler olacak şekilde kesiyoruz. Daha sonra kestiğimiz şeritlere dik olacak şekilde 1 santim kalınlığında tekrar şeritler kesiyoruz ve küp şekilde hamur parçaları elde ediyoruz. Hamurun eklini hiç bozmadan tepsiye yerleştirip 20 dakika derin dondurucuda bekletiyoruz.
- Başka bir fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz.
- Fırınımızı 170 derecede çalıştırıyoruz.
- Derin dondurucudan çıkarttığımız hamurumuzu elimizle ayırarak yağlı kağıdımızın üzerine diziyoruz.(Tüm hamuru dizmek için 2 adet tepsiye ihtiyacımız var)
- 170 derecede 15 dakika altın sarısı olana kadar pişiriyoruz. (10. dakikada kurabiyelerimizi kontrol edip tepsinin yönünü değiştiriyoruz)
0 Yorum:
Yorum Gönder