28 Nis 2015

Çikolatalı Turta


çikoltalı turta

Son zamanlarda neredeyse hiç televizyon izlemiyorum. Birkaç hafta önce haberlere bakmak için televizyonu açtığımda karşıma 'Masterchef Junior' adında bir program çıktı. Programda 8-12 yaş arasındaki çocuklar muhteşem ötesi yemekler yapıp yaptıkları yemeklerdeki yaratıcılıklarını anlatıyorlardı. Gözümü kırpmadan 45 dakika izlediğim programda çocuklara çikolatalı turta görevi verildi ve  izledikçe canım turta çekmedi desem yalan olur.

Daha önce  elmalı turta tarifi paylaşmış olmama rağmen en sevdiğim malzeme olan çikolatayla neden turta yapmadığımı kendime sormadan edemedim. Zaman bulup tarif deneme şansım olmasa da notlarımın arasına yazıp kağıdı bir kenara attım.


turta tarifi

Geçen hafta the 'Smitten Kitchen Cookbook' kitabını incelerken karşıma çikolatalı turta çıkınca artık bu tarifi deneme zamanının geldiğini düşünerek mutfağa girdim.

Tarifi okuyup inceledikten sonra kitaptaki turta tabanı yerine daha önce elmalı turta tarifinde yaptığım turta tabanını kullanmaya karar verdim. Farklı çikolatalı turta tariflerini inceleyip Martha Stewart'ın çikolatalı turta videosunu da izledikten sonra tarifi denedim.

Hamur tarifi : Sofra ansiklopedisinden adapte edilmiştir.

Çikolatalı dolgu tarifi : The smitten kitchen kitabından alınmıştır
Süsleme : Martha Stewart


ÇİKOLATALI  TURTA  TARİFİ

- 8 kişilik

Malzemeler

Hamur için 
  • 150 gram un (1 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
  • 90 gram tereyağı (6 yemek kaşığı,buzdolabından, küp küp kesilmiş)
  • 3 çorba kaşığı çok soğuk su 
  • 1 kilogram nohut (agırlık için)
Çikolatalı dolgu için 
  • 115 gram tereyağı (1/2 su bardağı)
  • 135 gram toz şeker (2/3 su bardağı)
  • 58 gram bitter çikolata (1/3 su bardagı) (%65 kakao)
  • 2 yumurta
  • 1 adet vanilya çubuğu
Sunum için
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket krem şanti
  • 50 gram bitter çikolata (tablet çikolata) (%65 kakao)
Yapılışı

Hamurun Yapımı

  1. Un ve tereyağı mutfak robotunda kumsu bir kıvama gelene kadar 3-4 dakika karıştırılır.
  2. Kumsu kıvama gelen karışıma soğuk suyumuzdan 1 çorba kaşığı ilave edip 30 saniye karıştırıyoruz. Bu işlemi suyumuz bitene kadar 3 defa tekrarladıktan sonra karışımı robottan alıp elimizle hafifçe yoğurduktan sonra hamura top şekli vererek streç filmle üzerini kaplayıp yarım saat buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
  3. Hamuru1 santim kalınlığında 20 santim gelişliğinde bir bir daire olacak şekilde açıp kalıbımızın içine oturtuyoruz. (20 cm lik kenarları eğik veya diz kalıp kullanıyoruz) Hamuru kalıba güzelce bastırıp yayıyoruz.(kalıbın kenarlarında fazladan hamur kalabilir, fazla hamurları turta tamamlandıktan sonra kesiyoruz.)
  4. Fırınımızı 190 derecede çalıştırıyoruz.
  5. Kalıba yerleştirdiğimiz hamurun üzerine yağlı kağıt yerleştirip, yağlı kağıdın hamura yapışmasını sağlamak için hafifçe bastırıyoruz. Yağlı kağıdın üzeri 1 kilogram nohut koyuyoruz(bu işlemi yapmamızın sebebi hamurumuzun pişerken şişmesini engellemektir)
  6. Hamur altın sarısı renkte olana kadar 35-40 dakika 190 derecede pişiriyoruz. Pişen hamurumuzu fırından çıkartıp üzerindeki nohutları yağlı kağıt ile birlikte kaldırıp soğumaya bırakıyoruz.
Çikolatalı Dolgunun Yapımı

  1. Çikolatayı  benmari  usulü ( küçük  bir  tencereye  iki  parmak  su  koyup  üzerine  cam  veya  metal  bir kase  oturtup  pişirme)  eritiyoruz.
  2. Tereyağı ve toz şeker hızlı devirde 2-3 dakika çırpılır.
  3. Vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü çıkartıyoruz ve tereyağına ilave edip 1 dakika çırpıyoruz.
  4. Çırpılan tereyağlı karışıma erittiğimiz çikolatayı ilave edip orta devirde 2 dakika çırptıktan sonra 1 adet yumurta ilave edilip 5 dakika hızlı devirde çırpılır. 5 dakika çırpıldıktan sonra 2. yumurta ilave edilip 5 dakika daha çırpılır. 
  5. Kremamız hazır olmuş oluyor ve kremamızı turta tabanımızın içene döküp üzerini düzeltip buzdolabında en az 2 saat tercihen 6 saat dinlendiriyoruz.
Sunum Hazırlığı
  1. Toz krem şanti ve set hızlı devirde 3 dakika çırpıldıktan sonra çikolatalı turtanın üzerine yayılır.
  2. Çikolatamızı tezgahın kenarına dayıyoruz, büyük boy bıçağı iki elimizle tutarak çikolatanın üzerinde kendimize doğru çekerek çikolatayı kazıyoruz ve çıkan çikolata parçalarını krem şantinin üzerine serpiyoruz. (marketlerde satılan kare veya dikdörtgen çikolataları kullanabılırsınız, artan çikolatayı farklı zamanlardada tüketebilirsiniz)
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder